Posts

Showing posts from 2013

toilet??? eiiyeeerrkkkk.....

Image
assalamualaikum.....

kalo ikut hati malas la nk mengentam di akhir2 tahun ni ...tp bila dah terlampau geram plus sakit hati dengan sikap dan mentality masyarakat kita ni....terpaksa la mengentam gak.....

tp biarla akak mengentam di ahkir tahun ni dengan harapan supaya 2014 nnti akak akan berdepan dengan manusia dan kes2 yg lebih bertamadun.....

akak slalu join expo jualan luar...so biasa sangat guna kemudahan awam ni...publict toilet....surau.....terima kasih la pada organiser2 event yg memikirkan untuk menyediakan kemudahan bg peniaga dan pengunjung demi keselesaan bersama...

namun...yg TAK BEST....TAK SYOK....MENYAMPAH... SAKIT HATI...GERAM sangat...sangat.....sangat....sangat ni....adalah dengan sikap orang kita.....tak reti dan guna dan jaga kemudahan yg disediakan tu....

before cakap pasal toilet....kita crita benda yg paling mudah dlu...sampah....yg pun satu hal yang akak memang menyampah.....org dah sedia berderet deret tong sampah....kalo kecil xpa la juga....ni tak...tong sam…

Karnival Perlis IMT-GT

Image
assalamualaikum......


ini adalah event terakhir untuk 2013 dan pertama untuk 2014...ye lah...tgk tarikhnya....dari 27 dec 2013 hingga 1 jan 2014 kan....6 hari gak la.....event ni diadakan di Dataran Dato Sheikh Ahmad, Kangar.....dari kul 10 pg sampai 10 mlm....

karnival ni menghimpunkan usahawan dari Perlis dan beberapa negeri semenanjung Msia...dan tak ketinggalan ada gak gerai jualan dari Thailand dan Indonesia....kan dah nama pun IMT ( Indonesia, Malaysia, Thailand)

kalo tgk ker program....mmg happening la....mcm2 acara ada....tak larat akak nk retype kat sini...rerajin la korg baca sendiri kat banner atas tu yer....

dorg ada gak create event ni kat FB....tp akak x sure la sama ada sume org lain blh view or tak...but ni akak bg gak la link dia....korg try tgk...blh ker tak...coz kat dalam tu ada gak detail utk setiap acara tu nnti....ni linknya....karnival Perlis IMT-GT

so...bg yg berada di Perlis, Kedah...dan kawasan sekitarnya....anda dipersilakan untuk datang ke karnival ni.....…

Mintak Kurang kak....

Image
assalamualaikum......

kali ni akak nak crita berkenaan salah satu fenomena yg biasa berlaku pada semua peniaga n usahawan....terutama usahawan bumiputera....

fenomena yg akak maksudkan ialah....fenomena tawar menawar atau minta kurang....

sebagai peniaga...akak dah biasa ngan semua ni....n akak pun mmg dah ada rate discount bg produk yg dibeli pada kuantiti yg banyak....dan ada rate harga borong.....kalo kita pikir cam xde masalah la.....BUT....

kekadang stress gak dgn some customer....bukan semua....x ramai pun golongan pening ni....tapi masih wujud di dunia serba canggih ni....antara yg akak masih ingat.....

1.  akak jual baby brooch dgn harga RM1 jer...kalo beli lebih dari RM 10 atau RM20 tu akak bg la discount atau free gift......tu pn ada yg minta kurang lagi....dengan brooch yg dah harga RM 1 tu...blh dorg ckp "kak, brooch ni 2 = RM1 boleh tak?".....just imagine my feeling at that time...

2.  akak tulis harga table runner tu RM 18....ada la sorg makcik tu minta tawar..…

Tahun Result GEMPAQ.....

Image
assalamualaikum....

alhamdulillah semalam result PMR dah kluar.....tahniah diucapkan untuk my cousin...Nur Tasnim Liyana yg belajar di Sekolah Menengah Agama Perempuan Kangar, Perlis....yg berjaya mendapat 9A.....tahniah!!!!! so proud of you.....kalo ikut apa yg mak teh (mak tasnim) ckp...dia tak penah dapat gitu b4 this...so mmg satu family terkezut la jugak.....

sebelum ni...masa keputusan UPSR kluar pn dah ada sorg cousin akak yg dapat 5A.....Mohd Afiq Syahmi (if i not mistaken spelling dia...kalo silap sori ek apiq....)..afiq blajar kat Sekolah Kebangsaan Sena, Kangar, Perlis.....and dgr kata dah pilih sekolah menengah mana nk masuk pasni...katanya nk ikut jejak along dia gak......yg ni mmg expected dah...dah dok bajet nk dapat antara 4 atau 5 A...alhamdulillah dapat 5A....

so secara exclusive hari ni...akak disclosed gambar cousin2 akak kat blog ni.....actually akak penin nk cari gambar apiq....last2 jumpa gambar time kecik2...ntah la time dia darjah brapa.....tu pun nmpak bijik …

