Posts

Showing posts from 2012

Bye 2012

Image
assalamualaikum....

this is my last entry for 2012...entry after this will be with new date 2013....cam sekejap ja tempoh setahun ni berlalu....dh nk masuk thn baru...cam baru ja sambut new year 2012...ni dh nk sambut new year 2013...cepat sugguh masa berlalu skang ni....

menyingkap kembali thn 2012...byk yg tercatat dlm calendar thn ni....kenangan suka duka kehidupan....ada yg best n ada yg x best....ada yg nk ingat utk selamnya....n ada gak yg kalo blh nk delete terus dari memory otak ni.....

mostly byk yg happy la...byk gak pencapaian thn ni berbanding thn lps....byk gak apa yg di 'target' tu dah dicapai...alhamdulillah......kalo yg blm dapat pn kita carry forward target tu ke thn 2013 je la....

ada gak menda2 yg kalo blh takmo pikir @ malas dh nk ingat...dah takde hati nk pikir suma tu.....Allah ja yg tau.....

smpena akhir thn ni.....akak nk minta maaf kalo ada entry akak sepanjang thn ni yg wat  korg x suka or x selesa or sewaktu dengannya.....akak pun insan biasa yg x se…

Buat Keja !!!

Image
assalamualaikum.....

dah lama akak x mengentam kan.....kalo blh akak mmg dah malas la nk mengentam org....but hari ni akak mmg stress tahap gaban ni.....sakit otak plus sakit jiwa dah td....huhhh....kena2 lak time ni x blh nk solat, x blh la nk p amik wudhu kasi sejuk sket hati yg tengah bara ni.....

akak dah lama sabar.....bkn skali ni kena...dah byk kali akak dok sabar ja.....malas nk cakap....tp hari ni jd stress sgt2 .....

akak byk keja...n akak tau semua org kat dept ni tgh byk keja time ni coz of something would be on 26 december nnti....actually sume dh ada tusgasan masing2.....yg akak bengang sgt ni bkn pa...buat keja tu senyap2 blh tak....jgn nk announce kat satu dunia kata ko wat keja....ni sambil wat keja sambil pokpek pokpek nk bgtau org yg ko tu wat keja....bih tu ingat kami suma ni dok nganga mkn gaji buta ka.....

dah tu bila apa2 suma nk "lempaq atas kepala" org lain....means nk salahkn org lain....eg: bila tanya kita something then kita jwp kita akan adjust m…

Tips Rawatan Demam Campak

Image
assalamualaikum....

actually mlm ni akak mmg xde idea nk crita pasal pa....letih meniaga siang td...kat sini cuaca panas sgt...even dok kat tempat berbumbung bahang tu still terasa...blk ptg td melekit2 ja badan....

tp tetiba tingat nk share something la ngan korg pasal demam campak....bg korg yg ikut perkembangan blog akak ni mesti korg tau kn yg akak kena demam campak 18 november lps....kena quarantine 10 hari kat kangar....then blk langkawi dgn campak yg still dok kluar sket2...kluar x byk n kecik2 ja.....but since 3 4 hari lepas rasanya dh xdak yg br kluar...

so nk share la ngan korg apa yg akak wat sepanjang kena demam campak hr tu....memula akak p klinik untuk confirm kan yg tu betul2 campak....then bila doc say yes....blk tu terus beli ayam...wat sup ayam....pastu cari air kelapa....memula akak mkn gak ubat demam yg doc bg tu...but then ada yg advice jgn mkn ubat dr klinik coz kalo suhu dh ok....campak tu lambat kluar....

pastu ada satu kesilapan yg akak dh wat...akak termakan …

Plan & Planner 2013

Image
assalamualaikum......

tahun baru 1434 hijrah dah lepas....skang dh december....tak lama lagi masuklah tahun baru 2013 lak....org suka sgt dah cakap pasal azam baru....but rasanya lagi best kalo kita citer pasal plan tahun baru.....

mesti ada yg akan cakap kat akak...awal sgt la skang nk pikir pasal tahun baru....dek non, hari ni dh 6 dec....kalo dah namanya tu plan......kena la wat awal2.....coz byk menda yg nk kena letak...nak kena pikir....

supposely semua org kena wat plan utk setahun ni.....tak kira la student ka...dah keja ka...keja sendiri ka....mkn gaji ka whatsoever.....n tak kira la pendapatan kita sket ka byk ka....better kena ada plan.....

plan ni jugak sepatutnya merangkumi aspek kewangan (main part)....to do things.....and also target......

