Posts

Showing posts from 2014

Banjir Perlis 2014

Image
assalamualaikum...

suppossely hr ni akak wat entry pasal bisnes....crita pasal produk...but atas dasar keperihatinan dan perikemanusiaan...akak tukar ke entry Banjir Perlis 2014 ni....demi memberi info dan makluman pada korg yg berada di seluruh malaysia...ini pun sekadar pengetahuan akak ja la ek....

seperti yg kita semua tahu...skrang ni Malaysia tgh menghadapi bencana banjir di beberapa buah negeri...Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak, Sabah dan Perlis....ini adalah gelombang kedua bg negeri Perlis...pd permulaan cuti sekolah hr tu...dah ada beberapa kwsan di Perlis yg dilanda banjir...tp masa tu cuma banjir kilat ja...ada yg surut dalam masa tak sampai sehari dan plg lama pn 3 hari ja rsnya...

ok...berbalik pada cerita gelombang kedua ni....air mula naik sejak 23 dec lg....dah 4 pusat pemindahan dibuka di Perlis melibatkan lbh krg 100 mangsa banjir...pd 23 dec tu mcm2 la infomasi yg x bertauliah yg akak dpt...katanya banjir nk sampai ke kangar...kenyataan ketua polis la...mlm tu …

Gegar Aspirasi Usahawan 2014

Image
Assalamualaikum....

pada 26 n 27 november lps....akak ada join program gegar aspirasi usahawan Perlis 2014...event ni wat kat dewan wawasan 2020, kangar...byk gak la acara yg best....n yg plg best coz ada artis n celebrity jemputan....ada Ebi Yus, Fahrin Ahmad n Dato Alif  Syukri (terlajak laris)....
alhamdulillah...sambutan agak mengalakkan...ramai gak pengunjung...60% datang dgn sbb seminar...n 40% ja walk in....so far...sales kat sini ok....
ni antara pic yg sempat akak snap semasa event tu....








yg penting akak sempat promotekan produk akak kat Fahrin ok.....n of coz la hadiahkan utk dia Note Book tu....akak post la pic ni kat fb...x sangka lak byk likers n comment...hehehe....silakan jeles yer korang2 semuaa...hahaha.....

ok la....x baik wat korg jeles lama2....juling bijik mata karang....hehe...nnti akak update lg yer....dont worry...update lps ni pasal bisnes kot...utk membetulkan saraf mata korg yg dah juling tu...hahaha....soriiiii....

as salam

Fridge Cover in d house !!!

Image
assalamualaikum...

kita crita pasal bisnes lak ek....dah lama tak upload product pic ni....hehe....hari ni akak upload pic kat FB Page....so...nk promo2 la kat sini gak....ni yg akak upload kat FB Page For Sale Items

kali ni akak nak jual fridge cover atau dalam bahasa melayunya alas peti ais....yg letak atas peti ais tu....utk hiasan n cover peti ais dr debu dan habuk2...ada org penah tnya akak...."kalo buh alas...nk bukak peti ais camna?''....OMG....nk gelak pun x sampai hati...coz yg tnya ni muda sgt..jawapannya...cover ni letaknya bhgian ada poket tu di tepi...

untuk fabric...biasanya akak guna kan material jenis jacquard...senang crita kain curtain....coz kain ni tebal...kalo korang tgk jahit petak2 tu...kat situ akak letak fiber keping...supaya atas fridge cover ni gebu2 gitu....lagi satu ciri2nya...ada 3 poket tepi di kedua2 belah...boleh la nak isi benda ringan such as ubat or paper...

Fridge Cover ni ada 3 saiz...S...utk peti ais satu pintu...M...utk peti ais dua…

kesan CSI ka semua ni ???

Image
assalamualaikum...

panjang beno lak tajuk entry akak mlm ni kn....huhu...biasa la bila jiwa kacau...mula la nk merepek kat blog macam2...mula la nk wat entry mengarut serabut camni....

dah lama rasanya akak x merapu meraban kat sini...dah lama x wat luahan hati jiwa dan perasaan tang ni...ni plak tetiba tatau nk crita kat mna....sini ja la tempat luahan yang ada...huhu... :'''(

akak ni bkn la profesional investigator...cuma minat tgk CSI ja....pantang ada masa free...buka channel 701 dlu...kot2 time tu ada CSI...ulangan pn xpa....semua CSI akak layan...vegas ka...new york...miami ka...semua balun...cuma dgn kesuntukan masa skang ni mmg x smpt nk ikut siri2 dh...tgk time free ja...ni yg dok meraban pasal CSI ni awat lak dh...huhu...mmg tul la...bila serabut ni...mula la meraban ke kiri ke kanan...

ok...kita blk ke pangkal jalan....

kdg2 best bila dapat kutip ilmu dari cerita penyiasatan ni....blh di'apply'kan dlm hidup kita....tp kdg2 akak rasa cam membebankan diri …

Ayam Golek & Nasi Minyak

Image
assalamualaikum....

seperti yang dijanjikan...hr ni akak akn postkn resepi ayam golek nasi minyak yg akak blajar hr tu....akak blm cuba personally lg...but ms blajar tu mmg ikut resepi ni la....



