Nuffnang

Wednesday, November 1, 2017

Throwback September Birthday


Assalamualaikum

Dah bertahun akak tinggal kan dunia blogging smpai bersawang wall...akak pn x pasti ada lg ka istilah 'wordless wednesday' cam dulu...kalo dulu...bila hari rabu jer blogger2 pakat letak pic ja kat wall...skrang ni akak x sure la plak...

Ok la...hr ni akak nk throwback jamuan besday my sweet little baby...Nur Ariana Mardhiyah...sbnarnya jamuan ni akak buat pada 23 sept...tp dah hr tu sibuk nau ngan pi KUD 2017...ni br nk update...

Yang bestnya...jamuan tu menghimpunkan besday 8 orang di bln sept 4!!!! Meriah kau....
Mak 18
Ariana 20
Afiq 20
Kak Bock 20
Abah 21
Ngah Ta 23
My hubby 24
Maksu 26
Haaaa...tu diaa...penuh list...akak buat 23hb sbb hr sabtu...cuti...senang org nk dtg...kebetulan sama ngn besday ngah ta plak...hehe...

Ni la pic spanjang jamuan tu...














Semoga kemeriahan ni akan berulang lagi nnti...syok wooo kumpul ramai2 camni...letih tu memang...tapi abaikan keletihan...ingat pada keseronokan ja...cewahh...

As salam

HanimLiznim

Tuesday, October 31, 2017

KUD 2017 dalam kenangan

Assslamualaikum...

Dah lebih seminggu KUD 2017 melabuhkan tirai...macam biasa, kat mana2 event mesti ada peristiwa suka duka warna warni kehidupan...ye dakkk...

Kenangan manis....bila produk yang kita bawa mendapat perhatian dari customer2...hinggakan ada yang menempah...(alhamdulillah,moga2 order berpanjangan dan berkekalan)....lagi...bila dpt payment lebih dari customer yang sangat2 menghargai hasil seni akak...(terharunya...huhuk)...lagiiii...bila dapat kenal dengan kawan2 baru...lagiiii...bila dapay rasa dan makan banyak makanan sedap dan best...yummy...banyak lagi la kenangan best...

Kenangan pahit pun ada...tapi taknak la cerita...kalo boleh nak delete jer memory tak best tu...biar tinggal yang indah2 ja...tapi memang mustahil kan...so...simpan ja la untuk dijadikan pengajaran untuk masa depan...

Ni haaaa...akak nak share pic2 sepanjang KUD tu...bkn tetiap hari akan selpie welpie...kekadang ja bila ada kesempatan...






Temankan ariana amik gmbr dgn boboiboy

Sekali sekala tumpang glamer artis...tq Rita Rudaini...




Ok la...tu ja untuk hari ni...jumpa lagi...bye...

Salam,
HanimLiznim

Monday, October 30, 2017

Liznim Kraf @ Karnival Usahawan Desa (KUD 2017)

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...Liznim Kraf terpilih untuk kali ke4 menyertai Karnival Usahawan Desa 2017...seperti biasa mewakili KEMAS Perlis...

Kali ni karnival diadakan di PWTC Kuala Lumpur pada 19 hingga 22 Oktober 2017...kalo sblm ni karnival dwi tahunan ni diadakan di Putrajaya...kali ni pihak penganjur cuba untuk mengubah angin sikit...

Hari tu booth akak di Dewan Tun Husein Onn...number 204....Mai la layan pic2 booth akak sepanjang di KUD hr tu...








Sambutan agak ok la...tp akak lagi suka suasana open di Putrajaya...sebab memudahkan pengunjung untuk melawat semua tempat....ada zon2 saja...kat sini byk dewan2 & bilik...ada pengunjung ckp depa x pi semua pun...huhu...cuma yang bestnya pwtc ni sangat2 selesa...semua kemudahan ada dalam ni....

Ok la...hopefully penganjuran akan datang dapat mngambil ikhtibar dari penganjuran kali ni dan membuat penambahbaikkan...

Salam,
HanimLiznim

Sunday, September 10, 2017

Kursus Sulaman Kristal

Assalamualaikum...

Dah lbh seminggu akak x hapdate blog...mula2 sangkut raya haji...pastu akak diuji dengan demam sikit...lps tu akak p kusus plak....

Kusus???? kusus apa????

Pada 7, 8 & 9 september 2017 akak dipilih untuk join kursus sulaman kristal anjuran jabatan pembangunan wanita...kursus kali ni diadakan di dewan bonda, tambun tulang, arau...

Akak rasa sgt2 bertuah sbb dipilih join kusus ni...mmg asa manik akak dah ada...tp bila join kusus ni akak masih belajar teknik2 yang akak x tau lagi...

Ok...meh layan pic...









Ok la...tu ja untuk malam ni...

As salam

Wednesday, August 30, 2017

Kerdilnya Diriku

Assalamualaikum....

Salam ambang merdeka...Akak nak cerita kisah semalam...#throwback...hehe...kisah ni agak menginsafkan akak sangat2....toksah intro banyak...mai nak cerita...

