Air Kelapa & Muntah

assalamualaikum.....

hr ni akak mmg letih sgt.....bkn letih wat keja...tp sbb x sihat.....actually pagi ni akak buka booth kat kompleks KDN Perlis....akak sampai sana kul 8 lbh dah...after settle payment semua....akak pun set up booth....dlm setengah jam siap la.....lbh kurang kul 10...akak rasa x best jer....memula mengantuk yang hamat....then mula rasa nak muntah....kul 10.30 akak call bgtau mak....suh mak stand by in case apa2 jd nnti....lps ckp phone ngan mak x smpai 5 minit....mula la akak berlari larian ke toilet untuk muntah sesi pertama.....

lps muntah tu terus call mak suh mai ganti akak.....akak cuba bertahan la sementara mak nk sampai....dlm waktu bertahan tu tetiba ada customer dtg....masa tu mmg rasa nk muntah lg.....akak pun ckp kat customer tu suh tgk2 dlu...akak nk p toilet...dah mmg tahap kritikal ni....sib baik customer tu tggu smpai akak kluar dr toilet....tak lama lps akak kluar dr toilet tu mak pun sampai.....so akak diarahkan balik rehat kat umah....mak pesan suh minum air halia....tp tiba2 akak tingat org suh minum air kelapa @ ayaq nyok....so ajak abah cari....

adat la...bila kita nk cari menda tu mmg xdak...kalo akak tanak beli berlonggok ja buah nyok ni kat tepi jalan....so abah ckp lps dia antar akak blk umah karang dia nk kluar bli ayaq nyok tu....dia suh akak minum air halia dlu....smpai umah akak bancuh la air halia madu segera....baru ja minum setengah gelas....dah muntah sesi ketiga....pastu akak takut nk wat pa dah....minum air masak then tido sementara abah blk....bila abah bw blk ayaq nyoq tu akak citer la apa yg dh jd...dia ckp kalo akak muntah lps minum air halia tu means perut akak angin tu...bkn poisoning.....cpt2 akak minum air kelapa....lps tu akak terus tertido tak hengat dunia....

tgh hr br akak terjaga....rasa nk muntah dah xde...but seriusly letih....ya la td dah byk muntah....byk kluar air....itu yg letih sgt....so terpaksa la akak minum byk air sepanjang hr ni...alhamdulillah smpai skang akak dah ok....just rs letih tu yg susah nk ilang sket....

td akak ada la men'google' khasiat air kelapa ni....setakat akak tau...air kelapa ni mmg sesuai utk mcm2 jenis penyakit....demam....demam campak...yg ni korg blh refer tips rawatan demam campak......food poisoning pun sesuai gak minum air kelapa ni....

hasil google td akak dpt tau yg air kelapa ni bersifat alkali dan mampu meneutralkan asid dalam badan kita.....ia juga dapat mengelakkan tubuh dari terdehidrasi dengan menambah air dalam badan....kiranya air kelapa ni fungsinya sama cam minuman isotonik....patutla kalo kita demam n sakit perut org suh minum 100plus....pasni akak akan cari air kelapa dlu b4 isotonik drink....

selain tu....air kelapa ni mampu untuk meningkatkan sistem imunisasi dlm badan kita...org yg demam mmg dinasihatkan minum air kelapa ni coz time tu sistem imunisasi kita mmg lemah....ia juga boleh menyejukkan badan....

bg yg kena food poisoning....mmg disyorkan minum air kelapa coz ia blh mengeluarkan toksin dan melawan kuman dalam badan kita....

ada gak yg ckp air kelapa ni boleh meningkatkan kadar metabolisma kita....baik utk merawat sistem percernaan dan boleh mengawal diabetis....apa pun terpulang pada kita untuk mengunakannya bg fungsi yang mana satu....


Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak