Posts

Showing posts from December, 2011

~~~ALHAMDULILLAH ~~~

Image
assalamualaikum.....

dah lebih 2 minggu x blogging.....apa yg aku bz kan tatau la plak.....hehe....mmg la memula hr tu sibuk nk wat brg bw blk kangar sket2....then 20hb tu aku dah blk kangar....seminggu mengabihkan annual leave yg x blh carried forward tu.....byk gak la aktiviti kat sana....nnti2 kalo ada masa...aku share kat sini.....

kalo ikut ker bz nyer....mmg la x penah yg abis....but hr ni nk amik masa sket kemas2...buang sawang kat blog ni......hehe.....untuk sesi buang sawang kali ni....aku nak menyingkap citer sejarah sket....but bkn sejarah Kesultanan Melayu Melaka ek...sejarah aku dlm 2011 ni....since kita dh nk masuk 2012...kira cam flashback la ek.....

30  December 2010....mmg satu tarikh yang tak akan aku lupakan sepanjang hidup aku....tarikh keramat yang menjadi saksi, hidup aku kembali bahagia...kembali bebas setelah hampir 7 bulan menderita dan 10 bulan jiwa aku dipenjara.....walaupun keputusan mahkamah syariah pada 30 November 2010 tak berpihak 100% pada aku...namun …

Kotak Kertas Buatan Tangan @ Liznim Kraf

Image
assalamualaikum.....

this is the last day Liznim Kraf kat SDSI 2011....baru je lps call dorg tanya apa citer kat sana....alhamdulillah...sales thn ni meningkat dari SDSI 2009.....maybe coz of different product....

so...mlm ni nk wat entry berkenaan bisnes la.....nak citer pasal salah satu produk kat Liznim Kraf....iaitu kertas buatan tangan....rasanya dh ada dua entry aku citer pasal kertas buatan tangan ni...1st...just a little bit intro...the second one is about the making of handmade paper.....

Liznim Kraf ada pelbagai saiz kotak kertas buatan tangan ni....antaranya...
 KOTAK (S) 3X3X1.5
 KOTAK (S) 3X5X1.5
 KOTAK (M) 6X6X3
 KOTAK (M) 6X9X3
 KOTAK (L)  9X9X3
 KOTAK (L) 12X9X4
 KOTAK (L) 12X12X4
* untuk saiz2 kat atas ni....ada 3 jenis kotaknya..... yg biasa (with sponge), ada yg window dan ada yg partition.....tu saiz yg ready made la...kalo untuk tempahan.....plg beso kitorg penah wat is 14X14X5.....untuk tempahan....customer juz bgtau saiz....n kitorg akan adjust s…

Crystal Bracelet @ Liznim Kraf

Image
assalamualaikum......

pikir punya pikir...last2 rasa nak wat entry pasal Crystal Bracelet atau pun rantai tangan kristal.....sebenarnya aku br je wat produk ni.....around last month...but since aku ada masalah dgn camera...so tangguhkan amik gambar dlu....after get new camera...then baru la blh amik gambar ni...

actually kebanyakkan ni design biasa jer...saje je br nak wat....tak sempat...hehe....korg tgk la gmbr ni ek....

ni aku letak nama piramid...coz guna kristal 3 biji + 3 biji....n membentuk segi tiga.......
yg ni lak guna kan bunga yg biasanya org guna wat brooch tu....
yg ni design little S.....biasanya remaja n umur untder 40 suka design cenggini.....

sebenarnya ada 6 design yg aku wat hari tu....but lg 3 gambarnya tatau kat ner....huhu.....sedehhh....tatau la aku lupa snap or save kat ner....biar la dlu....nnti blk aku amik lg skali la senang ek...toksah pening2 dah....

Satu Daerah Satu Industri 2011

Image
assalamualaikum......

hari ni 9 December 2011.....Liznim Kraf sedang menyertai showcase SDSI....di MITC Melaka....this is 2nd time liznim kraf join SDSI....1st time thn 2009....masa tu mmg last minutes nyer penyertaan....last minutes invitation from MARA Perlis....

dah tu PKENPs suh masuk pertandingan....kategori kraftangan....mmg kalut time tu ALLAH je yg tahu....mana nak wat barang utk jualan....nak kalut masuk pertandingan la plak....sib baik tak kena antar awal2....produk tu kena submit @ Melaka....so bw skali masa p utk showcase la....bila wat dgn keadaan kelam kabut gini....mmg aku tanak harap apa2 la....but surprise nye... bila Liznim Kraf dpt no 2....wow.....alhamdulillah....mmg rezeki yg tak dijangka ni.....



Kalo tahun 2009 dlu liznim kraf fokus produk kertas buatan tangan...thn ni wat kelainan lak....fokus more on produk hiasan rumah....jahitan dan sulaman......produk kristal pun dorg bw gak...but becoz of limited space...dorg tak dpt nak display produk kristal.....

