Posts

Showing posts from 2011

~~~ALHAMDULILLAH ~~~

Image
assalamualaikum.....

dah lebih 2 minggu x blogging.....apa yg aku bz kan tatau la plak.....hehe....mmg la memula hr tu sibuk nk wat brg bw blk kangar sket2....then 20hb tu aku dah blk kangar....seminggu mengabihkan annual leave yg x blh carried forward tu.....byk gak la aktiviti kat sana....nnti2 kalo ada masa...aku share kat sini.....

kalo ikut ker bz nyer....mmg la x penah yg abis....but hr ni nk amik masa sket kemas2...buang sawang kat blog ni......hehe.....untuk sesi buang sawang kali ni....aku nak menyingkap citer sejarah sket....but bkn sejarah Kesultanan Melayu Melaka ek...sejarah aku dlm 2011 ni....since kita dh nk masuk 2012...kira cam flashback la ek.....

30  December 2010....mmg satu tarikh yang tak akan aku lupakan sepanjang hidup aku....tarikh keramat yang menjadi saksi, hidup aku kembali bahagia...kembali bebas setelah hampir 7 bulan menderita dan 10 bulan jiwa aku dipenjara.....walaupun keputusan mahkamah syariah pada 30 November 2010 tak berpihak 100% pada aku...namun …

Kotak Kertas Buatan Tangan @ Liznim Kraf

Image
assalamualaikum.....

this is the last day Liznim Kraf kat SDSI 2011....baru je lps call dorg tanya apa citer kat sana....alhamdulillah...sales thn ni meningkat dari SDSI 2009.....maybe coz of different product....

so...mlm ni nk wat entry berkenaan bisnes la.....nak citer pasal salah satu produk kat Liznim Kraf....iaitu kertas buatan tangan....rasanya dh ada dua entry aku citer pasal kertas buatan tangan ni...1st...just a little bit intro...the second one is about the making of handmade paper.....

Liznim Kraf ada pelbagai saiz kotak kertas buatan tangan ni....antaranya...
 KOTAK (S) 3X3X1.5
 KOTAK (S) 3X5X1.5
 KOTAK (M) 6X6X3
 KOTAK (M) 6X9X3
 KOTAK (L)  9X9X3
 KOTAK (L) 12X9X4
 KOTAK (L) 12X12X4
* untuk saiz2 kat atas ni....ada 3 jenis kotaknya..... yg biasa (with sponge), ada yg window dan ada yg partition.....tu saiz yg ready made la...kalo untuk tempahan.....plg beso kitorg penah wat is 14X14X5.....untuk tempahan....customer juz bgtau saiz....n kitorg akan adjust s…

Crystal Bracelet @ Liznim Kraf

Image
assalamualaikum......

pikir punya pikir...last2 rasa nak wat entry pasal Crystal Bracelet atau pun rantai tangan kristal.....sebenarnya aku br je wat produk ni.....around last month...but since aku ada masalah dgn camera...so tangguhkan amik gambar dlu....after get new camera...then baru la blh amik gambar ni...

actually kebanyakkan ni design biasa jer...saje je br nak wat....tak sempat...hehe....korg tgk la gmbr ni ek....

ni aku letak nama piramid...coz guna kristal 3 biji + 3 biji....n membentuk segi tiga.......
yg ni lak guna kan bunga yg biasanya org guna wat brooch tu....
yg ni design little S.....biasanya remaja n umur untder 40 suka design cenggini.....

sebenarnya ada 6 design yg aku wat hari tu....but lg 3 gambarnya tatau kat ner....huhu.....sedehhh....tatau la aku lupa snap or save kat ner....biar la dlu....nnti blk aku amik lg skali la senang ek...toksah pening2 dah....

Satu Daerah Satu Industri 2011

Image
assalamualaikum......

hari ni 9 December 2011.....Liznim Kraf sedang menyertai showcase SDSI....di MITC Melaka....this is 2nd time liznim kraf join SDSI....1st time thn 2009....masa tu mmg last minutes nyer penyertaan....last minutes invitation from MARA Perlis....

