Posts

Showing posts from May, 2011

anggapanmu...........

assalamualaikum.....
Sekebun cinta nan berbunga Teguh berdiri nan berduri Aku yang asli di dalam mekar Bila terbit mentari Menguntumlah
Sejambang cinta nan berbunga Megah berdiri nan tiada Mekar yang kukuh Bau dan kaku Itulah pilihanku Aku di taman hanya perhiasan Mata ungu..
Hanya mampu ku melihat Kecurangan warna bunga Idamanmu berbaja tiada Sedang aku anggapanmu Menyusahkan untuk meraih impian Terlontar ku di halaman Pemusnah ku adalah kumbang Runtuh bila ku kelayuan Impianmu hanyalah masa Untuk menikmati segala Belum pasti dirimu bahgia
Walaupun aku dipersia Dari kaca perhiasanmu Kanku mengorak kuntuman bunga Seluruh taman ini Moga matamu bila kejauhan Terserlah

saje je letak lirik lagu ziana zain tu...utk menyemakkan post ni....apa yg aku nak tulis kali ni bukan berkenaan lagu tu pun....cuma ada kena mengena dengan tajuk lagu tu.....kalo perasan dalam post yg lepas2 ada satu post aku tulis in english....how to make he understand....so bila dah lama ni aku ingat hamba Allah tu dah paham la....malangnya makin t…

Tempahan Manik @ LIZNIM KRAF (part I)

Image
assalamualaikum......
byk hr tak update blog ni...bkn per....memula takde idea...then...bila dah dapat idea...sibuk la plak.....huhu.....sibuk menjahit manik.....actually....customer ni ckp dari bulan januari lg yg dia nak tempah manik2 ni....tunggu punya tunggu...punya tunggu....tak mai jugak....2 3 hari sebelum aku datang sini baru dia mai...since aku dah janji ngan dia...kena gak terima...but dah cakap kat dia yg sebulan br nk siap coz aku nak ke langkawi....dia pun cakap ok....
so....memalam kalo tak letih n tak online....tu la keja aku kat sini...kekadang sambil online pun blh aku menjahit gak...... ;-) ...yg aku pulun yg hamat ni bkn per...mggu depan cadang nak blk kampung....memula igt nak blk pertengahan jun.....jahit slow2 je la....but last week adik ckp nak blk mggu depan....so aku pun nak menyibuk blk gak la.....hehe...apa tak kalut menjahit minggu ni......and lastly...pg ni siap keja jahit menjahit manik ni....leganyaaaaa....kalo nak tengok gambar hasil manik tu ada kat s…

How To Make He Understand.....

Image
assalamualaikum......
how are you this night.....hope you all fine.....last night i just sign up with blogger but do not have any idea to write...huhu.....so this night....just want to share with you all.....a story of my life....
actually this is not a big problem....but things happen around this two weeks....after i moved to langkawi....
i know him since i was at perlis........sorry.....i dont want to mention how i know him.....but as there are so many ways to communicate right now....that's easier for us........
for me...i just want to be his friend.....not more than that.....since i never know him before....i just want to know something about his life.....and just want to share some story about me....
but...thing doesn't go as what i want.......after know him about 2@3 month ago....now he start to talk something that i dont want to hear yet.....that is he want to be someone special in my life....YA ALLAH.....pleaseeee......i just release my tension here.....i just settle down m…

Improve Your English

Image
assalamualaikum............
how are you today....maybe it is a little surprise if you see i use english in blogging this morning....i know i'm not so good in english....in writing and speaking....but....in order to improve myself.... i think this is one way that i should try....
even in my spm result i got a good result for english.....but i do not practice english in my daily life....i just use malay.....when i talk i use malay....even communicate in cyber i use malay....i think.....maybe because of that my english doesn't improve yet....
i am not going to blame anybody....but for me....there are some factor malay people did not perform well in english.....one of that is what i said before.....we do not use english in our daily life....we just use it in school or college....and it is only on the paper....we seldom speak in english....
the other factor is malay people do not confidence to use english....they knows that the're week in english and they feel shy to use english be…

Ketua.....layak ker???

Image
assalamualaikum......
letih sket la mlm ni....setelah menyettlekan beberapa urusan penting.....ke hulu ke hilir aku hr ni....ngan medical check up la....hr ni gak br aku kalut nak wat.....mana ngan angkut brg lg.....mlm ni...hambik ko...letih yang hamat dah....
dlm pada tu ada la somebody call aku berkenaan group micro credit bank ------ lak dah....utk kemasukkan ahli baru.....sblm aku mai sini hr tu aku dah tnya...if anything yg libatkan aku yg aku kena sign....bg la siap2......dorg ckp tak dak...takyah sign pn tak pa.......dh aku mai sini pakat kalut nak suh aku blk sign lak....sabaq ja la....
for me....menda ni tak akan jadi masalah kalo maklumat disalurkan dengan betul dari atas ke bwh....kalo kat sekolah....maklumat disalurkan dari kementerian...ke jabatan....ke guru besar...ke guru...dan akhirnya pada murid....lam kes usahawan ni lak....maklumat disampaikan dari bank pusat...ke pengurus bank cawangan....ke pegawai yg berkenaan....ke ketua kumpulan....dan kepada sume ahli kumpulan..…

Jam Melayu.....

