Nuffnang

Sunday, September 10, 2017

Kursus Sulaman Kristal

Assalamualaikum...

Dah lbh seminggu akak x hapdate blog...mula2 sangkut raya haji...pastu akak diuji dengan demam sikit...lps tu akak p kusus plak....

Kusus???? kusus apa????

Pada 7, 8 & 9 september 2017 akak dipilih untuk join kursus sulaman kristal anjuran jabatan pembangunan wanita...kursus kali ni diadakan di dewan bonda, tambun tulang, arau...

Akak rasa sgt2 bertuah sbb dipilih join kusus ni...mmg asa manik akak dah ada...tp bila join kusus ni akak masih belajar teknik2 yang akak x tau lagi...

Ok...meh layan pic...









Ok la...tu ja untuk malam ni...

As salam

Wednesday, August 30, 2017

Kerdilnya Diriku

Assalamualaikum....

Salam ambang merdeka...Akak nak cerita kisah semalam...#throwback...hehe...kisah ni agak menginsafkan akak sangat2....toksah intro banyak...mai nak cerita...

Alkisahnya...waktu maghrib semalam...disebabkan di tempat akak meniaga kali ni tak disediakan surau...maka akak ambik keputusan solat di booth saja...akak pun pi la tandas untuk ambik wuduk...

Masa akak sampai ada sorang anak kecil ni tengah wuduk...akak rasa dia dalam lingkungan darjah 1 hingga 3 ja...akak pun masuk 'bilik kecil' sementara tunggu giliran...dah siap akak keluar...tengok ada sorang anak lagi tengah ambil wuduk dengan di'guide' oleh anak kecil yang telah selesai berwuduk tadi...dia ajar satu-satu kepada kawannya tu...

Apa yang terkesan di jiwa akak sampai sekarang ni...betapa anak sebesar tu mampu mengajak kawannya berwuduk dan bersolat tapi kita yang dewasa ni tengok saja orang di sekitar kita tak solat...Allahu !!!

Sebak bila teringat budak sekecil tu mampu berdakwah kepada kawannya...akak yang dah 35 tahun menumpang di bumi Allah ni masih tak mampu buat begitu..."apa yang aku buat selama ni???" betapa kerdilnya diri ini...huhu...

Cuba kita renung di sekitar kita...berapa ramai saudara mara sahabat handai kita yang 'tergelincir' sedikit dari landasan yang sepatutnya...berani tak kita tegur...akak sendiri masih belum betul2 yakin nak buat teguran....walaupun kita tau teguran kita tu satu sumbangan kecil dakwah kita...

Mulai hari ni...jom la kita sama2 insaf...sempena merdeka esok ni...bebaskan diri kita dari jajahan pemikiran yang membuatkan kita sentiasa takut untuk bergerak ke arah kebaikan...merdeka kan diri kita dari segala anggapan negatif yang membuatkan kita takut untuk mengajak org berubah...

MERDEKA !!! MERDEKA !!! MERDEKA !!!

As salam

Tuesday, August 29, 2017

Luaskan Pandangan

Assalamualaikum...
Semalam dah bincang2 ngan kawan2 meniaga...hari ni tak keluar meniaga awal...masing2 nak buka booth lepas asar...so...pagi ni akak ada la masa untuk keluar settlekan beberapa urusan...

Barang2 keperluan meniaga pun ada yang nak kena beli...punya la pulun meniaga sampaikan lupa beli plastik isi barang niaga...  :-| ...sib baik semalam lebih kepada setting ja...orang mai jalan2...kalo tak kompem akak kna pinjam plastik kawan2...adeehhh...

So...keluarlah akak ke beberapa destinasi sorang diri...beli apa yang patut...alhamdulillah...sebelum zuhur dah sampai umah...
Sepanjang akak ke beberapa kedai tadi...macam2 yang akak boleh tengok...dan yang paling best..akak dapat idea untuk buat produk baru...lagi best bila akak bagitahu mak...mak setuju & support idea tu....yeaaaa.....