20,000 Viewer

Image
assalamualaikum


buka jer blog pagi ni tetiba tgk akak dah dpt 20,015 pageview....ptg smlm baru 19k ++so akak tak bajet la number tu nak naik dgn cepat camni....kalo akak tau...kompem dr ptg smlm akak tggu dpn blog ni je....nak print screen tepat2 20,000 pageviewer... cam takde keja ja kan...haha... ;-p
padahal skang ni akak tgh kursus....tp disbbkan ni  kursus media social marketing...yg memerlukan akak mengadap laptop dr pagi sampai mlm.....mmg byk masa dpn laptop la...kalo x....mcm biasala....mau berzaman tak update blog....mcm la korg tak faham akak punya bizi kan....bizi sangaaattttt..... :-p
hokey la.....akak nk get ready for class ni....hari ni last day....esok dah nk membizi dgn jualan luar lak....kat na lak kali ni....tggu la akak update nnti yer...kalo korg  rasa akak lambat sgt...blh je refer kat facebook liznim kraf....
anyway thanks untuk semua yg rajin bertandang ke blog akak.....azam thn 2014 nnti akak nk rajin2 update blog la....ehhh....bukan ker azam tu dah carry forw…

stop meroyan !!!

Image
assalamamualaikum......

ini adalah entry pertama bulan december.....dah lima hari baru tingat nk wat...bkn per....terbizi sket sejak akhir2 ni....ada terima tempahan produk.....n dok kalut wat barang for jualan.....tu yg tak sempat nk merapu kat sini.....

after berminggu2 meroyan stress kat sini....post bagai2.....ada gak ssetengah post yg akak save kat draft je....tak tergamak nak publishkan....

akhirnya akak dah muhasabah diri.....kembali ke fitrah...kembali bertenang...entah napa macam2 akak pikir time tu....bercampur lak ngan pms last week...lagi gelong dibuatnya....

alhamdulillah......sekarang dah agak ok even not 100% yet....akak ambil langkah untuk tanak pikir benda2 yg menyakitkan hati tu lagi.....kalo lagi pikir....lagi stress...so skang ni...biarlah kejap.....fokus pada kerja dlu....insyaALLAH....

mmg la....dalam hati ni....ALLAH ja yg tau.....mmg sakit...macam2 hal...tambah2 bila buka fb...ada gak rasa cam tanak buka tgk....tp bila mikirkan bisnes, kena gak buka....bila dah…

Rantai Leher @ Liznim Kraf

Image
assalamualaikum....


lps update pepagi buta semlm...pg ni pun update pagi gak....bukan per...internet laju giler.....even idea akak pun x kluar selaju tu...hehe....

pagi ni kita crita produk Liznim Kraf la plak ek....this month xde update pasal produk lg kan...after akak check dlm list td...last update pasal produk akak wat october lps...citer brooch ready made...n kotak aksesori....

necklace atau rantai leher ni actually for kids...tp ada gak remaja yg beli...ada gak color yg sesuai utk remaja....biasanya saiznya x terlalu labuh sgt...n ada pelbagai saiz...panjang n pendek...paling pendek pun agak2 budak umo satu thn la...coz ada yg order hari tu...so akak pun wat stock lebih la....

akak guna kan material crystal plus pearl utk wat necklace ni....ada yg campur2...n ada yg pearl saja.... biasanya kalo untuk kanak2...parents lg suka belikan yg pearl...coz dorg ckp x gatal....tul ker? akak pun x sure pasal ni....

and about the color...of coz la kena color yg fancy2...yg comel2....coz tar…

Insafi Nasib Diri

Image
assalamualaikum.....

entry kedua utk bulan ni....hehe...maklumlah kul 12 tgh mlm td baru refresh qouta...td tdo....bgn wat keja kul 3 pg td...terus mata segar smpai skang...so kita blogging dlu la ek.....

alhamdulillah...after a few day...akak dh kembali tenang n kurang memikirkan apa yg berlaku...kurang je ek...kuuuurang...bukan tak pikir langsung....even tanak pikir camna pun...sekali sekali terpikir gak...so...yg mampu dibuat skang ni...kita kurang-kurangkan je la....

dalam pada pikir2 tu....ALLAH antar la sikit petunjuk.....korg penah dengar tak org ckp....'kalo kita rasa kita susah, ada org lain lebih susah dari kita...kalo kita rasa kita ada byk masalah, ada org lain yg masalahnya lebih byk dr kita'...ni la yg akak nk critakan...

masa akak tgh serabut pala hotak hari tu...tetiba datang la sedara mara dari penang....actually dorg dtg sini utk kenduri...alang2 dh sampai tu...after makan kenduri tu menyinggah la umah akak....dalam pada bersembang2 tu....mak sedara ni tercri…