Image
assalamualaikum.....

pejam celik pejam celik hari ni dah lebih seminggu aku tinggalkan bumi Indera Kayangan....rasa cam baru je semalam aku kat perlis lagi...betapa cepatnya masa berlalu....mmg kita tak sedar....
mmg masa tu penting.....kalo tak org tak dak la nak gantung jam besar2.....takdak la nak pakai jam mahal2.....opsss....kontroversi lak sebut jam2 ni...hehe....
so camna lak dengan jenis manusia yang mmg tak ambil berat pasal masa....sebenarnya dia bukan jer menyusahkan org lain tapi juga dah mencuri masa org lain.....contohnya bila janji nak datang kul 1....kul 2 tak datang2 lagi....jd masa yg org tunggu dia tu dah blh guna utk wat keja lain dah....tp dia bukan pikir pun menda ni...kira org ni jenis pentingkan diri sendiri gak kan.....
lg satu bg yg suka sangat2 dengan perkataan ON THE WAY !!!! lum pakai bj...bila org call....dah cakap on d way dah....tgh minum kopi pun...bila org call...blh je cakap...."jap2....5 minit lagi nak sampai...on d way...on d way...." cuk…

Luahan Hati

Image
assalamualaikum.....
actually banyak menda yg nak kena wat ni....bj manik tempahan tu lum wat lagi....br start pikir nak wat cemana....skang ni tamau kalut2 dah....nak bw bertenang...setelah begitu kalut thn lepas...kalut pala hotak aku gara2 manusia tak bertanggungjawab tu......bukan aku nak mengenang kisah silam lagi....cuma sebagai luahan...time tu aku tak berani nak luah kat mana2....ye la menda dah jadi kes....tanak memandai....but now...since everything been settle...aku dah berani bersuara....
for all the readers....tiap apa yg aku citer pasal masa lampau aku tu...bukan niat aku nak aibkan org lain....n nak buka pekung di dada...niat aku cuma...aku tanak korg lalui pengalaman perit yg aku dah lalui....aku juga nak korg amik citer2 aku sebagai pengajaran....supaya korg blh pikir dan buat keputusan yang terbaik dalam hidup korg.....aku harap....aku adalah org terakhir yg terima nasib sebegini....aku doakan nasib korg akan lebih baik dari aku...insyaAllah....
betul hidup aku tak tena…

Bestnya Pangkor......

Image
assalamualaikum......
lama dah janji nak wat entry pasal bercuti kat pangkor ni tp lum kuar2 lagi kan...hehe.....bkn per...blk dari pangkor hr tu kan terus datang langkawi intebiu....n tetiba dapat lak..alhamdulillah...rezeki...tu yang tak sempat nak wat entry ni.....
aku p pangkor 17 april 2011 hr tu...kuar dari perlis lbh krg kul 9 pg.....bukan per yg kuar awal tu....ada bisnes mission sama....p singgah sungai petani cari kain untuk tempahan org nyer...target sampai sg petani 10.30...ye la time tu kedai dah buka...pastu menyinggah kat taman selat,butterworth lak......sampai kat swiss garden apertment...agak2 kul 3 lebih dah....pas solat....kuar jln2 kat kwsan swiss garden....cdg nak mandi pantai....tp panas lagi....so p makan2..n jln2 kat teluk senangin jer.....dan tak lupa cari stok makanan utk mlm coz sume dah malas nak kuar semula mlm tu.....lg satu mlm tu dah plan nk tgk citer "hantu kak limah" dari laptop adik.....masa kat sana mlm tu aku ada wat satu entry...kalo tak s…

Release Tension.....

Image
assalamualaikum.....
dah dua tiga hari aku blur....takde idea nak tulis....sib baik malam ni Allah bg idea untuk aku menulis....alhamdulillah.....
rasanya sume org berhadapan dengan stress....hidup.....hari2 mesti ada je dugaan dan cabaran....kerja....bisnes.....family....kwn2....macam2 lagi la......kalo org ckp p planet marikh la takde cabaran...korg sure ker....cuba pikir...kalo korg p sana...korg nak mkn per....camne korg nak komunikasi ngn alien kat sana....lg satu kat sana ada ker line broadband.....hehe....dan lagi satu kalo org cakap mati la takde cabaran....mana lak takde cabaran.....bg yg beragama Islam kita dh diajar yg kita akan ada kehidupan di alam kubur....dan bila bila kita dihidupkan semula...kita akan berhadapan dengan cabaran di alam akhirat lak nnti...yg mana... sume susah senang di sana tu ditentukan oleh amalan kita pada hari ni..
stress ni mmg akan beri kesan negatif dalam hidup kita.....and sometime stress ni bagi kita penyakit.....contohnya...tekanan darah rendah.…

pikir....pikir.....pilih......

Image
assalamualaikum....

sibuk semenjak dua menjak ni...semalam aku mulakan perjalanan untuk memulakan hidup baru....dan hari ni perjalanan yang baru tu bermula.....i'm now at langkawi.....tanah mahsuri.....after get 2 offer from 2 company but difference district in kedah....i choose langkawi.....
bukan aku nak lari dari masalah...kat mana2 pun masalah akan ada....tp wat masa ni aku perlu berada di luar perlis...aku dah tak sanggup nak hadapi soalan2 yg membebankan minda aku....dah tak sanggup nak menghadapi masyarakat yg busy body dan kdg2 aku blh sebut sebagai melampau....
berbalik mengenai keputusan untuk memilih langkawi ni...aku wat keputusan ni selepas mengkaji beberapa faktor....yg pertama.....masa aku apply for job dlu...target aku nak kuar perlis....kalo aku pilih kodiang...aku still duk kat umah...kat perlis....cuma keja ja kat luar....ptg blk umah....kenduri kendara.....kuar kedai....jumpa gak ngan manusia2 tu.....bukan nak reti tutup mulut...takkan la aku kuar umah nak bw s…