actually target tu kena set dlu....target mestilah something yg realistic & achievable....something yg logik dan kita mampu nak capai.......cthnya kita wat handcraft....so kita target utk ada packaging n branding sendiri thn ni....…

kerenah orang berniaga

Image
assalamualaikum.....

lama tak update blog ni...tp rasanya tak bersawang lg kan....bukan takde idea...tp hr tu bz sket wat barang untuk "car boot sales" 1 & 2 dec...but suddenly every night ujan....mmg dah takde rezeki akak la nak kluar...org chickenpox cam akak ni kan kena pantang ngan ujan...abah cakap kalo blh 6 bulan....means in the middle of May 2013 br blh kena ujan la...hahhhh!!! sabo je la....

apa yg akak nk story kat sini pengalaman akak pagi semalam...semalam kn ahad...my off day....so akak kluar nk bli brg keperluan kat kuah....sblm tu akak cari kedai nk repair pintu tempat minyak keta akak...ntah camna masa isi minyak 3 hari lepas....pintu tu tercabut...huhu...so dah nk kluar hr ni cdg nk sggh repair la.....

akak smpai la kat satu kwsan ni ada la sederet bengkel repair kereta....akak sggh kat kedai yg 1st....bw pntu yg tercabut tu n kluar tanya org kat kedai tu....masa tu dia tgh dok tgk hapa tah kat laptop dia....

"ada apa kak?"

"you blh repai…

Handmade Paper Bookmark @ Liznim Kraf

Image
assalamualaikum......

semalam akak dah post entry pasal Liznim Kraf Outlet kan...so sesapa yg nk berkunjung ke sana at least dah ada guide sket skang ni kan berkenaan produk yg ada kat sana....but one thing yg akak nak remind korg...b4 korg pergi...better check kat  Liznim Kraf Update kat sblh kanan blog ni...or call number yg ada kat situ....coz kalo Liznim Kraf terlibat ngan jualan luar...mmg kedai x buka....terutamanya kalo yg kat luar Perlis...kalo jualan dalam negeri tu ok lg...blh gak bincang2 nk jumpa camna....

so hari ni...nak update lg satu produk yg ada kat Liznim Kraf ni.....that is Bookmark.....yg specialnya bookmark ni coz ada pelbagai bentuk...but dengan harga yg sama....harganya plak blh dirunding lagi terutamnya kalo beli dalam kuantit yg banyak......alhamdulillah...setakat ni sales untuk bookmark ni kira memberansangkan....that's why akak wat stok byk2 simpan kat sana....ada sesetngah patern yg sold out dh....kalo nk tengok kat fb korg blh refer sini.... Photo Han…

Liznim Kraf Outlet

Image
assalamualaikum.....

hari ni hari ke-9 akak di kuarantine....and hari ke-8 akak tak kena cahaya matahari n tak jejak kaki ke tanah (tanah la sangat...padahal simen n tar ja kat luar tu...hehe) bosan jgn citer la.....kalo korg tgk entry2 akak yg sblm ni korg tau la betapa bosannya akak.....nk blogging pun kekadang takde idea lak.....

but hari ni tetiba teringat nk wat entry berkenaan Liznim Kraf lak....slalunya akak crita pasal produk ja kan...hari ni nak letak gambar Liznim Kraf Outlet....

macam yg dah dimaklumkan kat info kat sebelah kanan blog ni....Liznim Kraf beroperasi di 14, Lorong Enggang, Taman Bukit Kaya, Kangar, Perlis.....setiap Isnin hingga Sabtu dari jam 9 pagi hingga 6 petang....tapi disebabkan beroperasi di sebelah rumah ja....kalo org datang, Ahad pun buka gak....

kat bwh ni akak letak photo2 yg akak ambil kat dalam Liznim Kraf....tp kat showroom & display area ja la...kat bengkel x la...cam biasa la kalo dh nama bengkel @ tempat keja tu kompem la byk brg n bersepa…

pengantin 12 tahun jadi isu

Image
assalamualaikum

hari ni still lagi berblogging atas katil demam campak....huhu...belum lega lg....tp alhamdulillah... tak teruk sgt...memula ingatkan campak besar....tp after 2 3 days....rupa2nya campak kecil ja....but still gak teruk...coz banyak naik kat kawasan muka....kecik2 pun campak tu, muka akak dah berbiji2 dah....kat tempat lain naik gak.....tapi tak teruk sangat...cuma gatal2 ja.....