Apa yang akak nak highlight kat sini...dalam kita nak buat keja & meniaga...ada kalanya kita stuck...hilang idea tiba2...bukan setakat nak buat produk...nak buat hal bisnes...urusan peribadi pun sama...contohnya...tengah kemas bilik...tiba2 stuck...tak tau baju ni nak letak mana...tak tau aksesori ni nak susun camna...nak2 lagi kalo kemas baju nak travel banyak-banyak hari kan...

Kalo akak...ada dua cara akak buat...1st...minta tolong pakcik google...tapi kalo idea pakcik google pun akak tak nak terima...akak akan guna cara kedua...keluar jalan2...kadang2 bila kita keluar...minda kita akan refresh...nak2 pulak kalo p window shopping...bila tengok2 tu...selalu ja akak akan dapat idea...

Keluar window shopping bukan bermaksud kita kena shopping...kadang2 benda yang nak digunakan atau diperlukan tu kita dah ada...cuma kita tak tahu nak manfaat kan ja..

So...bila kalo kita keluar jalan2 sat...kemungkinan kita akan mendapat idea untuk menyelesaikan masalah...lagi satu bila keluar kita dapat rehatkan minda seketika dan mungkin lepas tu kita akan dapat idea yang lebih baik...

Ok...tu ja untuk kali ni...

As salam

Monday, August 28, 2017

Jualan Hari Raya Aidiladha 2017

Assalamualaikum...

Smlm dh berakhir HPPN Perlis 2017...byk kenangan manis n ilmu2 yg dicedok sepanjang 4 hari di situ...hr ni sambung pulak Jualan Hari Raya Aidiladha 2017 kat Taman Sena Indah, Kangar...berderet 8 hari kali ni...relaxs la...dlu kan kalo join kraf...berderet 10 hari pun sanggup...

Malam ni x ramai lg...lebih kepada setting booth ja...so sempat la hakak snap pic siap2...

Dr depan booth

Aksesori dan rempah kari

Baby dress

Pelbagai baju kanak-kanak

Table Runner, Beg dan Pot Holder

Bagi yang ada di Perlis dan kawasan sekitar...pakat mai la membeli kat sini...memang raya haji kurang meriah di Perlis...tapi persiapan tetap dibuat serba ringkas...

Jadi...kunjungilah booth akak dan kawan2 akak kat sini ok...support la kami...

As salam

Sunday, August 27, 2017

My New Journey - Welcome My Baby

assalamualaikum

sambungan dari entry sebelum ni...setelah mengharungi kesakitan dari tengah hari td tu...membawa ke labor room...masuk labor room akak still 8cm lg...nk menunggu 10cm tu...Allah ja yg tahu...dlm labor room tu nurse2 n doc dok suh zikir byk2...jgn jerit2...

Dlm pd dok sakit tu sok tggu la sapa nk masuk...mula2 hubby ckp x nk masuk...suh mak masuk...tgh dok sakit tu nurse mai tnya sapa nk masuk...masa tu yg akak mampu ckp "masuk la sapa2 pn...janji ada org teman saya.."alhamdulillah...finally my lovely hubby masuk...ada semangat sket..hehe

Tp dgn keadaan akak yg x mkn dr tgh hr td...mmg agak lemah...ms dh 10cm tu dorg ajar n suruh push juga...finally...pd 20 sept 2016 jam 10.09 pm lahirlah my cute little princess...



Akak discaj esoknya...tp baby x blh blk lg sbb muntah mlm tu...22hb br baby blk...maka bermulalah episod cek kuning...ni yg tension ni...2 kali baby kna masuk wad...tp alhamdulillah...last cek dia dh ok...

since tali pusat dia dah jatuh pada hari ke4...so...pada hari ketujuh baby kena la bercukur....masa baby bercukur..akak tgh diurut kat bilik...siap2 ja keluar tengok...baby dah xda rambut...oloooo.....