Alkisahnya...waktu maghrib semalam...disebabkan di tempat akak meniaga kali ni tak disediakan surau...maka akak ambik keputusan solat di booth saja...akak pun pi la tandas untuk ambik wuduk...

Masa akak sampai ada sorang anak kecil ni tengah wuduk...akak rasa dia dalam lingkungan darjah 1 hingga 3 ja...akak pun masuk 'bilik kecil' sementara tunggu giliran...dah siap akak keluar...tengok ada sorang anak lagi tengah ambil wuduk dengan di'guide' oleh anak kecil yang telah selesai berwuduk tadi...dia ajar satu-satu kepada kawannya tu...

Apa yang terkesan di jiwa akak sampai sekarang ni...betapa anak sebesar tu mampu mengajak kawannya berwuduk dan bersolat tapi kita yang dewasa ni tengok saja orang di sekitar kita tak solat...Allahu !!!

Sebak bila teringat budak sekecil tu mampu berdakwah kepada kawannya...akak yang dah 35 tahun menumpang di bumi Allah ni masih tak mampu buat begitu..."apa yang aku buat selama ni???" betapa kerdilnya diri ini...huhu...

Cuba kita renung di sekitar kita...berapa ramai saudara mara sahabat handai kita yang 'tergelincir' sedikit dari landasan yang sepatutnya...berani tak kita tegur...akak sendiri masih belum betul2 yakin nak buat teguran....walaupun kita tau teguran kita tu satu sumbangan kecil dakwah kita...

Mulai hari ni...jom la kita sama2 insaf...sempena merdeka esok ni...bebaskan diri kita dari jajahan pemikiran yang membuatkan kita sentiasa takut untuk bergerak ke arah kebaikan...merdeka kan diri kita dari segala anggapan negatif yang membuatkan kita takut untuk mengajak org berubah...

MERDEKA !!! MERDEKA !!! MERDEKA !!!

As salam

Tuesday, August 29, 2017

Luaskan Pandangan

Assalamualaikum...
Semalam dah bincang2 ngan kawan2 meniaga...hari ni tak keluar meniaga awal...masing2 nak buka booth lepas asar...so...pagi ni akak ada la masa untuk keluar settlekan beberapa urusan...

Barang2 keperluan meniaga pun ada yang nak kena beli...punya la pulun meniaga sampaikan lupa beli plastik isi barang niaga...  :-| ...sib baik semalam lebih kepada setting ja...orang mai jalan2...kalo tak kompem akak kna pinjam plastik kawan2...adeehhh...

So...keluarlah akak ke beberapa destinasi sorang diri...beli apa yang patut...alhamdulillah...sebelum zuhur dah sampai umah...
Sepanjang akak ke beberapa kedai tadi...macam2 yang akak boleh tengok...dan yang paling best..akak dapat idea untuk buat produk baru...lagi best bila akak bagitahu mak...mak setuju & support idea tu....yeaaaa.....

Apa yang akak nak highlight kat sini...dalam kita nak buat keja & meniaga...ada kalanya kita stuck...hilang idea tiba2...bukan setakat nak buat produk...nak buat hal bisnes...urusan peribadi pun sama...contohnya...tengah kemas bilik...tiba2 stuck...tak tau baju ni nak letak mana...tak tau aksesori ni nak susun camna...nak2 lagi kalo kemas baju nak travel banyak-banyak hari kan...

Kalo akak...ada dua cara akak buat...1st...minta tolong pakcik google...tapi kalo idea pakcik google pun akak tak nak terima...akak akan guna cara kedua...keluar jalan2...kadang2 bila kita keluar...minda kita akan refresh...nak2 pulak kalo p window shopping...bila tengok2 tu...selalu ja akak akan dapat idea...

Keluar window shopping bukan bermaksud kita kena shopping...kadang2 benda yang nak digunakan atau diperlukan tu kita dah ada...cuma kita tak tahu nak manfaat kan ja..

So...bila kalo kita keluar jalan2 sat...kemungkinan kita akan mendapat idea untuk menyelesaikan masalah...lagi satu bila keluar kita dapat rehatkan minda seketika dan mungkin lepas tu kita akan dapat idea yang lebih baik...

Ok...tu ja untuk kali ni...

As salam

Monday, August 28, 2017

Jualan Hari Raya Aidiladha 2017

Assalamualaikum...

Smlm dh berakhir HPPN Perlis 2017...byk kenangan manis n ilmu2 yg dicedok sepanjang 4 hari di situ...hr ni sambung pulak Jualan Hari Raya Aidiladha 2017 kat Taman Sena Indah, Kangar...berderet 8 hari kali ni...relaxs la...dlu kan kalo join kraf...berderet 10 hari pun sanggup...

Malam ni x ramai lg...lebih kepada setting booth ja...so sempat la hakak snap pic siap2...

Dr depan booth

Aksesori dan rempah kari

Baby dress

Pelbagai baju kanak-kanak

Table Runner, Beg dan Pot Holder

Bagi yang ada di Perlis dan kawasan sekitar...pakat mai la membeli kat sini...memang raya haji kurang meriah di Perlis...tapi persiapan tetap dibuat serba ringkas...

Jadi...kunjungilah booth akak dan kawan2 akak kat sini ok...support la kami...

As salam