Posts

Showing posts from April, 2011

Jahit Manik @ LIZNIM KRAF (part I)

Image
assalamualaikum..... ngantuk dah tahap gaban dah ni.....dah lejang2 kan badan dah...ngeliat2 dah.....kalo tak ilang ngantuk gak...mau aku cari tali skipping ni....melompat tgh2 hari buta ni....adehhh...cemana nak wat ni....
disebabkan hari ni aku terperangkap lam mood mengantuk yg amat sangat...so kita citer pasal produk / services yg sedia ada kat LIZNIM KRAF je la ek.....
walaupun aku dah banyak kali letak gambar jahit manik....tapi lum ada post special untuk jahit manik kan.....so...hari ni kita citer pasal jahit manik je la....ni antara patern2 yg aku penah jahit....
yang ni panggil patern beriring.....ni mmg patern peberet my customer la...aku pun suke jahit yg ni....cepat gak la siap kalo kena ngan kainnya....yang ni pakai manik bulat dan manik biasa....

yang pun sama gak...patern beriring...cuma cara susunan manik jer yang berbeza....so yg ni nampak cam dam sket...dan lagi satu yang ni pakai manik bulat2..... yang ni patern beriring lagi....tapi yang ni aku wat dua lapis....be…

Bakul Baby @ LIZNIM KRAF

Image
assalamualaikum
nak amik kesempatan berehat ni for blogging jap....sat lg dh nak maghrib pun.....bkn per...mlm ni of coz msk bengkel lagi.....banyak keja lg wehh....dah la tu depa ni sume dah sepakat nak dera aku sebelum aku pi langkawi.....ya ampunnnnnn........
hari ni nak promote satu lagi produk yang ada kat LIZNIM KRAF....jeng jeng jeng......produk ni kita masukkan lam kategori "Produk Set".....produknya ialah....BABY SET.....untuk baby set ni kita ada 2 set....
this one is gmbar full set....produk kat dalam set tu blh di request oleh customer....about the color...biasanya kita wat color pink,purple,biru atau hijau...kuning tak disyorkan untuk baby yer...material lak....aku biasanya pakai cotton...satu jenis yg murah....satu lagi jenis yg mahal...cotton yg tebal tu....ikut order la costumer nak yg mana....

set yang pertama.....ialah....set bakul baby....set ni include 3 pieces of basket....first yg plg beso...kegunaan dia untuk isi lampin n pakaian baby....yg kedua...…

Buat Keputusan

Image
assalamualaikum.....
semalam tak sempat nak blogging lak....sibuk ngan projek kotak souviner tu...mlm pun msk bengkel....cadang nk online sblm tido...tp bila dah mengantuk tahap gaban tu....sleeping is the best decision for me.... ;p
actually yesterday.....i got another good news....kunjungan aku ke langkawi last friday tu tak sia2....alhamdulillah..dorg dah call....i got that job....My God.....hari tu asyik mintak jerk....langsung tak dapat....ni dah dua terus dapat....
this is the time for me to make a decision...for me...my life...my future....my family....insyaAllah...for this time i wont make wrong decision again....i know that i should be more carefull....think twice....and think from positive and negative side b4 make any big big big decision....
for me...cukup la sekali dulu...tahun 2009 aku dah wat keputusan yang amat amat amat silap untuk hidup aku...aku dah serik sangat2.....dah la keputusan tu kira keputusan yang besar dalam hidup setiap manusia...mmg la bila jadi something la…

Facebook LIZNIM KRAF

Image
assalamualaikum.....

hari ni penat sket....pg td g langkawi....pepagi buta aku terconggok la kat jeti kola perlis tu cadang nak amik tiket kul 7...skali.....tiket kul 7 abis daaa......ada group rombongan dah book.....hah sudah!!!...aku kena arrived sana/Chenang kul 9.30 ni.....sampai jeti kul 9.15 dah.....terus call sana bgtau feri aku delay....sib baik dorg ok.....
after everything settle...terus balik.....amik feri kul 1...tp cam besa la...feri sini slalu ja delay....pg td delay 15 minit...tgh hr nyer delay sampai 20 minit lebih...leceh tul la....kalo nak dibandingkan dengan feri pangkor....feri pangkor lebih punctual....delay tak sampai 5 minit pun....kalo pihak2 pengurusan feri kola pelis n langkawi ada baca blog ni...hope korg blh amik tindakan yerk....
aishhh...dah melalut lak aku ni....sebenarnya.....hari ni nak citer pasal facebook LIZNIM KRAF...cam korang nampak kat tepi blog ni...ada badge LIZNIM KRAF....n kalo korg tgk...setakat waktu aku memblogging ni...fan LIZNIM KRAF ba…

Alhamdulillah......

