Posts

Showing posts from November, 2012

Handmade Paper Bookmark @ Liznim Kraf

Image
assalamualaikum......

semalam akak dah post entry pasal Liznim Kraf Outlet kan...so sesapa yg nk berkunjung ke sana at least dah ada guide sket skang ni kan berkenaan produk yg ada kat sana....but one thing yg akak nak remind korg...b4 korg pergi...better check kat  Liznim Kraf Update kat sblh kanan blog ni...or call number yg ada kat situ....coz kalo Liznim Kraf terlibat ngan jualan luar...mmg kedai x buka....terutamanya kalo yg kat luar Perlis...kalo jualan dalam negeri tu ok lg...blh gak bincang2 nk jumpa camna....

so hari ni...nak update lg satu produk yg ada kat Liznim Kraf ni.....that is Bookmark.....yg specialnya bookmark ni coz ada pelbagai bentuk...but dengan harga yg sama....harganya plak blh dirunding lagi terutamnya kalo beli dalam kuantit yg banyak......alhamdulillah...setakat ni sales untuk bookmark ni kira memberansangkan....that's why akak wat stok byk2 simpan kat sana....ada sesetngah patern yg sold out dh....kalo nk tengok kat fb korg blh refer sini.... Photo Han…

Liznim Kraf Outlet

Image
assalamualaikum.....

hari ni hari ke-9 akak di kuarantine....and hari ke-8 akak tak kena cahaya matahari n tak jejak kaki ke tanah (tanah la sangat...padahal simen n tar ja kat luar tu...hehe) bosan jgn citer la.....kalo korg tgk entry2 akak yg sblm ni korg tau la betapa bosannya akak.....nk blogging pun kekadang takde idea lak.....

but hari ni tetiba teringat nk wat entry berkenaan Liznim Kraf lak....slalunya akak crita pasal produk ja kan...hari ni nak letak gambar Liznim Kraf Outlet....

macam yg dah dimaklumkan kat info kat sebelah kanan blog ni....Liznim Kraf beroperasi di 14, Lorong Enggang, Taman Bukit Kaya, Kangar, Perlis.....setiap Isnin hingga Sabtu dari jam 9 pagi hingga 6 petang....tapi disebabkan beroperasi di sebelah rumah ja....kalo org datang, Ahad pun buka gak....

kat bwh ni akak letak photo2 yg akak ambil kat dalam Liznim Kraf....tp kat showroom & display area ja la...kat bengkel x la...cam biasa la kalo dh nama bengkel @ tempat keja tu kompem la byk brg n bersepa…

pengantin 12 tahun jadi isu

Image
assalamualaikum

hari ni still lagi berblogging atas katil demam campak....huhu...belum lega lg....tp alhamdulillah... tak teruk sgt...memula ingatkan campak besar....tp after 2 3 days....rupa2nya campak kecil ja....but still gak teruk...coz banyak naik kat kawasan muka....kecik2 pun campak tu, muka akak dah berbiji2 dah....kat tempat lain naik gak.....tapi tak teruk sangat...cuma gatal2 ja.....

dalam tempoh quarantine ni...akak langsung tak kluar umah.....senang kata tak pijak tanah n tak kena matahari la.....cuaca skang ni pun tak menentu.....hujan panas ikut dan ja....tgh panas elok2 tetiba ujan....tu yg bahaya tu....so terpaksa la berkurung lam umah...wat aktivity indoor je.....aktivity indoor akak biasa la....reading...internet surfing....and crafting la.....as i am not expected nk cuti lama camni...akak x bw blk byk la akak nyer craft material....so kena guna apa yg ada kat sini ja la.....

salah satu yg kompem akak baca setiap hari ialah news....sblm ni kutip baca yg minat ja....…

Demam Campak

Image
assalamualaikum....

semalam akak dah selamat sampai di kangar after a long journey...maunya tak lama....feri delay (refer my last entry)......kul 7 lebih baru sampai kangar....hadooihhhh......

kalo krg prasan lepas wat antry salam maal hijrah tu...akak xde entry but smpai smlm kn...actually akak sakit kepala plus demam panas sejak hari khamis....jumaat pn lum lega lg....panas sgt.....smpai tatau nk watpe....so akak search lam internet la cara2 rawatan...n alhamdulillah temprature turun sket.....

pg smlm rs cam ok sket....walaupun bukan sepenuhnya....but sadly bila bangun pagi ni....dengan cuaca yg agak panas...akak rasa cam gatal2 kat badan....bila belek2....ada byk biji2 kat merata2 badan....akak terus refer ngan mak n abah n dorg ckp tu CAMPAK !!! My God !!! dorg suh p cek kat klinik pg ni gak...so lepas breakfast...akak cepat2 siap n p carik klinik yg buka pg2 ahad ni....

alhamdulillah.....dapat la jumpa doktor...n the doctor confirm that it is a chickenpox!!!! oh no...tu ja yg aka…

boring feri delay

Assalamualaikum.... Actually skang ni akak tgh boring...coz tgh nunggu feri yg delay...feri pn delay ko...cam naik flight lak...huhu...ni mmg tgh boring yg hamat...dh boring kat fb...dh x larat nk main game...n now akak merepek ja la kat blog ni.... Dorg ckp delay 30 minit ja...tp skang ni dh lebih pn...lum pnggil gak...hadoiihh...bosan tahap gaban dh ni.... Akak dh xde idea nk watpa time ni...dh la sorg2....kalo korg la kat situasi akak..apa yg korg wat... Salam

Salam Maal Hijrah

Image
assalamualaikum....