Ok la...tu ja nk crita....acctually my baby dh 11 bulan pn...hehe...dah lain sgt dr pic2 br lahir tu...nnyi ada masa akak update yg terkini ek... 

as salam

Saturday, August 26, 2017

My New Journey - Kelahiran Yang Dinanti

Assalamualaikum

Pada kebiasaannya ibu mengandung selama 9 bulan 10 hari...tapi dalam kes akak...kelahiran perlu dipercepatkan untuk mengelak risiko....antara risiko yang perlu dielakkan adalah semakin lama kehamilan risiko utk paras Hb semakin menurun adalah lebih tinggi dan lagi satu  tumpah darah yang banyak semasa bersalin...

so...semasa last appoinment....doktor di O&G HTF pun bagi la tarikh untuk akak check in...akak perlu check in awal dua minggu dari due....due akak sepatutnya 3 oct 2016...tp akak perlu bersalin 19 sept....so akak kena masuk wad 18 sept...

kalo korg lupa...12sept tu raya haji...seperti biasa family akak ada buat korban sekor lembu...tahun ni giliran umah pak tam sebab pak tam baru balik perlis so kira cam jamuan masuk rumah sekali harung la....macam biasa la kalo nama nya jamuan family...memang melantak tahap lupa diri memasing...kalo ada yang diet pun memang kelaut la jawapnya....dengan menu2 kampung seperti sup tulang, masak asam, daging rebus, daging bakar, air asam dan ulam memang sapa2 pun akak makan lebih dari jangkaan...nak2 pulak dengan keadaan akak yang membuyung masa tu semua orang suruh akak makan ja...memang kenyang tahap ulaq sawa...haha

hari akak nak check in tu pun ada kenduri sebenarnya...kat umah jiran lorong blakang...bila akak p dgn terboyot2 n bgtau makcik2 kata nk p cek in sat lg...masing2 pakat suh makan smpai x larat hakak...

So lps solat zuhur akak pn p la HTF dgn my hubby...check apa yg patut kat PAC...lps tu terus dihantar ke wad ob2...


Sepatutnya pagi 19hb akak kna induce...unfortunely...hb drop masa cek in tu...so...19hb tu akak kna tmbh darah lg skali...20hb br la akan di induce... 

Pagi2 20hb tu akak dipanggil ke bilik procedure...ms tu br buka 1cm...so doc masukkan 1 ubat...awal2 x rasa apa lg...

Tgh hr tu kna ke bilik procedure lg...ms tu dh buka 4cm...so doc x tmbh ubat dh...lps tgh hr tu akak dh mula rasa sakit contraction...nk mkn pn xda selera dh...sakit yg tak tau nk digambarkan...hanya Allah ja yg tau...

Ok byk lg nk crita...nnti akak crita smbungan nya ok...

Sementara tu kat umah..persiapan nk sambut newborn ni dh ada...akak wat simple2 ja...byk yg buat sendiri...set tilam baby...set bakul baby...


Saja ja nk tunjuk bakul n tilam yg akak wat sendiri tu...kalo2 ada yg berkenan nak order blh contact akak yer...

As salam

Friday, August 25, 2017

Hari Peladang Penternak Nelayan Perlis 2017

Assalamualaikum...

Selamat Pagi...Salam Jumaat penuh barakoh...actually hari ni hari kedua akak kat sini...tp kemarin (semalam) x sempat snap pic untuk update...

Ni la suasana booth Liznim Kraf...macam2 akak jual..hahaha...memang tepat konsep aneka kraf...so...layan pic ni ek

Overall view

Aksesori

Killer produk - gelang nama

Baby dress

Baby dress
 Nampak tak killer produk gelang nama tu...haaa...yang pasal tu nanti akak update crita pasal tu ja ok...

So...bagi yang ada di Perlis, Kedah, Penang dan kawasan2 sekitar...dijemput datang beramai ramai ke sini...cepat2...last ahad ni...ada 3 hari ja lg...

As salam

Thursday, August 24, 2017

My New Journey - Mengidam

Assalamualaikum

alhamdulillah sepanjang pregnancy akak xda la mengidam yg bukan2...sekali sekala teringin tu biasa la...x peknen pun macam2 akak teringin nk makan...asal melintas kat tv ka...kat wall fb ka...insta ka...semua i terliur....haha...penah masa study dlu akak kena marah dengan roomate sbb ckp lapar nk mkn rojak pasembur pukul 12 tgh mlm !!! kat shah alam...mana nak cari weeiiii..... lps tu sah2 la i yg kena sembur !!! ambik hang....haha...