dalam tempoh quarantine ni...akak langsung tak kluar umah.....senang kata tak pijak tanah n tak kena matahari la.....cuaca skang ni pun tak menentu.....hujan panas ikut dan ja....tgh panas elok2 tetiba ujan....tu yg bahaya tu....so terpaksa la berkurung lam umah...wat aktivity indoor je.....aktivity indoor akak biasa la....reading...internet surfing....and crafting la.....as i am not expected nk cuti lama camni...akak x bw blk byk la akak nyer craft material....so kena guna apa yg ada kat sini ja la.....

salah satu yg kompem akak baca setiap hari ialah news....sblm ni kutip baca yg minat ja....…

Demam Campak

Image
assalamualaikum....

semalam akak dah selamat sampai di kangar after a long journey...maunya tak lama....feri delay (refer my last entry)......kul 7 lebih baru sampai kangar....hadooihhhh......

kalo krg prasan lepas wat antry salam maal hijrah tu...akak xde entry but smpai smlm kn...actually akak sakit kepala plus demam panas sejak hari khamis....jumaat pn lum lega lg....panas sgt.....smpai tatau nk watpe....so akak search lam internet la cara2 rawatan...n alhamdulillah temprature turun sket.....

pg smlm rs cam ok sket....walaupun bukan sepenuhnya....but sadly bila bangun pagi ni....dengan cuaca yg agak panas...akak rasa cam gatal2 kat badan....bila belek2....ada byk biji2 kat merata2 badan....akak terus refer ngan mak n abah n dorg ckp tu CAMPAK !!! My God !!! dorg suh p cek kat klinik pg ni gak...so lepas breakfast...akak cepat2 siap n p carik klinik yg buka pg2 ahad ni....

alhamdulillah.....dapat la jumpa doktor...n the doctor confirm that it is a chickenpox!!!! oh no...tu ja yg aka…

boring feri delay

Assalamualaikum.... Actually skang ni akak tgh boring...coz tgh nunggu feri yg delay...feri pn delay ko...cam naik flight lak...huhu...ni mmg tgh boring yg hamat...dh boring kat fb...dh x larat nk main game...n now akak merepek ja la kat blog ni.... Dorg ckp delay 30 minit ja...tp skang ni dh lebih pn...lum pnggil gak...hadoiihh...bosan tahap gaban dh ni.... Akak dh xde idea nk watpa time ni...dh la sorg2....kalo korg la kat situasi akak..apa yg korg wat... Salam

Salam Maal Hijrah

Image
assalamualaikum....



Salam Maal Hijrah 1434 untuk semua reader hanimliznim....kalo td akak cuma sempat post doa awal tahun n akhir tahun....kali ni sempat la nak menulis sket....

mulai maghrib td...dah makin bertambah la setahun lagi.....bila sebut tahun baru ni....mesti ada yg akan kaitkan dengan azam baru.....but for me....akak x ske nak citer lebih2 pasal azam ni....biarlah korg set sendiri azam korg...untuk akak....mmg akak ada set beberapa azam untuk akak capai thn 1434 ni.....ada yg carry forward azam thn lepas (huhu)...and ada gak yg dah upgrade....biasa la....kita juz merancang...mungkin ALLAH belum izinkan akak capai azam tu kn.....tp akak hrp thn ni akak dapat capai apa yg akak target tu....

lg satu...bila masuk bulan Muharram ni....kita mmg dah dimaklumkan tentang amalan2 sunat yg boleh kita wat....td akak dah search.....n ni info yg akak dapat....akak amik dr beberapa web n akak summarize...

1. Berpuasa pada 1-9 Muharram
2. Berpuasa pada 10 Muharram (hari Asyura)
3. Banyakk…
Image
assalamualaikum....



Salam Maal Hijrah 1434 untuk semua reader hanimliznim....kalo td akak cuma sempat post doa awal tahun n akhir tahun....kali ni sempat la nak menulis sket....

mulai maghrib td...dah makin bertambah la setahun lagi.....bila sebut tahun baru ni....mesti ada yg akan kaitkan dengan azam baru.....but for me....akak x ske nak citer lebih2 pasal azam ni....biarlah korg set sendiri azam korg...untuk akak....mmg akak ada set beberapa azam untuk akak capai thn 1434 ni.....ada yg carry forward azam thn lepas (huhu)...and ada gak yg dah upgrade....biasa la....kita juz merancang...mungkin ALLAH belum izinkan akak capai azam tu kn.....tp akak hrp thn ni akak dapat capai apa yg akak target tu....

lg satu...bila masuk bulan Muharram ni....kita mmg dah dimaklumkan tentang amalan2 sunat yg boleh kita wat....td akak dah search.....n ni info yg akak dapat....akak amik dr beberapa web n akak summarize...