Salam Maal Hijrah 1434 untuk semua reader hanimliznim....kalo td akak cuma sempat post doa awal tahun n akhir tahun....kali ni sempat la nak menulis sket....

mulai maghrib td...dah makin bertambah la setahun lagi.....bila sebut tahun baru ni....mesti ada yg akan kaitkan dengan azam baru.....but for me....akak x ske nak citer lebih2 pasal azam ni....biarlah korg set sendiri azam korg...untuk akak....mmg akak ada set beberapa azam untuk akak capai thn 1434 ni.....ada yg carry forward azam thn lepas (huhu)...and ada gak yg dah upgrade....biasa la....kita juz merancang...mungkin ALLAH belum izinkan akak capai azam tu kn.....tp akak hrp thn ni akak dapat capai apa yg akak target tu....

lg satu...bila masuk bulan Muharram ni....kita mmg dah dimaklumkan tentang amalan2 sunat yg boleh kita wat....td akak dah search.....n ni info yg akak dapat....akak amik dr beberapa web n akak summarize...

1. Berpuasa pada 1-9 Muharram
2. Berpuasa pada 10 Muharram (hari Asyura)
3. Banyakk…
Image
assalamualaikum....



Salam Maal Hijrah 1434 untuk semua reader hanimliznim....kalo td akak cuma sempat post doa awal tahun n akhir tahun....kali ni sempat la nak menulis sket....

mulai maghrib td...dah makin bertambah la setahun lagi.....bila sebut tahun baru ni....mesti ada yg akan kaitkan dengan azam baru.....but for me....akak x ske nak citer lebih2 pasal azam ni....biarlah korg set sendiri azam korg...untuk akak....mmg akak ada set beberapa azam untuk akak capai thn 1434 ni.....ada yg carry forward azam thn lepas (huhu)...and ada gak yg dah upgrade....biasa la....kita juz merancang...mungkin ALLAH belum izinkan akak capai azam tu kn.....tp akak hrp thn ni akak dapat capai apa yg akak target tu....

lg satu...bila masuk bulan Muharram ni....kita mmg dah dimaklumkan tentang amalan2 sunat yg boleh kita wat....td akak dah search.....n ni info yg akak dapat....akak amik dr beberapa web n akak summarize...

1. Berpuasa pada 1-9 Muharram
2. Berpuasa pada 10 Muharram (hari Asyura)
3. Banyakk…

Doa Awal Tahun & Akhir Tahun Hijrah

Image
assalamualaikum......

curik2 masa sket nk wat entry ni coz dah x brapa jam lagi nk masuk tahun baru....so masa rehat smpat la search doa awal tahun n akhir tahun ni....TQ untuk http://sitik.wordpress.com ...coz share kan doa ni....n now akak nak share doa ni kat sini lak utk korg sume.....

Doa Akhir Tahun


dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Dengan izin Allah, sesiapa yang membaca doa ini akan mendapat Perlindungan Allah SWT dari fitnah dan tipu daya syaitan serta mendapat setahun keampunan dosa yang lalu.

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk …

sedia tak ??

Image
assalamualaikum......

semalam dua berita sedih akak dapat...pagi2 datuk pada my office mate meninggal.....and malamnya akak dapat brita suami pada one of our staff meninggal lak....innalilllah.....semoga ALLAH cucuri rahmat ke atas mereka dan semoga keluarga mereka tabah untuk meneruskan kehidupan mendatang.....so kalo blh akak nk minta semua reader yg beragama islam sedekah Al fatihah untuk mereka.....Al Fatihah.......

biasanya bila kita dgr brita2 camtu...akan terlintas di fikiran....."masa dorg dh sampai...masa kita bila agaknya"....tp dalam masa yg sama pernahkah kita fikir....bersediakah kita untuk hadapi semua tu....

selain dari kematian sebagai jalan penamat kita....dalam hidup kita ni mmg slalu jadi perkara2 yg tak dijangka...yg tak dirancang.....unplanned event....selalu gak apa yg kita rancangkan tak jadi...sebaliknya hal lain yang terjadi.....mcm yg org slalu kata...kita hanya merancang ALLAH yang menentukan....kenapa kita tak dapat apa yg kita nak tu....jawapanny…