dah tu PKENPs suh masuk pertandingan....kategori kraftangan....mmg kalut time tu ALLAH je yg tahu....mana nak wat barang utk jualan....nak kalut masuk pertandingan la plak....sib baik tak kena antar awal2....produk tu kena submit @ Melaka....so bw skali masa p utk showcase la....bila wat dgn keadaan kelam kabut gini....mmg aku tanak harap apa2 la....but surprise nye... bila Liznim Kraf dpt no 2....wow.....alhamdulillah....mmg rezeki yg tak dijangka ni.....



Kalo tahun 2009 dlu liznim kraf fokus produk kertas buatan tangan...thn ni wat kelainan lak....fokus more on produk hiasan rumah....jahitan dan sulaman......produk kristal pun dorg bw gak...but becoz of limited space...dorg tak dpt nak display produk kristal.....

antara …

Lepak But ........

Image
assalamualaikum....

mlm  ni cadang nak kluar tgk promosi kraf kat dpn UWL ni...but...tetiba ujan lak dah.....dah janji ngan member nak kuar kul 9.....nasib baik lam kul 8.45 ujan pun benti....alhamdulillah...blh gak kluar....

sebenarnya aku ada urusan lain...nak g ATM la....kedai la....tu yg harap2 blh kluar tu....so....kitorg pegi la depan....mlm ni tak ramai usahawan kraf kat depan ni....maybe ramai ke komplex LADA.....or ada yang letih kot...tak pegi mana2.....

mlm ni takde konsert....coz mlm jumaat....so sebagai menghormati mlm jumaat ni...dorg juz pasang alunan lagu nasyid jer....ok la tu....ada gak hiburan....kalo tak pasang apa2...serius sunyi gile kat situ...org lalu lalang tak kan tau yg ada event kat situ....so bila ada sound something kat situ...aku tgk ramai gak la org yg lalu lalang singgah kat situ....kira ada effect la....

so dari nunggu je kat situ...kitorg cadang nak g minum jer....tak ramai pun...4 org je....juz lepak2....ilangkan bosan....borak2.....byk sembang pasa…

Promosi Kraf @ Underwater World Langkawi

Image
assalamualaikum......

letih sket hr ni...tu yg masuk lmbat sket ni....dok upload gmbar lg.....mlm semalam aku kluar kat depan UWL ni....ada Jualan Sempena Promosi Kraf Malaysia kat Underwater World Langkawi (UWL).....dari 4 -11 December....
untuk pengetahuan korg....skang ni ada promosi kraf kat Komplex Kraf Langkawi dari 3 - 12 December....dari pukul 10 pg hingga 6 ptg...so kul 7.30 mlm dorg smbung promosi kat depan UWL ni lak.....mengikut yg dorg bgtau aku semalam...pada waktu siang...sume kat komplex kraf...but bila mlm....ada separuh dari usahawan datang UWL n separuh ke Komplex LADA, Kuah......  so bila ada wat kat dua tempat tu...tak ramai la usahawan dpt dtg sini.....but still ada sambutan nmpaknya....aku tgk ramai gak customer dtg booth dorg mlm tu.....ni antara usahawan yg ada.....kata dorg lg....maybe dorg akan tukar2....yg datang sini hr ni...esok maybe akan ke komplex LADA lak....






tu separuh je la....aku x dpt nk upload byk2 gmbar coz internet mlm ni slow....huhu....
supay…

PMS ker ??

Image
assalamualaikum.....

kalo korg perasan lam minggu ni banyak je aku hangin kat sini....control kejap...terlepas blk....kadang ok....tetiba hangin lak.....ish...aku sendiri pun pening......last2 aku terpikir...aku ni PMS ker....so mula la aktiviti surfing n searching internet ni.....

ikut info2 yg aku dpt n aku paham...Pre Menstrual Syndrom (PMS) ni terjadi pada kebanyakkan wanita....tak kira remaja atau dewasa.....biasanya terjadi beberapa hari sebelum period hingga awal2 period...macam2 syntom yg terjadi....berbeza mengikut individu dan umur.....

antara synthom yg biasa berlau ialah terlalu emosional....cam aku la....hangin jer.....bila dah ok skang ni br aku sedar....watpe aku dok hangin sume tu....ishh......patut la dlu....ada somebody tu akan tanya soklan ni bila tiap2 kali aku emo..."awak period ek".....rupanya dia mmg dh detect yg aku ni jenis pms...huhu...