antara …

Lepak But ........

Image
assalamualaikum....

mlm  ni cadang nak kluar tgk promosi kraf kat dpn UWL ni...but...tetiba ujan lak dah.....dah janji ngan member nak kuar kul 9.....nasib baik lam kul 8.45 ujan pun benti....alhamdulillah...blh gak kluar....

sebenarnya aku ada urusan lain...nak g ATM la....kedai la....tu yg harap2 blh kluar tu....so....kitorg pegi la depan....mlm ni tak ramai usahawan kraf kat depan ni....maybe ramai ke komplex LADA.....or ada yang letih kot...tak pegi mana2.....

mlm ni takde konsert....coz mlm jumaat....so sebagai menghormati mlm jumaat ni...dorg juz pasang alunan lagu nasyid jer....ok la tu....ada gak hiburan....kalo tak pasang apa2...serius sunyi gile kat situ...org lalu lalang tak kan tau yg ada event kat situ....so bila ada sound something kat situ...aku tgk ramai gak la org yg lalu lalang singgah kat situ....kira ada effect la....

so dari nunggu je kat situ...kitorg cadang nak g minum jer....tak ramai pun...4 org je....juz lepak2....ilangkan bosan....borak2.....byk sembang pasa…

Promosi Kraf @ Underwater World Langkawi

Image
assalamualaikum......

letih sket hr ni...tu yg masuk lmbat sket ni....dok upload gmbar lg.....mlm semalam aku kluar kat depan UWL ni....ada Jualan Sempena Promosi Kraf Malaysia kat Underwater World Langkawi (UWL).....dari 4 -11 December....
untuk pengetahuan korg....skang ni ada promosi kraf kat Komplex Kraf Langkawi dari 3 - 12 December....dari pukul 10 pg hingga 6 ptg...so kul 7.30 mlm dorg smbung promosi kat depan UWL ni lak.....mengikut yg dorg bgtau aku semalam...pada waktu siang...sume kat komplex kraf...but bila mlm....ada separuh dari usahawan datang UWL n separuh ke Komplex LADA, Kuah......  so bila ada wat kat dua tempat tu...tak ramai la usahawan dpt dtg sini.....but still ada sambutan nmpaknya....aku tgk ramai gak customer dtg booth dorg mlm tu.....ni antara usahawan yg ada.....kata dorg lg....maybe dorg akan tukar2....yg datang sini hr ni...esok maybe akan ke komplex LADA lak....






tu separuh je la....aku x dpt nk upload byk2 gmbar coz internet mlm ni slow....huhu....
supay…

PMS ker ??

Image
assalamualaikum.....

kalo korg perasan lam minggu ni banyak je aku hangin kat sini....control kejap...terlepas blk....kadang ok....tetiba hangin lak.....ish...aku sendiri pun pening......last2 aku terpikir...aku ni PMS ker....so mula la aktiviti surfing n searching internet ni.....

ikut info2 yg aku dpt n aku paham...Pre Menstrual Syndrom (PMS) ni terjadi pada kebanyakkan wanita....tak kira remaja atau dewasa.....biasanya terjadi beberapa hari sebelum period hingga awal2 period...macam2 syntom yg terjadi....berbeza mengikut individu dan umur.....

antara synthom yg biasa berlau ialah terlalu emosional....cam aku la....hangin jer.....bila dah ok skang ni br aku sedar....watpe aku dok hangin sume tu....ishh......patut la dlu....ada somebody tu akan tanya soklan ni bila tiap2 kali aku emo..."awak period ek".....rupanya dia mmg dh detect yg aku ni jenis pms...huhu...

ada gak yg sakit di beberapa bahagian badan....sakit pinggang...lengguh2 badan...dan ada gak yg berubah selera mkn…

Coca Cola Isu

Image
assalamualaikum....

mlm ni lewat sket wat entry....td dok sibuk mengemas brg....after almost a week blk sini...mlm ni br nak mengemas betul2....tu pun ada lg lum betul2 settle......bukan x kemas lgsung ok....just tak simpan kat tmpat yg sepatutnya jerk....hehe....

suppose to be...aku kemas sume ni semalam....but at last minutes aku decide utk msk keja semalam......ya la...semalam dh 4hb....kot x sempat closing on time lak karang....dah la cadang nk cuti ujung bulan ni....coz nk amik annual leave yg x blh nk carry forward.....so msk keja je la.....

bukan per yg mula mengemas ni....cdg nya sok mlm nak mula project beading....ada satu baju my friend....satu baju my mum (crumble mumble raya posa dlu yg blm siap....hehe..)...n satu my baju.....so bila nk carik manik segala tu...kena la kemas2 sket....

sebenarnya mlm ni aku xde idea nak citer apa....tu yg meraban semacam ja tu....hahaha.....