AYAM GOLEK WARISAN
seekor ayam saiz sederhana (anggaran 1/2kg) santan RM2 (yg ni akak x dpt nk wat anggaran liter) 1 sudu besar kerisik 2 keping asam gelugur
bhn utk dikisar: 2 sudu besar rempah biji 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1/2 sudu kecil kas-kas 2 biji buah pala (biji dalam) 1 sudu besar lada hitam 4 kuntum bunga cengkih 2 kuntum bunga lawang 3 biji buah pelaga 1 inci kulit kayu manis 1 inci halia 5 ulas bawang merah 1 biji bawang besar 4 ulas bawang putih 2 keping asam gelugur 2 biji buah keras 6 biji cili
Cara memasak : 1. ayam dibersihkan. Jahit bahagian bwh yg terbuka 2. Masukkan bahan yg dikisar td bersama santan ke dalam periuk hingga menutupi ayam 3. Masukkan asam gelugur, lengkuas dan garam. 4. Masak sehingga ayam lembut dan kuah menjadi pekat. 5. Bila ayam …

Liznim Shawl - D Shape Chiffon (II)

Image
assalamualaikum...


Sepertimana yg akak dah bgtau dalam akak nyer last entry berkenaan Liznim Shawl tu...akak akan upload lg Liznim Shawl....kali ni Shawl yg gunakan material Chiffon dan campuran dua color....

D Shape Shawl with satin tape Material : Chiffon
Size : 146cm x 56cm Color : Black + Plum Price : RM 25 include postage Stock Available : 1 unit


D Shape Shawl with satin tape Material : Chiffon Size : 146cm x 56cm Color : Light sky blue + Crimson Price : RM 25 include postage Stock Available : 1 unit
D Shape Shawl with satin tape Material : Chiffon Size : 146cm x 56cm Color : Dark slate blue + Sienna Price : RM 25 include postage Stock Available : 1 unit

D Shape Shawl with satin tape Material : Chiffon Size : 146cm x 56cm Color : Crimson + Dark slate blue Price : RM 25 include postage Stock Available : 1 unit
as usual..... akak upload lg skali color range utk korg refer color shawl yg akak upload tu...bkn per....kekadang pic yg kita snap ni colornya berubah b

Program Perwani - Masakan Nasi Minyak & Ayam Golek

Image
assalamualaikum....

pd hr jumaat...21 nov 2014...akak ada join program anjuran perwani kat Tmn Bkt Kaya ni....actually b4 this mmg dh penah ada program kat sini...but clash ngn jadual bisnes akak...so x dapatla nk join....alhamdulillah...kali ni berkesempatan...kena plak resepi best....Nasi Minyak & Ayam Golek....dgq tajuk pun dah rs tergolek-golek...hehe...


untuk kelas kali ni...tenaga pengajarnya adalah Pn Hjh Salma Saad...atau lebih glamer dgn panggilan Mak Chaq di kalangan penduduk Tmn Bkt Kaya...yg bestnya...resepi dah difotostat siap2...so blh tgk2 n tolong2 ja sepanjang kelas tu....

ni ada beberapa pic yg sempat akak ambil sepanjang kelas tersebut...





ni after dah siap masak n dah siap present....





mmg sedap nasi minyak n ayam golek tu....nnti bila ada kesempatan..akak akan share resepi ngn korg yer....skang ni...layan je la pic2 yg mengiurkan tu dlu ek...hehehe...

as salam

Liznim Shawl - D Shape Chiffon (I)

Image
assalamualaikum.....


kali ni akak nk upload Liznim Shawl utk material chiffon lak....disebabkan ada byk stok utk shawl chiffon ni...so akak wat dua entry la ek....entry kali ni akak upload shawl satu color....nnti akak akan upload shawl dua color lak ek....

ok...tgk2 la shawl ni ek...detail berkenaan shawl semua dah ada kat situ......



D Shape Shawl with satin tape
Material : Chiffon
Size : 146cm x 56cm
Color : Palegreen
Price : RM 25 include postage
Stock Available : 1 unit

D Shape Shawl with satin tape Material : Chiffon Size : 146cm x 56cm Color : Light sky blue Price : RM 25 include postage Stock Available : 1 unit

D Shape Shawl with satin tape Material : Chiffon Size : 146cm x 56cm Color : Blue violet Price : RM 25 include postage Stock Available : 1 unit

D Shape Shawl with satin tape Material : Chiffon Size : 146cm x 56cm Color : Lightgrey Price : RM 25 include postage Stock Available : 1 unit

D Shape Shawl with satin tape Material : Chiffon Size : 146cm x 56cm