ada gak yg sakit di beberapa bahagian badan....sakit pinggang...lengguh2 badan...dan ada gak yg berubah selera mkn…

Coca Cola Isu

Image
assalamualaikum....

mlm ni lewat sket wat entry....td dok sibuk mengemas brg....after almost a week blk sini...mlm ni br nak mengemas betul2....tu pun ada lg lum betul2 settle......bukan x kemas lgsung ok....just tak simpan kat tmpat yg sepatutnya jerk....hehe....

suppose to be...aku kemas sume ni semalam....but at last minutes aku decide utk msk keja semalam......ya la...semalam dh 4hb....kot x sempat closing on time lak karang....dah la cadang nk cuti ujung bulan ni....coz nk amik annual leave yg x blh nk carry forward.....so msk keja je la.....

bukan per yg mula mengemas ni....cdg nya sok mlm nak mula project beading....ada satu baju my friend....satu baju my mum (crumble mumble raya posa dlu yg blm siap....hehe..)...n satu my baju.....so bila nk carik manik segala tu...kena la kemas2 sket....

sebenarnya mlm ni aku xde idea nak citer apa....tu yg meraban semacam ja tu....hahaha.....

ok la....kita citer la sket psl brita yg kecoh lam sehari dua ni....korg ada dengar tak mengenai COC…

Terperangkap

Image
assalamualaikum.....

apa perasaan kalo korg terperangkap lam satu2 situasi yg korg rasa korg x mampu nk wat keputusan....nak pilih jalan A atau B....tersepit....kalo pilih jalan A....yg B pn ok gak....pilih B...rugi la lepaskan jalan A.....hurmmmmm.......

rasanya dalam hidup kita bukan sekali dua kita akan alami situasi ni....berkali2 kita akan terperangkap...dari sekecil2 hal hingga la persoalan yg besar2.....kekadang tu mmg pening...pening yang hamat sgt....menci la terperangkap camni....tak tau nak wat keputusan camna.....susah nak pilih jalan yg sesuai......tak suke tak sukeee.....

dalam segala soal kita akan terperangkap camni...kehidupan....percintaan....karier...bisnes.....

korg bayangkan la.....korg dh tunggu somebody tu berbulan2....nak contact tak dpt coz dia tinggal kat tmpat yg x dpt reach by any modern communication system.....n korg tau time2 yg korg blh contact dia....korg tau bila sepatutnya dia kluar dari situ....but bila masa tu dah sampai...dah lebih 2 minggu pun...…

Jualan Luar (LIZNIM KRAF) @ The Store, Kangar

Image
assalamualaikum.....

semalam kita dah citer pasal contest tu kan.....vote for me yer....nak gak iklan...hehe.....hari ni nak crita lak pasal bisnes....bila sebut bisnes tu...of coz pasal Liznim Kraf....ye la my family bisnes....

ok la......pada 25 hingga 29 November yg lps....Liznim Kraf tlh terpilih utk menyertai Promosi Produk IKS Negeri Perlis di The Store Kangar....promosi ni anjuran FAMA negeri Perlis......thank you so much pada pihak pengurusan FAMA negeri yg dh pilih Liznim dari senarai beratus2 org usahawan negeri.....for your information cuma 8 usahawan yg terpilih untuk promosi kali ni....and we are among the lucky one.....alhamdulillah.....

cam biasa la....setiap promosi kita tgk gak penganjur dan lokasi jualannya.....cam kali ni....as the location is at shopping complex....so we focus more on home deco product....and also crystal accessories.....

kebetulan....time tu aku blk....cuti awal muharram....so sempat la ikut dorg meniaga kat situ....this is some photo yg sempat ak…

Vote For Me....Pleaseeeee.......

Image
assalamualaikum....

cadang nak wat entry ni semalam...but masa dah tak mengizinkan...dah lewat....kang tak bangun lak pagi ni......p keja lewat lak karang aku ni....so sabao je la sampai hr ni.....