Akak slalu dengar org mengidam yg pelik2...yg nk makan sabun pn ada...nk bau minyak pn ada...pastu plak kalo xdapat sentap menyentap...alhamdulillah akak xda teringin yg pelik2...tp akak penah sentap bila hubby lewat p cari ja...nk mkn bubur jagung ja pn...blh p menangis tepi katil sbb rasa cam menyusahkan org lain...adehhhh...kalo ingat blk rasa cam x logik plak akak blh wat perangai camtu...aku ka tu...hahahah...

Salah satu perkara yg akak sgt sgt sgt bersyukur...sepanjang peknen akak blh mkn bnda2 yg akak elergic dlu...antaranya seafood, pulut, ikan kering...apalagi puasla akak mkn sotong ms peknen tu...dh la tingin nk mkn sotong...nk sotong rebus cicah sos saja...xmo masak apa2...2 3 kali gak la akak mkn sepanjang peknen dlu...pulut pn dh blh mkn tanpa rasa bsalah...

Tapi akak paling x blh lupa peristiwa2 mengidam yg bg akak mmg cukup2 menginsafkan dan menunjukkan kekuasaan Allah s.w.t...
1. Satu ptg tu akak xkp la kat mak..."kuih lompang kat koal perlis tu sedap la...tp tu la dh 2 3 thn tutup"...esoknya tok sedara antar kuih lompang...
2. Mak nk p market...tnya nk mkn apa...akak nk kuih masalodeh...tp mak blk ja ckp kuih tu xda...akak x kisah sgt...mkn ja apa mak bli...nk dijadikan rezeki ptg tu ndak mai bw kuih masalodeh...
3. Mak masa sayur goreng + udang kecil...tetiba terlintas..sedapnya kalo udang kecil ni goreng ngn jantung pisang...esoknya ngah bw mai jantung pisang....
Allah...nmpak sgt kuasa Allah tu Maha Besar...syukur sgt2...tu ja la pengalaman mengidam akak...xda yg rare sgt pn...hehe...

As salam

Wednesday, August 23, 2017

My New Journey - HbH Disease

Assalamualaikum...


sepertimana yang aka janjikan sebelum ni...akak nak crita sikit berkenaan my pregnancy...

Actually ms test HIV sblm kawin...doc dh find out yang akak ni ada masalah darah berkaitan hemoglobin...masa tu pn Hb akak cuma 9+ ja...so...akak mmg kna wat test susulan...cuma akak bersyukur sbb my hubby clear...so boleh la kami kawin...

Berkenaan crita akak...lps wat test susulan tu doc tgk akak still ada prob dgn Hb...and the worse thing is feratin (dlm zat besi) akak terlampau tggi...so...Klinik Kesihatan Kangar kna hantar sample darah akak ke HKL utk test yg lbh detail...yg ni mgkn akan ambil masa smpai 6 bln...and it is...

Bila smpai result tu...maka konfirm la yg akak ni pembawa HbH desease...patutlah simptom2 tu mmg dh nmpk kat akak...terutamanya part muka pucat dan kerap letih...

Kalo ampa nk tau levih lanjut pasal HbH desease...ni akak dh tlg google...siap tolong translate lg hokeyyyyy...

Hbh Disease

penyakit Hemoglobin H (Hemoglobin) adalah satu bentuk talasemia alfa di mana anemia sederhana teruk membangun disebabkan oleh pembentukan dikurangkan rantai alfa globin. Dalam keadaan ini, seperti dalam bentuk-bentuk lain talasemia, terdapat ketidakseimbangan rantaian globin diperlukan untuk membentuk hemoglobin. Biasanya, terdapat empat gen untuk menghasilkan rantai alfa globin. Apabila tiga daripada empat gen ini menjadi tidak aktif, terdapat terlalu sedikit rantaian globin alpha untuk menggabungkan dengan rantai beta dan menimbulkan hemoglobin normal (hemoglobin A). Lebihan rantai beta globin kemudian menggabungkan antara satu sama lain untuk membentuk hemoglobin H, yang merupakan asal-usul nama "penyakit hemoglobin H."

