Posts

Showing posts from July, 2012

Nostalgia Di Bulan Puasa

Image
assalamualaikum......

kalo thn lepas akak ada wat entry pasal nostalgia berpuasa...kali ni akak tukar sket jd nostalgia di bulan puasa....thn lepas akak dah citer pasal cara parent motivate anak2 suh puasa...ada yg bg duit n ada yg bg brg2.....kali ni kita crita pasal lain lak ek.....

korg sume mesti ada memori pasal bulan puasa kan.....memori pasal bila korg mula puasa....curik2 mkn masa puasa.....ehemmmm...yg tak bestnya memori kena mercun di bulan puasa...huhu...tu yang paling sedih kan....

alhamdulillah...akak x dak la memori sedih2 sangat pasal bulan puasa ni.....memori nakal2 pun x byk sgt...bukan x dak...x banyak ja....hehe....

seingat akak la...akak mula puasa masa darjah satu....tu pun satu hari ja puasa penuh....masa 1st day....lain2 sume separuh hari....kat sekolah control ja...konon puasa....blk umah....hambik ko....terus p dapur....masa darjah dua...dapat la 3 hari ja.....masa darjah 3 baru la akak puasa penuh...tu pun sbb mak abah motivate dgn jam....hehe...kalo korg te…

Nak Balik.....

Image
assalamualaikum....

lama x wat entry...x sempat...bz sket ngan keja2 craft...akak tgh siapkan brooch and hair clip utk jualan esok...alhamdulillah dah siap pn...ni patutnya kena sambung jahit manik lak....but akak mmg dah letih sgt2 mlm ni.....tu pasal dok meramba-ramba ja kat laptop....hehe.....

letih la....tu pun sempat gak kluar p kuah ptg td...actually p bank....pastu mak lak pesan suh bli pan.....besa la mak...asal langkawi ja pan...asal langkawi ja pan...asal pan ja langkawi.....tatau nak pesan menda len dah...minyak gamat ka....hehe....

blk tu terus masak utk berbuka...hr ni tak nak amik nasi opis coz dorg bg gulai ayam....akak mmg kureng sket ngan gulai n masak lemak....nak2 bulan posa ni....mmg x blh p la.....dah tu skang ni jd xde selera nk mkn nasi lak....tatau nape....last2 masak koey teow sayur ja....sahur sok mkn roti ja....

yg akak tau skang ni akak rasa nk balik kangaq.....nak blk umah...jumpa mak abah....jumpa my love....i need some strength.....

tp kena sabar smpai u…

Dugaan Ramadhan

Image
assalamualaikum....

cadang nak wt entry pasal beads sequin...tp lum transfer photo la plak...pikir punya pikir last2 rasa cam nk citer pasal bulan ramadhan ja la....just berkongsi pendapat dengan korg.....akak pun bukan la pandai n arif sangat....

bila datang bulan puasa ni....kita diwajibkan untuk berpuasa sebagai menunaikan rukun Islam ke3....bukan saja berpuasa dari makan dan minum...tp juga seluruh anggota...mulut kena kurangkan bercakap benda yg tak berfaedah....telinga kena kurangkan dengar benda yg x elok....mata jangan x tgk benda yg tak sepatutnya....tangan jgn wat hal yg tak baik...dan kaki juga jangan pergi ke tempat yg dilarang....

so...bila kita kena menahan diri dari suma tu...di situ la bermulanya cabaran dan dugaan bagi kita.....at the fisrt place...mmg susah sket nak control suma tu...but kalo kita cuba dengan sabar dan tekun....insyaAllah...kita akan berjaya hadapi suma ni dengan tenang.....

berkenaan dengan dugaan di bulan Ramadhan ni....mcm2 dugaan sebenarnya....1s…

Salam Ramadhan

Image
assalamulaikum....

rasanya belum terlambat untuk akak ucap Salam Ramadhan  ni....ya la...ni baru nk masuk 3 Ramadhan kan...hehe....dah dua hari x sempat nak online....so camna pun...hr ni...online gak la.....

actually mlm ni akak dah arrived langkawi after 6 days bercuti relax2 kat kangar....bestttt.....dapat jumpa family n also HE.... :).... thanks for spending your time with me....even not so long....it's give lots of meaning for me and my life.....i'm so happy.....and also...thanks for the shoes.....hehe....blk kali ni dah puasa...so x sempat nk jumpa lama2...jumpa pun sebelum puasa.....jap ja...mkn2...jln2..and shopping sket2 ja.....

bila dah puasa cam x larat nk kluar umah....kebetulan cuaca pun panas sangat....dugaan betul.....mmg menguji kesabaran la....suhu masa 1st day puasa tu 32 degree....panas kan.....tu pun masa kul 4 lebih dah...kalo tetengah hari kul 1 or 2 tatau la brapa suhu kan.....so...sabar ja la ngan ujian ALLAH ni.....

setakat 3 hari puasa ni....dugaan2 l…

Gosip....Gosip....