ok la....kita citer la sket psl brita yg kecoh lam sehari dua ni....korg ada dengar tak mengenai COC…

Terperangkap

Image
assalamualaikum.....

apa perasaan kalo korg terperangkap lam satu2 situasi yg korg rasa korg x mampu nk wat keputusan....nak pilih jalan A atau B....tersepit....kalo pilih jalan A....yg B pn ok gak....pilih B...rugi la lepaskan jalan A.....hurmmmmm.......

rasanya dalam hidup kita bukan sekali dua kita akan alami situasi ni....berkali2 kita akan terperangkap...dari sekecil2 hal hingga la persoalan yg besar2.....kekadang tu mmg pening...pening yang hamat sgt....menci la terperangkap camni....tak tau nak wat keputusan camna.....susah nak pilih jalan yg sesuai......tak suke tak sukeee.....

dalam segala soal kita akan terperangkap camni...kehidupan....percintaan....karier...bisnes.....

korg bayangkan la.....korg dh tunggu somebody tu berbulan2....nak contact tak dpt coz dia tinggal kat tmpat yg x dpt reach by any modern communication system.....n korg tau time2 yg korg blh contact dia....korg tau bila sepatutnya dia kluar dari situ....but bila masa tu dah sampai...dah lebih 2 minggu pun...…

Jualan Luar (LIZNIM KRAF) @ The Store, Kangar

Image
assalamualaikum.....

semalam kita dah citer pasal contest tu kan.....vote for me yer....nak gak iklan...hehe.....hari ni nak crita lak pasal bisnes....bila sebut bisnes tu...of coz pasal Liznim Kraf....ye la my family bisnes....

ok la......pada 25 hingga 29 November yg lps....Liznim Kraf tlh terpilih utk menyertai Promosi Produk IKS Negeri Perlis di The Store Kangar....promosi ni anjuran FAMA negeri Perlis......thank you so much pada pihak pengurusan FAMA negeri yg dh pilih Liznim dari senarai beratus2 org usahawan negeri.....for your information cuma 8 usahawan yg terpilih untuk promosi kali ni....and we are among the lucky one.....alhamdulillah.....

cam biasa la....setiap promosi kita tgk gak penganjur dan lokasi jualannya.....cam kali ni....as the location is at shopping complex....so we focus more on home deco product....and also crystal accessories.....

kebetulan....time tu aku blk....cuti awal muharram....so sempat la ikut dorg meniaga kat situ....this is some photo yg sempat ak…

Vote For Me....Pleaseeeee.......

Image
assalamualaikum....

cadang nak wat entry ni semalam...but masa dah tak mengizinkan...dah lewat....kang tak bangun lak pagi ni......p keja lewat lak karang aku ni....so sabao je la sampai hr ni.....

sebenarnya aku ada join satu kat fb ni....foto contest kat pages TAK NAK merokok....kat situ aku kena submit satu foto yg ada kaitan ngan taknak merokok....

disebabkan tarikh tutup 10 december ni....aku pun cadang nak submit semalam la jgk....kena carik idea spontan la ko....then ni la yg aku dapat.....

so...nak minta tolong sume korg yg baca blog ni....tlg vote yer...caranya camni....

1)  klik link ni..... http://www.facebook.com/TAK.NAK.MEROKOK?sk=app_192109147540443&app_data=eyJzZWN0aW9uIjoiZnJvbnRlbmQiLCJwYWdlIjoidmlld2NvbnRlc3RwYWdpbmciLCJ0YXNrIjoiIn0%3D

2) scroll down dan klik kat "show older entries"

3) korg akan jumpa gambar ni.....tajuk dia "Sayangi Diri Kita....Sayangi Alam Kita..."

4) klik button VOTE kat bwh gmbar ni.....

minta tolong yer.....tq for all …

Jiwa Kacau

Image
assalamualaikum.......

sori coz semalam takde update....seriously jiwa kacau semalam.....rasa cam nak hantuk pala pun ada....cam nak gigit laptop ni pun ada....ngan nset aku tu...cam nak telan je terus.....

uishhh....takkan ku buat keja giler sume tu....walaupun tgh benggang tahap gaban punya....alhamdulillah...aku masih berada dibawah level waras lg....masih blh pikir logik lg....walaupun tido lewat coz mata ni takmo pejam semalam disebabkan hati yg terlampau sakit....tp sib baik lastly blh tido gak....kalo tak komperm merah mata kat opis pagi ni....kontroversi lak karang....takmo....takmo....

aku betul2 tertekan time tu....ntah nape otak aku blh pikir hal yg tak patut tu....bukan per.....skang ni sekolah dah cuti hampir 2 minggu.....sejak seminggu sblm cuti lagi aku dah expect utk dapat news dari DI SANA... but langsung takde kabar brita.....maunya tak sakit hati....mmg aku dah cuba pikir yg +ve....anggap yg baik2....tapi kekadang tu sakit gak hati ni.....aku tau semua ni ujian dari…