Image
assalamualaikum.....
alhamdulillah....hr ni dapat banyak biter gembira yang melibatkan kehidupan masa depan aku.....bulan April ni mmg banyak berita yang mengembirakan....baik dari segi bisnes....family dan my own life....
dari segi bisnes...alhamdulillah...dapat banyak tempahan...dan dua tiga tempahan yang besar2....dari agensi2....tempahan jahitan....produk kertas buatan tangan (yang aku citer lam post sebelum ni).....dan ada jugak tempahan kristal.....daripada individu.....
berita mengembirakan untuk family aku ialah baru2 aku dapat bercuti dengan mak, abah n adik aku.....walaupun dekat ja....kat lumut n pangkor....tapi amat mengembirakan dan membahagiakan....seingat aku last bercuti ngan family Ogos 2008....masa tu p Johor....
masa on d way balik dari vacation hari tu....dapat 2 call dari 2 tempat yg berlainan...panggil intebiu....untuk jawatan akaun.....satu kat perlis...n satu kat langkawi.....kemarin intebiu yg kat perlis.....lam sejarah aku kena intebiu dgn ramai inteviewer....4 o…

Kotak Hantaran & Cenderamata @ Liznim Kraf

Image
assalamualaikum....
baru ja sampai umah dari bercuti...malam semalam...dah mula wat keja pepagi ni.....pas subuh dah kat depan lappy....brapa hari tinggal keja...dah bersusun keja aku...hambik ko.....syok2 gi rehatkan hotak.....kuarkan sume beban yang ada kat laut Teluk Batik hari tu....balik ni reload semula...tapi yang di reload ni sumenya keja2 yg memberi kan kepuasan...walopun kekadang menimbulkan kelam kabut utk pala aku....
hari ni aku sibuk ngan projek kotak hantaran & cenderamata untuk Kraftangan Perlis....tak la banyak sangat order tu...tak sampai 50 buah pun...but since design dia lain2.....kira2 lam 9 design gak la....so keja ni jd a little bit complicated....nasib baik pihak Kraftangan Perlis bg aku lanjutkan tempoh delivery barang ni.....thanx yer.....lega sket....walo camna pun nak kena keja overtime memalam dah ni....aku mmg rasa tak selesa kalo tak dapat delivery barang yang org order on time....for me punctual tu sesuatu yang amat penting dalam hidup....
hari ni …

Cuti-cuti Malaysia.....

Image
assalamualaikum.....
disebabkan hari ni dalam mood holiday...so kiter citer pasal cuti2 je la ek....sebenarnya travelling ni mmg salah satu dari my hobby.....dari kecik2 lg mak n abah mmg ske bawa my family travel all over malaysia....setahun biasanya ada la sekali dua kitorg travel....
kalo kita kaji....(cewah....cam ahli kaji bumi lak aku nih..)...traveling ni mmg banyak manfaatnya....org tua2 dulu dah cakap...jauh perjalanan luas pandangan...tul la tu...lagi jauh korg pegi...lagi banyak benda korang tgk, lg banyak pengalaman korg akan dapat kan....kalo bg bebudak...kekadang apa yg dia nmpak masa bercuti or jalan2 ni blh digunakan sebagai salah satu pembelajaran yang berguna...kita pun tau....pembelajaran tu tak smestinya menggunakan buku dan pensel...n tak semestinya di dalam kelas jer kan...lagi satu...bebudak yg parent dia ske bw jln2 n yg tak gi mana2...kita blh kenal sebenarnya...bkn masa dia kecik...tp bila dah beso....aku cakap sume ni berdasarkan pengalaman aku....cam aku ckp …

Peluang Kedua

assalamualaikum....
mesti setiap org penah melalui sesuatu perkara dan kita rasa....kalo la perkara ni tak jadi....kalo la masa blh diundur.....mesti kita tak akan lalui perkara2 perit camtu....
kalo bg aku....aku nak kembali pada awal tahun 2009....aku tak nak hadapi semua perkara pedih yg berlaku pada tahun tu.....segala kacau bilau hidup aku bermula 5 februari 2009.....kalo lah aku dapat undur masa....apa yg berlaku pada tarikh tu tak akan berlaku...aku pun tak akan bazirkan 2 tahun hidup aku dengan penderitaan dan kesengsaraan yg amat dashyat ni...
kalo dulu aku letakkan kesalahkan 100% pada org lain...kini aku sedar...aku juga ada khilafnya....salah aku....sebab aku tak berhati2 dalam buat keputusan...tak berhati2 buat pilihan...dan terlalu percaya dengan janji2 manis org yg langsung tak blh dipercayai.....
bukan aku tak sedar sume tu sebelum 23 julai 2009...Allah dah bg banyak petunjuk....namun bila aku dipujuk....hati aku tetap akan lembut dan terima segala janji2 munafik tu.....ma…

Terima Kasih.......