sebenarnya aku ada join satu kat fb ni....foto contest kat pages TAK NAK merokok....kat situ aku kena submit satu foto yg ada kaitan ngan taknak merokok....

disebabkan tarikh tutup 10 december ni....aku pun cadang nak submit semalam la jgk....kena carik idea spontan la ko....then ni la yg aku dapat.....

so...nak minta tolong sume korg yg baca blog ni....tlg vote yer...caranya camni....

1)  klik link ni..... http://www.facebook.com/TAK.NAK.MEROKOK?sk=app_192109147540443&app_data=eyJzZWN0aW9uIjoiZnJvbnRlbmQiLCJwYWdlIjoidmlld2NvbnRlc3RwYWdpbmciLCJ0YXNrIjoiIn0%3D

2) scroll down dan klik kat "show older entries"

3) korg akan jumpa gambar ni.....tajuk dia "Sayangi Diri Kita....Sayangi Alam Kita..."

4) klik button VOTE kat bwh gmbar ni.....

minta tolong yer.....tq for all …

Jiwa Kacau

Image
assalamualaikum.......

sori coz semalam takde update....seriously jiwa kacau semalam.....rasa cam nak hantuk pala pun ada....cam nak gigit laptop ni pun ada....ngan nset aku tu...cam nak telan je terus.....

uishhh....takkan ku buat keja giler sume tu....walaupun tgh benggang tahap gaban punya....alhamdulillah...aku masih berada dibawah level waras lg....masih blh pikir logik lg....walaupun tido lewat coz mata ni takmo pejam semalam disebabkan hati yg terlampau sakit....tp sib baik lastly blh tido gak....kalo tak komperm merah mata kat opis pagi ni....kontroversi lak karang....takmo....takmo....

aku betul2 tertekan time tu....ntah nape otak aku blh pikir hal yg tak patut tu....bukan per.....skang ni sekolah dah cuti hampir 2 minggu.....sejak seminggu sblm cuti lagi aku dah expect utk dapat news dari DI SANA... but langsung takde kabar brita.....maunya tak sakit hati....mmg aku dah cuba pikir yg +ve....anggap yg baik2....tapi kekadang tu sakit gak hati ni.....aku tau semua ni ujian dari…

Tempahan Manik @ Liznim Kraf (part III)

Image
assalamualaikum......

hari ni nak citer pasal tempahan manik @ Liznim kraf.....tempahan ni dah lama....tuan dia dh amik pun baju tu....dah pakai pun during raya haji yg lepas....

coz skang ni mmg sibuk ngan crumble mumble...aku wat kan simple crumble ni for my friend and his daughter....dia tanak yg crowded sgt....coz ada lg satu bj mmg nak wat dasat nyer crumble....so....ni lebih kurang gabungan crumble and teknik tabur la......baju dorg exactly same.......manik ni dia nak kat leher baju......aku just letak byk sket la manik for mum....and letak byk ke bwh...coz my friend ni pakai tudung.....

citer banyak takmo la....jom tgk gambar ni...sori gambar tak lawa....pakai kamera nset jer time tu...coz nk cepat p antar kat customer.....



lepas siapkan bj dua helai ni....aku sambung lak dgn lg satu bj ni.....my friend gak.....ni dia nak manik kat tangan n kat leher.....kat tangan aku wat patern beriring satu pakai manik plus sequin....kat leher lak....mcm2 teknik msk situ.....actually patern …

Jom Santai.....

Image
assalamualaikum.....

hari ni Isnin 2 Muharram....cuti ganti for yesterday....so duk umah lg la...but dok umah bukan bermaksud bersantai yerk....susah beno aku nak carik masa utk bersantai2 skang ni.....ye la...sejak keja full time.....wat part time as crafter.....then blogging....kalo dpt bersantai tu mmg akan dipergunakan sepenuhnya la.....coz byk masa lapang aku dihabiskan dgn craft n bisnes activity.....ada2 je menda nak kena wat....dari segi product development sampai ke management......

biasanya kalo bersantai...aku akan pilih aktiviti lain dari apa yg aku wat currently.....ye la....kalo biasa aku crafting....blogging.....so kalo bersantai of coz la tanak wat sume tu.....(walaupun kekadang 'ter'buat gak...haha..)

