Posts

Showing posts from August, 2011

Nostalgia Berpuasa...

Image
assalamualaikum.....
hope u all fine...maklum ler dah nak dekat raya ni....yg duk kalut shopping pun dah ramai....aku lum mulakan aktiviti peberet tu lagi since hr ni lum gaji...huhu...sure korg cakap...alaa...kan wat bisnes....nak risau per psl gaji.....ye la....90% of my customer ni keja mkn gaji...so kebanyakkan nya nk bayo tunggu gaji la....wat masa ni survey je dulu brg yg berkenan di hati....dah target siap2 dah...hahaha...tu la keja aku tiap2 tahun...target awal2...last minutes baru pi shopping...biasa sangat aku shopping mlm2 raya....
tp tu zaman dh beso gini la....zaman kanak2...nak ada bj raya awal2 lg kalo blh...bila baju raya dah siap...dan simpan lam lemari.....tiap2 hari nak buka lemari tgk baju tu selagi lum raya...cam nak tercabut dah pintu lemari tu...hehe...
dalam banyak2 nostalgia bulan puasa....ada satu ni yg aku plg igt....masa first time aku puasa penuh....masa tu dah darjah 3.....masa darjah 1 n 2...puasa yang yok jerk....hehe...bila dah darjah 3....kena la puasa p…

Kraf & Kilo

Image
assalamualaikum.....

salam ramadhan to all of u.....sori lama tak wat entry....kalut sket ngan tempahan bulan puasa ni...nak carik duit raya lebih...kena la keja lebih sket yer tak...hehe.....
tp disebabkan satu insiden yang berlaku pada jam 11.24 a.m td (ikut rekod enset aku la)....aku terpanggil untuk wat entry ni...untuk kongsikan ngan korang dengan harapan perkara ni takkan berulang pada masa akan datang.....
as what been inform dalam post2 aku yg lepas...aku ni part time crafter.....mcm2 produk yg dijual kat Liznim Kraf.....dan macam2 services gak yg ada.....salah satu produk yg di offer ialah...Kertas buatan tangan.... (kalo korg nk lebih paham pasal ni...blh refer lam label my biz....ada entry2 kat situ)....
salah satu produk yg dihasilkan dengan kertas buatan tangan @ handmade paper ni ialah....note book.....cam yg aku letak kat gambar atas ni..... note book ni ada 3 size with 2 patern.... this one is the special design which come out with batik or songket or photo of places o…

Berdiri Atas Kaki Sendiri

Image
assalamualaikum.......
camna puasa lepas seminggu dah ni...hr ni dah selesai 10 hari berpuasa....insyaAllah kalo dipanjangkan umur...esok kita akan meneruskan perjuangan untuk hari yg ke 11....cewah....cam nak p perang lak kan....tp mmg betul lah....puasa ni kan salah satu daripada usaha kita untuk memerangi hawa nafsu....puasa ni sebagai latihan untuk kita jalani hidup untuk 11 bulan yg seterusnya.....kalo kita berjaya melalui sume dugaan lam bulan puasa ni insyaAllah....11 bulan yg balance tu pun kita akna berjaya jgk nnti....
bulan puasa ni jgk byk ajar kita untuk hidup berdikari....berdiri atas kaki sendiri....terutamanya bg yg tinggal di perantauan...jauh dari family.....perantauan la sgt aku ni......cam jauh bebeno....tiap2 bulan blk.....but since aku dah tak duk kat PERLIS.....kira perantauan la....hehe......nak jugak.....
kalo kat umah.....bangun sahur n berbuka ngan family....even kena gak tlg kat dapur time berbuka n sahur tu....tak la sama cam duk sendiri ni.....kekadang mak y…

Puasa Dan Pembaziran.....

Image
assalamualaikum.....
this is the 2nd time i publish my blog in Ramdhan....bukan nye takde idea nak blogging ni....juz kali ni ter'bz' sket dengan keje2 bisnes....nak kena siapkan beberapa produk utk bw blk next week....actually aku slalu balik kampung once a month kan....tp disebabkan skang ni bln posa....rasa cam terpanggil2 nak balik buka posa kat kangaq lak.....lapaq laksa kola....haha....padahal tiap2 kali balik perlis...menda tu yg aku carik dulu.....blk hari tu pun dah kena kaw2 punya.....bila sampai sini...tu jugak yg aku ingat...he....
dah la citer bab makan tu...aku blog memalam ni takpe la kat sebelah ni ada mknan...sambil2 dok mengunyah ni...tp sian kat korg la kalo baca siang2...terliur lak karang......kang ada yg pi bukak posa...aku lak dapat share ek....tak bleh...tak bleh....
so kita citer berkenaan bulan puasa je la ek....aku ada terbaca kat mana tah...dalam internet la jgk berkenaan benda yg tak sepatutnya berlaku di bulan Ramadhan ni.....so aku nak share la ske…

Salam Ramadhan

Image
assalamualaikum......
Firstly nak ucapkan selamat menyambut ramadhan untuk semua umat Islam yang baca blog ni tak kira di mana saja.....dah lama tak wat entry....last weekend aku balik kampung....3 hari....saja je...kan dah mmg setiap ujung bulan aku balik.....
kejap je dah 3 bulan aku kat sini.....rasa macam baru je ....rasa macam baru aku selesaikan masalah mega tu....rasa cam baru sangat aku selamatkan diri aku sendiri.....dan rasa cam tak caya yg aku jejak kaki selama 3 bulan kat bumi langkawi ni.....alhamdullilah....semua ni kuasa Allah....dia yg bagi dugaan dan ujian...dan Dia juga yg tolong kita dapatkan jalan penyelesaian.....asalkan kita sentiasa yakin dan percaya padaNya....
semestinya dalam hidup setiap insan di muka bumi ni kita mengharapkan apa yang akan berlaku pada hari ini dan esok akan menjadi lebih baik dari semalam....so kita juga kena lah sentiasa berusaha ke arah itu...kalo asyik dok harap je....sampai bila nak jadik kenyataan ye tak....mat jenin pun panjat pokok mas…