Walaupun kebanyakan individu dengan Hemoglobin tidak memerlukan pemindahan, terdapat kepelbagaian dalam perjalanan klinikal. Ini adalah satu komponen penting dalam kaunseling untuk keluarga pada lawatan klinik pertama. HBH disebabkan oleh penghapusan tiga gen (deletional Hemoglobin) adalah kurang teruk berbanding kes-kes di mana dua gen akan dipadam dan gen ketiga mempunyai titik mutasi (tidak deletional Hemoglobin). Hemoglobin Spring Constant (HCS) adalah bentuk yang paling biasa bukan deletional Hemoglobin di Amerika Syarikat.

Di California, semua bayi yang baru lahir dengan Hemoglobin dikenal pasti melalui pemeriksaan baru lahir, diikuti dengan pengenalan alpha globin pemotongan gen atau mutasi oleh Hemoglobin Makmal Rujukan terletak di Hospital & Penyelidikan Kanak-kanak Pusat Oakland. pesakit yang lebih tua yang dilihat buat kali pertama harus mempunyai ujian DNA untuk mengenal pasti alpha globin pemotongan gen dan kehadiran mutasi Constant Spring (CS). Jika hanya dua gen alfa akan dipadam dan mutasi CS tidak hadir, lagi ujian untuk mutasi luar biasa perlu dilakukan. Pesakit-pesakit ini tidak boleh dikategorikan sebagai deletional Hemoglobin. Pesakit dengan Hemoglobin juga perlu disaring untuk beta mutasi gen globin dengan multipleks PCR. Genotip lengkap digunakan sebagai asas perbincangan kursus klinikal masa depan dan kaunseling genetik.

Disebabkan penyakit ni...akak x blh mkn ubat sebarangan...akak x blh mkn ubat2 yg ada zat besi...sepanjang peknen akak cuma mkn asid folic saja...x payah la pakat dok suggest itu ini mkn tu mkn ni...sbb akak kna ctrl feratin akak...myampah juga masa ni bila ramai sgt doc tak bertauliah pandai2 dok suh mkn itu ini...

Dan akak sentiasa diingatkan kalo terjadi simptom2 talasemia secara teruk..akak kna terus ke emergency...kalo kes2 normal Hb low ms peknen ampa kna cucuk kan...tp akak x blh...ada skali tu...akak demam tonsil...jd penat...Hb pn mmg drop...so...apa lg...cek in HTF la 3 mlm utk blood transfussion...







Sepanjang peknen...Hb akak x penah lbh dr 9..biasanya 8 ja...haha...akak pn x kisah...biasanya kalo dpt 9 nurse2 situ dh cukup happy dh...akak pn rs cm nk lompat bintang...

Tu la serba skit crita pasal kes talasemia HbH desease akak...

As salam

Monday, August 21, 2017

Promo Hari Peladang Penternak Nelayan Perlis 2017

Assalamulaikum...

Udah x larat nk announce cuci sawang...masih blm istiqomah akak ni...akak masih mencuba utk menyesuaikan diri dgn keadaan dan situasi semasa...macam loghat nau kannnn....hehe...

Namun akak tetap tak akan berhenti  berazam untuk post at least satu hari satu entry...chaiyokkkkk....doakan akak yer...

Haaa...mai sini akak nk crita...orang2 perlis...kedah...dan kawasan2 berdekatan...pada 24 hingga 27 ogos ni akan diadakan HARI PELADANG PENTERNAK NELAYAN NEGERI PERLIS 2017 atau ringkasnya HPPN 2017...

HPPN 2017 ni akan diadakan di Kompleks Sukan Tuanku Syed Sirajuddin, Kangar....alaaa....yg dolu-dolu org panggil Stadium Utama tu...

Byk acara best sempena HPPN 2017 ni...antaranya penampilan beberapa artis (mokcun, fizo omar, altimet)...forum perdana...lembu sado...booth pameran agensi...booth jualan usahawan...dan bg food lover cm akak ni...kat sini best sbbbbb byk makanannnnnn....

Pakat tgk la banner yg akak tepet tu ek...pastu nnti jgn lupa mai naaa...bw mai adik kakak pakteh maksu tokcik tok nek ketua kampung jkkk....angkut mai habih naaaa....

