Posts

Showing posts from December, 2013

toilet??? eiiyeeerrkkkk.....

Image
assalamualaikum.....

kalo ikut hati malas la nk mengentam di akhir2 tahun ni ...tp bila dah terlampau geram plus sakit hati dengan sikap dan mentality masyarakat kita ni....terpaksa la mengentam gak.....

tp biarla akak mengentam di ahkir tahun ni dengan harapan supaya 2014 nnti akak akan berdepan dengan manusia dan kes2 yg lebih bertamadun.....

akak slalu join expo jualan luar...so biasa sangat guna kemudahan awam ni...publict toilet....surau.....terima kasih la pada organiser2 event yg memikirkan untuk menyediakan kemudahan bg peniaga dan pengunjung demi keselesaan bersama...

namun...yg TAK BEST....TAK SYOK....MENYAMPAH... SAKIT HATI...GERAM sangat...sangat.....sangat....sangat ni....adalah dengan sikap orang kita.....tak reti dan guna dan jaga kemudahan yg disediakan tu....

before cakap pasal toilet....kita crita benda yg paling mudah dlu...sampah....yg pun satu hal yang akak memang menyampah.....org dah sedia berderet deret tong sampah....kalo kecil xpa la juga....ni tak...tong sam…

Karnival Perlis IMT-GT

Image
assalamualaikum......


ini adalah event terakhir untuk 2013 dan pertama untuk 2014...ye lah...tgk tarikhnya....dari 27 dec 2013 hingga 1 jan 2014 kan....6 hari gak la.....event ni diadakan di Dataran Dato Sheikh Ahmad, Kangar.....dari kul 10 pg sampai 10 mlm....

karnival ni menghimpunkan usahawan dari Perlis dan beberapa negeri semenanjung Msia...dan tak ketinggalan ada gak gerai jualan dari Thailand dan Indonesia....kan dah nama pun IMT ( Indonesia, Malaysia, Thailand)

kalo tgk ker program....mmg happening la....mcm2 acara ada....tak larat akak nk retype kat sini...rerajin la korg baca sendiri kat banner atas tu yer....

dorg ada gak create event ni kat FB....tp akak x sure la sama ada sume org lain blh view or tak...but ni akak bg gak la link dia....korg try tgk...blh ker tak...coz kat dalam tu ada gak detail utk setiap acara tu nnti....ni linknya....karnival Perlis IMT-GT

so...bg yg berada di Perlis, Kedah...dan kawasan sekitarnya....anda dipersilakan untuk datang ke karnival ni.....…

Mintak Kurang kak....

Image
assalamualaikum......

kali ni akak nak crita berkenaan salah satu fenomena yg biasa berlaku pada semua peniaga n usahawan....terutama usahawan bumiputera....

fenomena yg akak maksudkan ialah....fenomena tawar menawar atau minta kurang....

sebagai peniaga...akak dah biasa ngan semua ni....n akak pun mmg dah ada rate discount bg produk yg dibeli pada kuantiti yg banyak....dan ada rate harga borong.....kalo kita pikir cam xde masalah la.....BUT....

kekadang stress gak dgn some customer....bukan semua....x ramai pun golongan pening ni....tapi masih wujud di dunia serba canggih ni....antara yg akak masih ingat.....

1.  akak jual baby brooch dgn harga RM1 jer...kalo beli lebih dari RM 10 atau RM20 tu akak bg la discount atau free gift......tu pn ada yg minta kurang lagi....dengan brooch yg dah harga RM 1 tu...blh dorg ckp "kak, brooch ni 2 = RM1 boleh tak?".....just imagine my feeling at that time...

2.  akak tulis harga table runner tu RM 18....ada la sorg makcik tu minta tawar..…

Tahun Result GEMPAQ.....

Image
assalamualaikum....

alhamdulillah semalam result PMR dah kluar.....tahniah diucapkan untuk my cousin...Nur Tasnim Liyana yg belajar di Sekolah Menengah Agama Perempuan Kangar, Perlis....yg berjaya mendapat 9A.....tahniah!!!!! so proud of you.....kalo ikut apa yg mak teh (mak tasnim) ckp...dia tak penah dapat gitu b4 this...so mmg satu family terkezut la jugak.....

sebelum ni...masa keputusan UPSR kluar pn dah ada sorg cousin akak yg dapat 5A.....Mohd Afiq Syahmi (if i not mistaken spelling dia...kalo silap sori ek apiq....)..afiq blajar kat Sekolah Kebangsaan Sena, Kangar, Perlis.....and dgr kata dah pilih sekolah menengah mana nk masuk pasni...katanya nk ikut jejak along dia gak......yg ni mmg expected dah...dah dok bajet nk dapat antara 4 atau 5 A...alhamdulillah dapat 5A....

so secara exclusive hari ni...akak disclosed gambar cousin2 akak kat blog ni.....actually akak penin nk cari gambar apiq....last2 jumpa gambar time kecik2...ntah la time dia darjah brapa.....tu pun nmpak bijik …

20,000 Viewer

Image
assalamualaikum


buka jer blog pagi ni tetiba tgk akak dah dpt 20,015 pageview....ptg smlm baru 19k ++so akak tak bajet la number tu nak naik dgn cepat camni....kalo akak tau...kompem dr ptg smlm akak tggu dpn blog ni je....nak print screen tepat2 20,000 pageviewer... cam takde keja ja kan...haha... ;-p
padahal skang ni akak tgh kursus....tp disbbkan ni  kursus media social marketing...yg memerlukan akak mengadap laptop dr pagi sampai mlm.....mmg byk masa dpn laptop la...kalo x....mcm biasala....mau berzaman tak update blog....mcm la korg tak faham akak punya bizi kan....bizi sangaaattttt..... :-p
hokey la.....akak nk get ready for class ni....hari ni last day....esok dah nk membizi dgn jualan luar lak....kat na lak kali ni....tggu la akak update nnti yer...kalo korg  rasa akak lambat sgt...blh je refer kat facebook liznim kraf....
anyway thanks untuk semua yg rajin bertandang ke blog akak.....azam thn 2014 nnti akak nk rajin2 update blog la....ehhh....bukan ker azam tu dah carry forw…

stop meroyan !!!

Image
assalamamualaikum......

ini adalah entry pertama bulan december.....dah lima hari baru tingat nk wat...bkn per....terbizi sket sejak akhir2 ni....ada terima tempahan produk.....n dok kalut wat barang for jualan.....tu yg tak sempat nk merapu kat sini.....

after berminggu2 meroyan stress kat sini....post bagai2.....ada gak ssetengah post yg akak save kat draft je....tak tergamak nak publishkan....

akhirnya akak dah muhasabah diri.....kembali ke fitrah...kembali bertenang...entah napa macam2 akak pikir time tu....bercampur lak ngan pms last week...lagi gelong dibuatnya....

alhamdulillah......sekarang dah agak ok even not 100% yet....akak ambil langkah untuk tanak pikir benda2 yg menyakitkan hati tu lagi.....kalo lagi pikir....lagi stress...so skang ni...biarlah kejap.....fokus pada kerja dlu....insyaALLAH....

mmg la....dalam hati ni....ALLAH ja yg tau.....mmg sakit...macam2 hal...tambah2 bila buka fb...ada gak rasa cam tanak buka tgk....tp bila mikirkan bisnes, kena gak buka....bila dah…