Assalamualaikum...
Semenjak dua menjak ada baby ariana yang dah suka makan ni...akak selalu mencari idea masakan yang tak pedas...sama ada google resepi yang dah ada atau cipta resepi sendiri...
Resepi ni cuma menggunakan apa yang ada kat umah...my mistake bila terlalu konfiden ada tomato puree kat umah...but bila cari...takdakkkkkk....dah gelabah sbb spageti dah rendam...(akak memang suka rendam spageti sekejap sebelum rebus coz akan jimatkan masa merebus)...Nasib baik abah bagi idea...guna fresh tomato...
Finally tercipta lah resepi SPAGETI SEAFOOD GORENG versi tak pedas
Bahan-bahan:
Spageti
Minyak zaitun
Garam
Bawang putih
Tomato
Udang
Sotong
Carrot
Cauliflower
Cendawan butang
Bawang holland
Serbuk oregano
Minyak zaitun
Garam
Bawang putih
Tomato
Udang
Sotong
Carrot
Cauliflower
Cendawan butang
Bawang holland
Serbuk oregano
Cara-cara:
1. Rebus spageti. Jangan lupa letak minyak zaitun dan sedikit garam. Dah masak tos dan ketepikan.
2. Tumis bawang putih, masukkan tomato (potong kecil), lepas masukkan tomato dalam kuali akak penyekkan dengan penekan burger.
2. Masukkan carrot, cauliflower, udang dan sotong.
3. Masukkan cendawan butang dan bawang holland.
4. Perasakan dengan garam dan serbuk oregano.
2. Tumis bawang putih, masukkan tomato (potong kecil), lepas masukkan tomato dalam kuali akak penyekkan dengan penekan burger.
2. Masukkan carrot, cauliflower, udang dan sotong.
3. Masukkan cendawan butang dan bawang holland.
4. Perasakan dengan garam dan serbuk oregano.
Ok....sekian resepi untuk malam ni.
As salam
No comments:
Post a Comment