As salam

Thursday, June 15, 2017

My new journey - Status Change Again

Assalamualaikum....

Baru ja beberapa entry lps crita pasal status change...tiba2 status change again...cepat nau tuko nya...ye dakkk...

Rasa2nya pakat dh blh agak kenapa status change again....kan...kan..kan...

Al kisahnya....bila dh kawin...pastu period ko tak datang pada waktu yang sepatutnya dia datang menjenguk ko...paham2 ja la kannnn.....


Ni kira berita gembira la sbb kalo blh mmg akak nk cepat2 dpt anak pn...memandangkan masa kawin tu umur dh 33 tahun...pastu bila peknen umur 34...faktor usia pn kna kira juga...ada risiko macam2....

Sebaik mengetahui berita tu...kitorg sgt2 la bersyukur...family pn dh happy2...& ada juga yg rasa sebak...terutamanya yg mnegetahui perjalanan hidup akak pad masa lps...rs bersyukur sgt2 sbb Allah dh buktikan akak mampu...

Ok dah...takmo sedih2 lg...kita smbg crita happy2...maka nya akak pn teruja la untuk p buat buku pink kat klinik kesihatan kangar...semuanya mudah...cuma akak ada problem sket pasal darah...ni nnti akak crita dlm entry lain...panjang sket critanya...


Masa mngandung...akak cuma alah awal2 ja...x boleh bau bawang putih...akak boleh muntah kalo bau...kalo p kedai makan tu...akak akan cari meja paling jauh dr dapur...time ni sgt x suka mkn kat luar...nk masak pn x larat...so...tapau ja...

Alhamdulillah...akak xda la mengidam pelik2 masa mengandung...teringin nk mkn itu ini tu biasa la...tak peknen pn mmg camtu dah kaedahnya...pantang iklan tu melintas kat tv...lapo memanjang...iklan megi pn boleh terpengaruh....haha...ni kan pulak peknen...

Tp kan...itu la...akak bersyukur sgt...kerap kali akak tingin ja nk mkn sesuatu...x sempat p cari...Allah hantar kat akak...sebut ja teringin nk mkn...tetiba esok lusa ada la sapa2 bw mknan mai umah....Allahu Akbar...besar sgt kuasa Allah...

Masalah2 lain tu biasa la...emosi x stabil...sakit pinggang...letih...bab letih ni nnti akak crita panjang dlm entry lain sbb ada bersangkut paut dgn crita pasal darah td...alhamdulillah...kaki x bengkak masa peknen tu...

Ok...tu ja takat ni...nnti kita sambung dlm entry lain pulak yer...

As salam

Tuesday, June 13, 2017

My New Journey - Bertandang ke Alor Star

Assalamualaikum...

Ok...kita smbg citer...kali ni pasal majlis kat alor star plak...sbenarnya majlis tu pd 24 dec 2015 ja...maknanya sehari selepas majlis kangar la...

Sama cam kemarin...pagi2 akak ke salon mekap kak lela...mmg sgt2 puas hati dengan mekap dia coz tak sarat...

Hari ni kna awal sket coz rombongan akan ke alor star...kul 12 lbh bertolak la ke sana...x igt dh brapa bijik keta...mau nk kira keta plak....dok kira ketaq ja time tu....hahaha...

Ok...nk crita sikit....kalo ikutkan adat menyambut kat utara ni...pngantin lelaki datang ambil pengantin pompuan kat umah pengantin pompuan...tp dgn keadaan ekonomi skang ni...kna btolak ansur la...dorg tggu kat stadium suka menanti ja...pastu bsama2 ke rumah pengantin lelaki...

Ok...kat sana biasa la...mkn beradap...bergambar bersama keluarga dan kawan2...dan kenal2 ahli keluarga baru...











Acara paling best.....outdoor shooting...cadang nk p masjid al bukhary...skali.....ramai kottttt....mau pengantin lain pn nmpk lam pic akak nnti...so photografer cadangkan tempat lain...kat anak bukit...







Ok...setakat ni episod majlis2 ni...tp tajuk new journey x abis lg tau...apa lgi yer lps ni....jeng jeng jeng....tggu yerrr...

As salam