kalo ada byk masa utk bersantai....blh gi travel....i'm lovin it.....last destination hari tu pegi lumut n pangkor......kalo tak silap on April.....skang ni pun tgh planning nak g bersantai kat tempat lain lak.....maybe next year....cumanya mcm skang ni....ke…

Tahun Baru....Azam Baru.....

Image
assalamualaikum...

fuhhh.....lama benor tak update blog ni.....ni bukan takat bersawang.....bukat takat ada spider....bapak zirafah pun blh numpang.....hehe....so hari ni...dengan dasar keboringan dan kemengantukkan di tenggah hari ahad ni....rasanya dah wajib aku wat sesi gotong royong buang sawang.....

opss....lupa lak nak wish Selamat Menyambut Tahun Baru (Awal Muharram) pada seluruh umat Islam di mana saja anda berada terutama pada pembaca hanimliznim....semoga tahun baru ni akan memberi lebih keberkatan wat kita semua....moga tahun ni akan lebih baik dari thn lepas.....moga rezeki tahun ni akan bertambah hendaknya......

aku takmo ah tanya azam thn baru korang lagi.....aku tahu kalo aku tanya aku akan dapat jawapan yg sama tiap2 thn....kalo ada 10 azam ada la kot 2 3 yg dah kuar list....n ganti ngan yg baru......seriously aku dah bosan dengar soklan tu dan segala jawapan skema utk soklan tu....cam dah blh hapal ko....heh....toksah nak tanya la apa azam thn baru org lain...kalo ko …

Dipermudahkan Allah

Image
assalamualaikum.....

dah brapa hr tak blogging ek....dok pulun jahit manik....tempahan untuk raya haji ni....ni pun ada lg yg lum sempat wat....ada yg nak bg pun aku minta hold kejap.....coz mmg dah tak sempat dah....n janji lepas raya baru nak sambung keja2 jahit manik ni sume....

dalam pada tu ada gak tempahan untuk brooch kristal....alhamdulillah...tu pun nak wat lepas raya ni gak....mmg seriously aku tak sempat.....bukan tanak wat....tp dengan kederat aku ni...sume aku nak wat.....jadi gini la.....hehe....kena agih2 masa la....ikut turn...

kalo setahun yg lepas...pada bulan November ni.....aku begitu perit nak hadapi hidup ni....betul2 tertekan masa tu....namun hari ni....aku bersyukur kerana aku masih boleh tersenyum selepas segala dugaan besar yg aku hadapi tu semakin pudar dari hidup aku....walaupun dugaan dan cabaran masih ada di mana kita berada...namun tak se'dahsyat' yg aku lalui dulu...dan aku yakin ALLAH sentiasa ada membantu aku menghadapi segalanya......

aku ber…

Under mum's control

Image
assalamualaikum......

entry hari ni kira cam sequence dari post lelaki anak emak hari tu....nak bincang sket la pasal tu.....yg hr tu nyer post byk aku lepas geram dan mengentam ngentam jer....haha...nak puas kan hati ....bkn per... nak bg peringatan kat korg sume yg sebenarnya mmg wujud manusia camtu la dunia ni....aku pun kalo tak jumpa ngan mata kepala sendiri kes ni....mampus nak percaya kalo org citer....but bila dah jumpa tu mmg percaya la ada gak manusia2 cam ni menyemakkan muka bumi ni......

so as usual.....when something happen....we want to find a solution....first step is to find why it's happen.....sama la cam dalam kes mummy's boy @ lelaki anak emak ni.....kita kena tahu gak punca2nyer....

ada org kata punca nya mak....yg terlalu tak percayakan anak....tak yakin anak dia blh berdikari....so dia nak ngatur hidup anaknya.....mmg tul ada mak yg jenis cengggini....cam yg aku citer lam entry lepas.....sampai makan pakai anak pun dia nak atur.....penah gak ada percubaan…

Lelaki Anak Emak

Image
assalamualaikum......

tak sabar rasanya nak wat post ni....bukan per....nak tunggu tarikh ni...25 October.....kalo ikut hati dah lama dah wat...tp nak juga bg kena betul2 tarikh ni coz tajuk entry ni mmg ada kena mengena yg somebody punya tarikh...haha....