1. Berpuasa pada 1-9 Muharram
2. Berpuasa pada 10 Muharram (hari Asyura)
3. Banyakk…

Doa Awal Tahun & Akhir Tahun Hijrah

Image
assalamualaikum......

curik2 masa sket nk wat entry ni coz dah x brapa jam lagi nk masuk tahun baru....so masa rehat smpat la search doa awal tahun n akhir tahun ni....TQ untuk http://sitik.wordpress.com ...coz share kan doa ni....n now akak nak share doa ni kat sini lak utk korg sume.....

Doa Akhir Tahun


dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Dengan izin Allah, sesiapa yang membaca doa ini akan mendapat Perlindungan Allah SWT dari fitnah dan tipu daya syaitan serta mendapat setahun keampunan dosa yang lalu.

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk …

sedia tak ??

Image
assalamualaikum......

semalam dua berita sedih akak dapat...pagi2 datuk pada my office mate meninggal.....and malamnya akak dapat brita suami pada one of our staff meninggal lak....innalilllah.....semoga ALLAH cucuri rahmat ke atas mereka dan semoga keluarga mereka tabah untuk meneruskan kehidupan mendatang.....so kalo blh akak nk minta semua reader yg beragama islam sedekah Al fatihah untuk mereka.....Al Fatihah.......

biasanya bila kita dgr brita2 camtu...akan terlintas di fikiran....."masa dorg dh sampai...masa kita bila agaknya"....tp dalam masa yg sama pernahkah kita fikir....bersediakah kita untuk hadapi semua tu....

selain dari kematian sebagai jalan penamat kita....dalam hidup kita ni mmg slalu jadi perkara2 yg tak dijangka...yg tak dirancang.....unplanned event....selalu gak apa yg kita rancangkan tak jadi...sebaliknya hal lain yang terjadi.....mcm yg org slalu kata...kita hanya merancang ALLAH yang menentukan....kenapa kita tak dapat apa yg kita nak tu....jawapanny…

Durian Crepe

Image
assalamualaikum......

semenjak dua menjak ni Durian Crepe ni dah jadi satu fenomena kat alam siber ni..terutamanya kat fb....mula nya akak tak amik tau sangat coz akak ni bkn blh mkn durian pn....sian akak tau...dulu blh ja makan...tp sejak 3@4 thn lepas...lps beberapa jam mkn durian mesti muntah2......tingin sangat nak mkn bila tgk org lain mkn.....huhu....

but once ada terbaca kat mana ntah..... filling crepe ni x semestinya durian....kita blh tuko ngan menda lain cam manggo, corn, custard cream, blueberry or anything suitable....akak pun sibuk2 la search resipi mlm ni....

mcm2 version yg akak jumpa....ada yang pakai lebih 5 jenis tepung...ada yg letak bahan2 yang berbeza...ada yg senarai bahan saja dah berjela.....tu belum cara memasak lagi....lastly akak pun copy la 2@3 resepi yg akak rasa2 akak mampu wat....nnti nk try yg mana akak rasa senang n best....

bkn per...next week nk blk kangaq....so dah namanya cuti nk brehat...blh la try2 wat crepe ni....but for me...it will not be du…

Mysterious Kitty

Image
assalamualaikum...


anak kucing yg misteri......haha....tajuk je lebih....besa la mlm2 ni saje ja letak tajuk adventurous sket...kononnn.....

citer ni berlaku hari raya adiladha yg 1st hari tu....hari tu actually akak demam...korang just imagine beraya lam mood demam camna...tak best sgt tau....hari tu ada wat korban kat umah my aunty kat kuala perlis....so suma family turun sana la....but as akak demam...mmg x byk wat keja...tido je lebih....huhu...tak best2....

ptg tu...after everything settle...kitorg pun blk umah...rasanya masa tu dah kul 5 lebih...masa smpai kat umah tetiba akak nmpak cam sekor anak kucing kat dalam umah disebalik tingkap....memikirkan akak ni demam n dah byk tido hr tu...kot2 la sume tu imiginasi akak ja....akak pun bgtau org lain...sume nmpak....hahhhh lega...akak x mengigau...ahaksss....

so kitorg cepat2 buka pintu umah....bila nmpak ja kitorg masuk kucing tu terus lari ke dapur.....abah, mak n adik kejar kucing tu...akak lak tutup sume pintu bilik, pintu almar…