Image
assalamualaikum......

sebenarnya cerita ni berlaku lbh krg 3 minggu yg lepas (anggaran)....masa tu aku ke Pesta Buku Negeri....kat Dewan 2020.....aku pegi sana dah petang....lepas tutup kedai dah...mean kul 6 lebih la....setelah pusing lbh krg 2 round n dapat buku2 yg aku aim selama ni dengan diskaunnya sekali...aku pun kluar la....kat luar dewan tu pun ada dorg wat gerai jualan...brg2 lain selain buku la...dari pakaian...tudung...sampai ke makanan....byk gerai gak la....apa lagi....kompem la aku kena ronda2 kat situ....tak cukup syarat la kalo tak meronda.....hehe....
lam tgh syok2 meronda....menelek2 barang2 jualan tu....tetiba ada sorg budak pompuan umo lam 2 tahun berlari ke jalan....kebetulan ada keta kat jalan tu....kejadian tu betul2 depan mata aku...org yg ada kat situ dh mula menjerit....aku pun tatau camna aku blh bertindak drastik....tarik tangan budak tu ke tepi....yg si mak budak tgh sibuk beli makanan...yg bapak budak sibuk jerit n marah mak budak sbb tak tgk anak...aku …

Tempahan Brooch Kristal @ Liznim Kraf

Image
assalamualaikum....

sibuk sket weekend sampai tak sempat nak update blog....semalam byk sangat aktiviti....dh la hr jumaat mlm tu sibuk wat embroidery....igt semalam leh la nak update....dah pi tgk sedara sakit la...kenduri kawin la...sepupu bertunang la....jauh2 lak jarak satu tempat ke satu tempat yg lain... sampai umah dah kul 6 lebih dah....cadang nak singgah Guardian pun tak larat.....last2 mlm semalam membongkang aku depan tv layan af9.... amik ko....tak sangka...blh plak aku layan af thn ni....huhu....
disebabkan minggu ni banyak wat produk kristal...so rasanya lebih bersemangat untuk nak crita pasal produk ni hari ni....dalam post sebelum ni dah crita pasal produk kristal yang ada lam produk list n stok LIZNIM KRAF....

hari ni nak fokus more on tempahan.....sebenarnya LIZNIM juga terima tempahan untuk produk kristal ni...sama ada dalam kuantiti yang kecil atau besar...berkenaan dengan harga...biasanya...kalo beli or tempah dalam jumlah kecil...kita ikut harga jualan runcit la.…

Jom Minum.....

Image
assalamualaikum.....
lepas banjir ni...cuaca jd panas lak...haus je manjang....kat mana aku duduk mesti ada botol air kat sebelah...kecuali lam bilik air....sbb kat situ dh banyak air....hehe....kat bilik aku siap simpan botol air besar lak tu....kat ruang tamu ada botol air aku...sampaikan pegi meeting tadi pun aku usung botol air.... :))
minum air ni ni banyak faedahnya...kalo ikut pola pemakanan seimbang pun kita disuruh minum lebih dari 8 gelas sehari.....dengan keadaan panas camni aku rasa....aku dah minum lebih 10 gelas dh...minum air yg dimaksudkan ni ialah air kosong...air masak...air mineral n air suam je yerk....juz buah original blh kira skali kalo tak silap aku...yg lain2 tak masuk list ekkk....
org berdiet...nak turunkan berat badan...diseru untuk ikut pola pemakanan sihat ni dulu...sebelum mulakan langkah2 lain....ye la...tak guna ko senam segala tu kalo kandungan air, zat n mineral lam badan ko tak cukup or tak seimbang.....lagi pun bila ko dah start senaman...badan ko aka…

Potong Tangan

Image
assalamualaikum.....