Durian Crepe

Image
assalamualaikum......

semenjak dua menjak ni Durian Crepe ni dah jadi satu fenomena kat alam siber ni..terutamanya kat fb....mula nya akak tak amik tau sangat coz akak ni bkn blh mkn durian pn....sian akak tau...dulu blh ja makan...tp sejak 3@4 thn lepas...lps beberapa jam mkn durian mesti muntah2......tingin sangat nak mkn bila tgk org lain mkn.....huhu....

but once ada terbaca kat mana ntah..... filling crepe ni x semestinya durian....kita blh tuko ngan menda lain cam manggo, corn, custard cream, blueberry or anything suitable....akak pun sibuk2 la search resipi mlm ni....

mcm2 version yg akak jumpa....ada yang pakai lebih 5 jenis tepung...ada yg letak bahan2 yang berbeza...ada yg senarai bahan saja dah berjela.....tu belum cara memasak lagi....lastly akak pun copy la 2@3 resepi yg akak rasa2 akak mampu wat....nnti nk try yg mana akak rasa senang n best....

bkn per...next week nk blk kangaq....so dah namanya cuti nk brehat...blh la try2 wat crepe ni....but for me...it will not be du…

Mysterious Kitty

Image
assalamualaikum...


anak kucing yg misteri......haha....tajuk je lebih....besa la mlm2 ni saje ja letak tajuk adventurous sket...kononnn.....

citer ni berlaku hari raya adiladha yg 1st hari tu....hari tu actually akak demam...korang just imagine beraya lam mood demam camna...tak best sgt tau....hari tu ada wat korban kat umah my aunty kat kuala perlis....so suma family turun sana la....but as akak demam...mmg x byk wat keja...tido je lebih....huhu...tak best2....

ptg tu...after everything settle...kitorg pun blk umah...rasanya masa tu dah kul 5 lebih...masa smpai kat umah tetiba akak nmpak cam sekor anak kucing kat dalam umah disebalik tingkap....memikirkan akak ni demam n dah byk tido hr tu...kot2 la sume tu imiginasi akak ja....akak pun bgtau org lain...sume nmpak....hahhhh lega...akak x mengigau...ahaksss....

so kitorg cepat2 buka pintu umah....bila nmpak ja kitorg masuk kucing tu terus lari ke dapur.....abah, mak n adik kejar kucing tu...akak lak tutup sume pintu bilik, pintu almar…

Sebelah Jiwaku

Image
assalamualaikum.....

ntah camna petang td...lps blk ofis n rehat2 td akak layan lagu2....tetiba akak ter'alert' dgn lirik lagu jac ni...even lagu ni dh berzaman akak download kat phone...tp hr ni br akak perasaan lirik ni mmg sebijik kena kat akak...sesuai sangat dengan keadaan akak skang ni....

dengan keadaan akak g tgh nk restructure life n nk cari mood baru ni....lagu ni mmg kena sangat2 dah....dlu akak juz minat n suka lagu ni sbb rentak dia...rancak...but now...akak suka lirik dia gak....mmg betul2 wat akak kembali bersemangat.....terutamanya part yg akak highlight purple tu mmg betul2 sebijik la kena.....hehe....

Lirik Sebelah Jiwaku ( Jaclyn Victor)

Ketika kau ucap kata selamat tinggal
Ku sangka diriku kan hancur
Nestapa menyiksa membuat aku sedar
Hanya ku yg bisa mengubah arah hidup

Lihatlah lihatlah kan kubuktikan padamu
Walaupun ku jatuh tapi tak tersungkur
Biarkan biarkan ku berdiri sendiri
Kerana ku yakin masih lagi mampu
Bernyawa dengan sebelah jiwaku

Ku tahu kau mahu meli…

Life Restructure

Image
assalamualaikum.....

ni kiranya 1st entry akak untuk bulan November...alasan familiar untuk x update blog...sibuk...huhu...dgn baru sembuh....(x sihat sket br2 ni).....sejak sebulan yg lepas...sibuk dgn 'restucturing' my life....lepas peristiwa tu.....http://hanimliznim.blogspot.com/2012/09/pasrah.html  :(   akak betul2 xde mood....nk wat apa pn cam xde semangat ja....lama gak la rasa camtu.....now dah ok sket.....that's why skang ni baru nk start restructuring ni.....

itu la....kita taktau apa yg akan berlaku dalam hidup kita.....kita dah wat plan..but suddenly....benda lain yg jadi....sebabnya....yg menentukan semua tu adalah Dia...bukan kita...Dia tau apa yang terbaik dan sesuai dengan kita....kita cuma boleh wat plan jer....

that's why bila sesuatu yg betul2 kita tak sangka berlaku....yg blh mengubah plan yg kita dah wat...kita kena restructure plan tu...benda ni bukan ja dlam bisnes...tp life kita gak.....

mmg la ambik masa untuk kita lupakan sesuatu tu....amik ma…