Posts

Showing posts from October, 2013

Bazar Aidiladha 2013

Image
assalamualaikum....

mcm yg akak penah bgtau sblm ni....sbm raya haji tu akak ada join Bazar Aidiladha 2013 anjuran Majlis Perbandaran Kangar yg diadakan di Dataran Dato Sheikh Ahmad, Kangar, Perlis.....akak join dari 8 Oct hingga 14 Oct (mlm raya).....actually ini mmg unplanned event ada kwn call ajak msk dlm tempoh terdekat...so tanpa pikir panjang kitorg setuju....

mula2 sales mmg amat amat amat slow....tp sebagai peniaga...mmg kita tak blh give up coz kita tak tahu bila yg ALLAH nk bg rezeki kat kita...based on pengalaman2 lepas akak tahu yg ALLAH nak bg ujian ni...Dia nk tgk sapa yg mampu sabar....akak tunggu gak even the first 4 days mmg income lower then RM50 per day !!

alhamdulillah...last 3 days income mmg melonjak...betul la dorg ckp...kena tggu mlm2 last br nk ramai org....mmg sales boooommm la mlm2 terakhir tu...cover blk yg sebelumnya.....

as jualan ni focus utk produk hari raya....akak jual aksesori n produk hiasan rumah jer.....kira yg sesuai dgn konsep raya la...takkan …

Tolong Faham Dikkk

Image
asalamualaikum.....

akak bukan la nk mengentam....akak cuma nk crita pengalaman akak kat Karnival Usahawan Desa 2013 (KUD).....meniaga kat situ mmg best....salah satu kenangan manis sepanjang akak meniaga....

dalam pada tu ada gak la crita yg akak nk bgtau korg supaya jd pengajaran..bukan la crita yg tak best sgt....tp sekadar utk korg amik iktibar n jgn wat lg.....terutamanya for those yg masih belajar kat IPT...

critanya camni.....second day akak meniaga kat KUD (hari perasmian)..... korg blh bayangkan sendiri la ramai mana manusia yg datang hari perasmian tu....akak lunch pukul 4 ok...tu pun mkn bihun jer...sambil2 bgn layan customer...nk minum pun x sempat...solat pun gilir2.....br je nk minum, tetiba datang la sorg student ni nk interview akak utk project paper dia...akak ckp la akak bizi...."kejap jer kak"...''akak minta maaf mmg x sempat...minum pun tak sempat camna nk interview dik"....so dia minta izin nk amik gambar...akak bg kebenaran la...n akak bg b…

Brooch @ Liznim Kraf

Image
assalamualaikum.....

hari ni akak nak letak gambar brooch yg akak jual lak....ada yg ckp brooch ni dr korea n ada yg ckp dr china.....cm yg akak beli pun...ada yg kat kotaknya tulis from korea....so biar la...toksah pening2 pasal tu...kalo org tanya akak, akak ckp jer ada dr korea n ada dr china...campur2...settle masalah...haha...

actually dah lama akak start wat bisnes ni..hampir setahun dh...kalo korg prasan kat dalam gambar jualan luar ada akak letak gambar akak meniaga brooch ni.....tp br2 ni je br sempat nk upload gambar kat fb Liznim kraf under album brooch....

akak jual brg ni murah2 jer.....rate harga antara RM 1 - RM 10.....murah2 jerrr.....yg RM 1 tu baby brooch....yg metal n yg plastic....but akak tak upload la gambar kat sini...byk sangat kang.....

harga yg akak letak kat sini harga jualan offline (jualan kat kedai n jualan luar) secara runcit...kalo online, kena mark up delivery cost dlu la yer.....n kalo borong kena nego tgk la camna....coz akak x penah jual borong mend…

Kotak Aksesori @ Liznim Kraf

Image
assalamualaikum.....

kali ni nak crita pasal produk Liznim Kraf lak....dah lama kan tak crita pasal produk Liznim Kraf.....dan produk pilihan akak kali ini ialah Kotak Aksesori dari Kertas Buatan Tangan (jerami padi).....kotak ini dibuat dalam 2 saiz....empat segi tepat (6.5'' x 4.5'' x 2'') dan empat segi sama (4.5'' x  4.5'' x 2'').....for those yg still confius n tak paham pasal handmade paper blh la tgk kat the making of handmade paper

kegunaan kotak ni rasanya dah terang lg bersuluh kan..haha..untuk menyimpan aksesori....n kalo korg nk bg as a gift utk sesapa pun kira ok gak la....but pastikan org tu jenis menyimpan aksesori...blh la dia manfaatkan kotak ni nnti....

colour yg akak gunakan untuk kotak aksesori ini ialah color yg agak terang.....kalo colour light pun, mesti serat dia terang...kalo x, rasa tak best lak....coz kotak ni nk simpan lama2....lg satu senang sikit nak cari kalo salah letak karang.....rasionalnya la...hehe....…