masa kecik2 dulu org tua2 selalu cakap kat kita...."kalo kita mencuri...nnti Tuhan potong tangan"....n benda tu dh di'save' lam pala hotak budak2...kalo mencuri nnti akan menyebabkan dorg ilang tangan....takut woooo kalo takde tangan...camna nk mkn...nak main karang nk guna per kalo dh takde tangan....ngeri2....
namun...bila dh makin besar...dh msk sekolah.....dh makin berakal kata org....mula la lupa segala pesan org tua2 tu..mula la sesuka hati mencuri barang orang lain tanpa ada perasaan bersalah...penat ja org tua2 pesan segala macam....cepat sangat ilang ingatan bebudak skang ni....banyak makan pala ikan kot....sian bebudak ni.......
aku bukak topik ni bukan per....juz nak kongsi pengalaman meniaga kat sebuah sekolah ni....sempena hari kerjaya sekolah dorg.....so sebagai tanda menghargai jemputan sekolah tu.... kitorg pegi la wat promosi n meniaga....
laris tu memang laris....alhamdulillah....tapi...yg diSONGLAPnya lebih banyak dari sale k…

Kau Yang Salah !!!!!

Image
assalamualaikum.....

since hari ni lum ada mood untuk tulis in craft point of view...better kita citer general je la..bukan per...kedai pun br gi cuci tadi...n now aku kat umah...ada keja siapkan tempahan sket....sket jer...
biasa la..kalo tak citer bout craft, myself, family or islamic...aku lagi suka bincang topik general....citer pasal gelagat manusia di atas muka bumi ni....
kalo nengok ker tajuk pun...rasanya ramai yang dah dapat agak....citer ni pasal tabiat orang yang suka menyalahkan orang lain....dah jadi habit manusia...bila ada sesuatu masalah mulalah jari tu tergedik-gedik carik org yg nak dituding nyer....susah manusia ni nak ngaku kesalahan sendiri...tambah2 lagi nak say sorry....beruntung sangat kalo kita jumpa or berkawan dengan seseorang yang suka say sorry...once upon a time....i had friend like this.....selalu minta maaf...walau hal kecik.... even perkara yg bukan dia wat salah pun...tp beriya2 dia minta maaf...sejuk hati...but now....i dont know where he is.... :/

Senam Oh Senam

Image
assalamualaikum.....

hr ni banjir dah makin surut...jalan kat depan umah pun dh mula nmpak...cuma meninggalkan bau yg kureng menyenangkan sket...sib baik kali ni air jernih sket...kena cam banjir thn lepas....dkt seminggu bau banjir tak ilang....tahan idung jer la...gi kedai...blk terus masuk umah...kluar umah terus g kedai....tak kuasa nak lepak lama2 kat halaman umah....
macam biasa la walaupun banjir tak sampai lam umah...anggaran 2 inci je lam porch...tetap kena membasuh lantai porch tu....dah banjir tu bawak segala macam nyer tanah...lumut...kotor...geli la nak biarkan....berdasarkan pengalaman lepas2...kali ni kitorg amik langkah cepat...air turun sket...basuh sket....turun lg bsh lagi....tanak tunggu sampai air kering dah....penat ko.....
pagi semalam basuh sket...n pagi ni basuh lagi....dh settle kan....tapi tu la penangan nye.....sakit badan....cam nak kejang sume urat badan nih....tu kitorg yg kena basuh porch jer....bayangkan kalo kena basuh satu rumah....campur ngan nak me…

Bebel...bebel....bebel....

Image
assalamualaikum.......

alhamdulillah...banjir disini (Taman Bukit Kaya) dah makin reda....tapi still tak dapat kluar ke mana2 dengan keta lagi....since keta masih di parking kat tempat tinggi yg di block oleh keta org lain....kalo nak kuar mana2 kena jalan kaki je...di sebabkan semalam dah 2 kali jalan kaki...hari ni tak nak gi mana2 lah...
tetiba teringat nak bincang pasal satu topik ni....BEBEL.....sesetengah orang dah jadikan bebel ni hobi dan tabiat hidup...tiap2 hari membebel...buka mata pepagi...buka la mulutnya....nak tunggu mulutnya tutup...tunggu la matanya tutup malam karang....hehe....ada gak lam masyarakat dorg panggil "radio bergerak"....
yang peliknya...ada je topik n idea untuk dibebelkan..kira kreative gak la hamba Allah yg membebel ni.....nampak muka laki nak bebel...nampak muka anak pun bebel....kadang2 bila dia goreng ikan terhangit...blh lak dia bebelkan diri sendiri....ishhh...tak paham aku.....
bagi org yg dah biasa hidup dari kecil dgn org yg membebel…