Image
assalamualaikum.....

memula akak mmg xdak cdgan nk wat entry mlm ni....but bila akak online kat fb td....ada la dorg share satu gambar from I LUV ISLAM.COM....ni hah akak letak gambar ni kat sebelah.....

actually bila tgk gambar tu...akak tingat satu citer yg tghh hot skang ni....kat area2 sini.....yg konon2nya di senyap2kan...but berita tu still tersebar merata2....

at the first time akak dgr citer ni...akak pun dah hampir nk percaya...akak terpikir sorg2 betul ker tak benda ni.....skali pikir cam x logik....

nk tanya org pun takut benda ni makin heboh...kang tak pasal2 akak jd penyebar plak....so akak amik tindakan bertanya pada somebody yg rapat dgn org yg kena 'backbiting' ni.....akak nk tanya direct pada org tu x sampai hati lak.....

dan seperti yg ku jangka terjadi....semua tu cuma gosip semata2....tatau la mulut mana yg start....cerita sejengkal dah jadi sedepa....so akak diam ja la.....tp apa yg akak x puas hati....hr ni cerita tu masih lg bertiup sekitar kawasan ni..…

Hobby baru la plak

Image
assalamualaikum....

sori akak x sempat nk update blog ni....since akak nyer nota2 sume tertinggal kat kangar masa balik cuti hr tu...

akak x sure sgt apa yg nk blogging....coz kebanyakkan akak noted kat situ...nak wat camna la ngan penyakit lupa ni.....huhu.....bukannya x blh nak cek kat blog ni....but lambat laa plak....

dan lagi satu...jeng...jeng...jeng...ntah camna la semenjak dua menjak ni blh dapat hobi baru lak dah....menyalin resepi..... unfortunately...haha.....akak pun pelik bila tetiba akak blh terjebak dalam arena menyalin resepi ni....

camni...ada la ofismate akak ni suka beli majalah RASA....n ada lak yg lg sorg ni dok pinjam n menyalin resepi....akak mulanya dok tumpang tgk2 ja....ntah camna...jumpa resepi yg akak rasa best....n of coz la pasta.....so akak pun mula la dok bizi salin resepi ni...haha....pinjam 2 or 3 buah sekali...then balik salin....

but akak tak salin kat buku or paper...akak taip ke Words....then save...dah skang ni zaman cenggini... kena la advance.…

JAHIT MANIK @ LIZNIM KRAF (PART II)

Image
assalamualaikum.....

hari ni lambat sket wat entry....td dok sibuk jahit manik....bj my friend.....pastu tetiba lak mak call....mula2 la cerita macam2....gosip bagai....tp byk nya cerita bab bisnes ek....gosip sket2 ja tau...hehe....

as i dont have lot of idea nak crita mlm ni...n since akak tgh memanik skang ni.....better kalo akak crita pasal  beading la ek....

akak dah refer post yg lepas.... dah ada 6 entry yg akak wat under label bead sequin ni...kalo korg nk tgk...blh refer sini.... http://hanimliznim.blogspot.com/search/label/bead%20sequin.....dan bagi kaki facebook... korg blh la refer akak nyer page...LIZNIM KRAF pages...ada photo beading ni...ni link nyer....http://www.facebook.com/media/set/?set=a.198304063545500.48006.135492239826683&type=3 .....dah tgk tu...like la pages tu skali ek...hehe....


tp bila akak tgk lam collection akak...ada lg rupanya photo yg akak lum upload....so...akak nak sambung citer beading ni la ek.....


ni pun akak letak gambar yg simple2 ja....akak …

EURO 2012

Image
assalamualaikum......

sori...entry ni lambat kluar sket.....bkn per...dah abis euro hari tu dok kalut lak nak tengok masterchef la plak....hehe....so...bertangguh la entry ni....

whatever pun rasanya lum terlambat untuk akak wat entry ni....ya la...lum sampai seminggu lg kan.....ahaks....

ok la....akak pun tatau camna kali ni akak blh terjebak ngan EURO ni...slalunya kalo time EURO & WORLD CUP ni akak amik tau gitu2 ja...from adik n abah...sokong pun sket2 ja la....tp kali ni....mmg bermati matian akak tgk bola...siap bgn tgk game kul 2.45 pagi lg ko....maybe kali ni disebabkan my love pun kaki bola gak...so slalu sembang2 ngan dia pasal bola...so akak pun terikut la skali.....tp yg best coz dia siap belikan akak jersey spain tu.....thanks by....

so bila dah wat statement cenggitu kompem la korg tau akak sokong SPAIN...haha.....kebanyakkan game spain akak bgn...kul 12 ker 2.45 ker....satu game ja miss...waktu quarter final...time tu akak letih sgt...tido lupa set jam.....last2 my …