kalo sebelum ni kita citer suke2 pasal lagu my love....dah feeling2....hehe....kali ni kita citer lak pasal satu menda yg paling paling paling aku tak suka....lelaki anak emak......

kita semua yg ada di dunia ni adalah anak pada emak kita....tak kira la apa panggilan kita pd dia...mak, mama, ibu, mummy.....tp yg pasti kita telah dilahirkan oleh wanita istimewa tu.....tul kan....bg yg bernasib baik...kita dibesarkan oleh ibu kita....kita dijaga dan diasuh dari kecil sampai dewasa.....

dalam pada tu ada gak certain person ni dah jadi anak emak.....apa yg saya maksudkan dgn  anak emak di sini ialah seseorang yg terlalu bergantung hidup pada emaknya dari segala aspek kehidupan....pelajaran....pekerjaan....makan minum....pakaian.....dan …

MY LOVE

Image
An empty street, an empty house
A hole inside my heart
I'm all alone, the rooms are getting smaller.
I wonder how, I wonder why, I wonder where they are
The days we had, the songs we sang together.(oh yeah)

And all my love, I'm holding on forever
Reaching for the love that seems so far

So I say a little prayer
And hope my dreams will take me there
Where the skies are blue, to see you once again... my love.
All the seas from coast to coast
To find the place I Love The Most
Where the fields are green, to see you once again... my love.

I try to read, I go to work
I'm laughing with my friends
But I can't stop to keep myself from thinking. (oh no)
I wonder how, I wonder why, I wonder where they are
The days we had, the songs we sang together.(oh yeah)

And all my love, I'm holding on forever
Reaching for the love that seems so far

So I say a little prayer
And hope my dreams will take me there
Where the skies are blue, to see you once again... my love.
All the seas from coast to coast
To find th…

Berikan aku kekuatan.....

Image
assalamualaikum.....

semalam tak sempat nak post entry.....bukan per...ada something yg menggangu minda dan emosi semalam....something yg memang di luar jangkaan.....that's why aku offline jerk semalam....i'm try to settle everything down....

bukan aku tak nak cerita everything tentang apa yg berlaku semalam....tp hal yg melibatkan ramai org dan maruah org lain tak patut aku sentuh lebih2 kat sini.....biar lah aku cerita hal yg melibatkan aku saja kan....

mmg apa yg berlaku semalam di luar jangkaan.....walaupun dah 2 3 hari aku dapat rasa ada yg tak kena...tp bak kata pakar motivasi....'think positive'.....aku cuba pikir positif dan tak nak pikir yg bukan2....cuba buang pikiran negatif tu jauh2....

but....semalam...aku dikejutkan dengan kejadian yg mmg betul2 aku tak sangka....betul2 wat aku terkejut.....apa yg aku dah cuba 'positive thinking' kan selama ni mmg pun sebenarnya negative....dan yg lebih mengharukan bila apa yg sebenarnya berlaku ni lebih negatif d…

Bosan Tak ??

Image
assalamualaikum.....

letih mlm ni....tp sedaya upaya nk update blog gak coz smlm tak sempat nk update....bknnya letih nape.....sibuk nak mengemas almari lak mlm ni....dh settle ni letih sangat2....

sejak zaman sekolah...zaman matrik...zaman uitm....zaman bisnes dan skang zaman keja....mmg aku jenis suka dok kat umah kalo takde hal kat luar...dh mmg habit....mana aku pegi....tu la tabiat aku.....dok penang ke....shah alam ke....perlis ke....langkawi ke sama je....tu gak tabiat aku....

punya tak suka nak keluar....aku penah keluarkan sume baju dari almari....lipat semula dan susun semula lam almari yg sama....coz takde menda nak wat....hahaha....setakat dok melangut depan laptop and tv tu biasa sgt dah.....kena2 lak bila wat bisnes kraf....lg la aku suka dok umah...mcm2 menda nak wat....ada2 jer....

sampaikan ada kawan2 kat uitm dulu panggil aku "budak umah"....coz aku mmg suka dok kat umah.....bukan aku tak kluar lgsung...p gak shopping....jln2 ngan dorg....but mostly masa ak…