Posts

Showing posts from December, 2012

Bye 2012

Image
assalamualaikum....

this is my last entry for 2012...entry after this will be with new date 2013....cam sekejap ja tempoh setahun ni berlalu....dh nk masuk thn baru...cam baru ja sambut new year 2012...ni dh nk sambut new year 2013...cepat sugguh masa berlalu skang ni....

menyingkap kembali thn 2012...byk yg tercatat dlm calendar thn ni....kenangan suka duka kehidupan....ada yg best n ada yg x best....ada yg nk ingat utk selamnya....n ada gak yg kalo blh nk delete terus dari memory otak ni.....

mostly byk yg happy la...byk gak pencapaian thn ni berbanding thn lps....byk gak apa yg di 'target' tu dah dicapai...alhamdulillah......kalo yg blm dapat pn kita carry forward target tu ke thn 2013 je la....

ada gak menda2 yg kalo blh takmo pikir @ malas dh nk ingat...dah takde hati nk pikir suma tu.....Allah ja yg tau.....

smpena akhir thn ni.....akak nk minta maaf kalo ada entry akak sepanjang thn ni yg wat  korg x suka or x selesa or sewaktu dengannya.....akak pun insan biasa yg x se…

Buat Keja !!!

Image
assalamualaikum.....

dah lama akak x mengentam kan.....kalo blh akak mmg dah malas la nk mengentam org....but hari ni akak mmg stress tahap gaban ni.....sakit otak plus sakit jiwa dah td....huhhh....kena2 lak time ni x blh nk solat, x blh la nk p amik wudhu kasi sejuk sket hati yg tengah bara ni.....

akak dah lama sabar.....bkn skali ni kena...dah byk kali akak dok sabar ja.....malas nk cakap....tp hari ni jd stress sgt2 .....

akak byk keja...n akak tau semua org kat dept ni tgh byk keja time ni coz of something would be on 26 december nnti....actually sume dh ada tusgasan masing2.....yg akak bengang sgt ni bkn pa...buat keja tu senyap2 blh tak....jgn nk announce kat satu dunia kata ko wat keja....ni sambil wat keja sambil pokpek pokpek nk bgtau org yg ko tu wat keja....bih tu ingat kami suma ni dok nganga mkn gaji buta ka.....

dah tu bila apa2 suma nk "lempaq atas kepala" org lain....means nk salahkn org lain....eg: bila tanya kita something then kita jwp kita akan adjust m…

Tips Rawatan Demam Campak

Image
assalamualaikum....

actually mlm ni akak mmg xde idea nk crita pasal pa....letih meniaga siang td...kat sini cuaca panas sgt...even dok kat tempat berbumbung bahang tu still terasa...blk ptg td melekit2 ja badan....

tp tetiba tingat nk share something la ngan korg pasal demam campak....bg korg yg ikut perkembangan blog akak ni mesti korg tau kn yg akak kena demam campak 18 november lps....kena quarantine 10 hari kat kangar....then blk langkawi dgn campak yg still dok kluar sket2...kluar x byk n kecik2 ja.....but since 3 4 hari lepas rasanya dh xdak yg br kluar...

so nk share la ngan korg apa yg akak wat sepanjang kena demam campak hr tu....memula akak p klinik untuk confirm kan yg tu betul2 campak....then bila doc say yes....blk tu terus beli ayam...wat sup ayam....pastu cari air kelapa....memula akak mkn gak ubat demam yg doc bg tu...but then ada yg advice jgn mkn ubat dr klinik coz kalo suhu dh ok....campak tu lambat kluar....

pastu ada satu kesilapan yg akak dh wat...akak termakan …

Plan & Planner 2013

Image
assalamualaikum......

tahun baru 1434 hijrah dah lepas....skang dh december....tak lama lagi masuklah tahun baru 2013 lak....org suka sgt dah cakap pasal azam baru....but rasanya lagi best kalo kita citer pasal plan tahun baru.....

mesti ada yg akan cakap kat akak...awal sgt la skang nk pikir pasal tahun baru....dek non, hari ni dh 6 dec....kalo dah namanya tu plan......kena la wat awal2.....coz byk menda yg nk kena letak...nak kena pikir....

supposely semua org kena wat plan utk setahun ni.....tak kira la student ka...dah keja ka...keja sendiri ka....mkn gaji ka whatsoever.....n tak kira la pendapatan kita sket ka byk ka....better kena ada plan.....

plan ni jugak sepatutnya merangkumi aspek kewangan (main part)....to do things.....and also target......

actually target tu kena set dlu....target mestilah something yg realistic & achievable....something yg logik dan kita mampu nak capai.......cthnya kita wat handcraft....so kita target utk ada packaging n branding sendiri thn ni....…

kerenah orang berniaga

Image
assalamualaikum.....

lama tak update blog ni...tp rasanya tak bersawang lg kan....bukan takde idea...tp hr tu bz sket wat barang untuk "car boot sales" 1 & 2 dec...but suddenly every night ujan....mmg dah takde rezeki akak la nak kluar...org chickenpox cam akak ni kan kena pantang ngan ujan...abah cakap kalo blh 6 bulan....means in the middle of May 2013 br blh kena ujan la...hahhhh!!! sabo je la....

apa yg akak nk story kat sini pengalaman akak pagi semalam...semalam kn ahad...my off day....so akak kluar nk bli brg keperluan kat kuah....sblm tu akak cari kedai nk repair pintu tempat minyak keta akak...ntah camna masa isi minyak 3 hari lepas....pintu tu tercabut...huhu...so dah nk kluar hr ni cdg nk sggh repair la.....

akak smpai la kat satu kwsan ni ada la sederet bengkel repair kereta....akak sggh kat kedai yg 1st....bw pntu yg tercabut tu n kluar tanya org kat kedai tu....masa tu dia tgh dok tgk hapa tah kat laptop dia....

"ada apa kak?"

"you blh repai…