S.E.P.I yg menyakitkan

Image
assalamualaikum.....

baru sedar yg akak xdak entry lg utk bulan November ni...Oh My God !!! ....nk kata bizi sesangat tu takdak la...takdak project mega sgt time ni....keluar meniaga kat2 sini ja + wat keja kat kedai ja pun...but honestly mmg kureng mood sket semenjak dua menjak ni...

ujung2 tahun ni...bila buka FB ramai kengkawan letak gambar konvo tadika anak2 dorg...tahniah!!...namun jauh di sudut hati akak, ALLAH ja yg tahu....sebak...pilu....sedih....pedih....bukan akak kesal atau tak redha dgn apa yg berlaku...tp sebagai manusia biasa...kadang2 perasaan terkilan tu hadir dalam diri...bila sesuatu yg kita harapkan masih belum kita temui dalam usia ni...

seronok sgt bila tgk kwn2 bahagia ngan family n anak2 masing2...teringin sangat nk dok dalam situasi cam dorg...tp apakan daya.....utk berusaha ke arah tu....mmg dh tak reti lg...dah tak tau nk wat apa lg....dh tak reti nk berkenalan ngan org....tak tau nk mulakan macam mana....dh takut kalo2 kecewa lg....cuma mampu merindui org y…

Bazar Aidiladha 2013

Image
assalamualaikum....

mcm yg akak penah bgtau sblm ni....sbm raya haji tu akak ada join Bazar Aidiladha 2013 anjuran Majlis Perbandaran Kangar yg diadakan di Dataran Dato Sheikh Ahmad, Kangar, Perlis.....akak join dari 8 Oct hingga 14 Oct (mlm raya).....actually ini mmg unplanned event ada kwn call ajak msk dlm tempoh terdekat...so tanpa pikir panjang kitorg setuju....

mula2 sales mmg amat amat amat slow....tp sebagai peniaga...mmg kita tak blh give up coz kita tak tahu bila yg ALLAH nk bg rezeki kat kita...based on pengalaman2 lepas akak tahu yg ALLAH nak bg ujian ni...Dia nk tgk sapa yg mampu sabar....akak tunggu gak even the first 4 days mmg income lower then RM50 per day !!

alhamdulillah...last 3 days income mmg melonjak...betul la dorg ckp...kena tggu mlm2 last br nk ramai org....mmg sales boooommm la mlm2 terakhir tu...cover blk yg sebelumnya.....

as jualan ni focus utk produk hari raya....akak jual aksesori n produk hiasan rumah jer.....kira yg sesuai dgn konsep raya la...takkan …

Tolong Faham Dikkk

Image
asalamualaikum.....

akak bukan la nk mengentam....akak cuma nk crita pengalaman akak kat Karnival Usahawan Desa 2013 (KUD).....meniaga kat situ mmg best....salah satu kenangan manis sepanjang akak meniaga....

dalam pada tu ada gak la crita yg akak nk bgtau korg supaya jd pengajaran..bukan la crita yg tak best sgt....tp sekadar utk korg amik iktibar n jgn wat lg.....terutamanya for those yg masih belajar kat IPT...

critanya camni.....second day akak meniaga kat KUD (hari perasmian)..... korg blh bayangkan sendiri la ramai mana manusia yg datang hari perasmian tu....akak lunch pukul 4 ok...tu pun mkn bihun jer...sambil2 bgn layan customer...nk minum pun x sempat...solat pun gilir2.....br je nk minum, tetiba datang la sorg student ni nk interview akak utk project paper dia...akak ckp la akak bizi...."kejap jer kak"...''akak minta maaf mmg x sempat...minum pun tak sempat camna nk interview dik"....so dia minta izin nk amik gambar...akak bg kebenaran la...n akak bg b…

Brooch @ Liznim Kraf

Image
assalamualaikum.....

hari ni akak nak letak gambar brooch yg akak jual lak....ada yg ckp brooch ni dr korea n ada yg ckp dr china.....cm yg akak beli pun...ada yg kat kotaknya tulis from korea....so biar la...toksah pening2 pasal tu...kalo org tanya akak, akak ckp jer ada dr korea n ada dr china...campur2...settle masalah...haha...

actually dah lama akak start wat bisnes ni..hampir setahun dh...kalo korg prasan kat dalam gambar jualan luar ada akak letak gambar akak meniaga brooch ni.....tp br2 ni je br sempat nk upload gambar kat fb Liznim kraf under album brooch....

akak jual brg ni murah2 jer.....rate harga antara RM 1 - RM 10.....murah2 jerrr.....yg RM 1 tu baby brooch....yg metal n yg plastic....but akak tak upload la gambar kat sini...byk sangat kang.....

harga yg akak letak kat sini harga jualan offline (jualan kat kedai n jualan luar) secara runcit...kalo online, kena mark up delivery cost dlu la yer.....n kalo borong kena nego tgk la camna....coz akak x penah jual borong mend…