Nuffnang

Sunday, January 14, 2018

Husnuzon

Assalamualaikum...

Akak baru ja lepas tgk rancangan Tazkirah Malam Jumaat kat Astro Maya HD tadi...x sure plak bila punya rancangan tu...tapi akak belum nengok lagi...Topik malam ni ialah HOSNUZON...maafkan akak andai salah ejaan...

Husnuzon maksudnya bersangka baik...setiap dari kita dituntut untuk berhusnuzon pada pertama Allah, kedua diri sendiri dan ketiga jiran, kawan dan saudara...

Ada satu cerita ustaz cerita tadi...seorang tu dapat masuk syurga...bila diperhatikan amalannya cuma biasa2 saja...lalu apabila para sahabat bertanya apakah amalannya...katanya...setiap kali dia bangun dari tidur dia akan bersangka baik pada semua orang....

Itu la yang sepatutnya kan...kalo nak ikutkan perbezaan pendapat memang sangat banyak...terutamanya dalam zaman online ni...keyboard warrior bersepah2...tapi kalo kita amalkan husnozon ni...kita x akan sibukkan semua tu...sbb kita cuma fikir yang baik2 saja...

Dengan mengamalkan husnuzon insyaAllah kita akan menjadi lebih tenang...seriously bila kita fikir yang baik2...tak bersangka buruk...kita akan rasa lebih aman...

As salam

Saturday, January 13, 2018

Spageti Seafood Goreng

Assalamualaikum...

Semenjak dua menjak ada baby ariana yang dah suka makan ni...akak selalu mencari idea masakan yang tak pedas...sama ada google resepi yang dah ada atau cipta resepi sendiri...

Resepi ni cuma menggunakan apa yang ada kat umah...my mistake bila terlalu konfiden ada tomato puree kat umah...but bila cari...takdakkkkkk....dah gelabah sbb spageti dah rendam...(akak memang suka rendam spageti sekejap sebelum rebus coz akan jimatkan masa merebus)...Nasib baik abah bagi idea...guna fresh tomato...

Finally tercipta lah resepi SPAGETI SEAFOOD GORENG versi tak pedas



Bahan-bahan:
Spageti
Minyak zaitun
Garam
Bawang putih
Tomato
Udang
Sotong
Carrot
Cauliflower
Cendawan butang
Bawang holland
Serbuk oregano

Cara-cara:
1. Rebus spageti. Jangan lupa letak minyak zaitun dan sedikit garam. Dah masak tos dan ketepikan.
2. Tumis bawang putih, masukkan tomato (potong kecil), lepas masukkan tomato dalam kuali akak penyekkan dengan penekan burger.
2. Masukkan carrot, cauliflower, udang dan sotong.
3. Masukkan cendawan butang dan bawang holland.
4. Perasakan dengan garam dan serbuk oregano.

Ok....sekian resepi untuk malam ni.

As salam

Friday, January 12, 2018

Sup Ayam Kunyit

Assalamualaikum...

Kemarin dah buat sup ayam...hr ni nak masak apa lak ek....pikir punya pikir...maka terciptalah resepi sup ayam kunyit ni...

Takda istimewa pun resepi ni...cuma resepi ni sesuai sebagai variasi resepi untuk mak-mak yang anaknya tak makan pedas lagi...asyik-asyik ayam goreng, sup ayam, ayam masak kunyit, ayam bakar ja jemu gak...tu yang akak mereka cipta resepi baru tu...hehe...


Ok...ni resepinya...
Bahan-bahan:
Ayam
Halia
Bawang merah
Bawang putih
Serai
Garam
Serbuk kunyit
Perencah sup

Cara-cara:
1. Rebus ayam bersama halia
2. Masukkan bawang merah, bawang putih, serai
3. Dah hampir masak, masukkan garam, serbuk kunyit, perencah sup

Senang ja kan...akak tak tumis kalau buat sup...kalau korang nak tumis pun terpulanglah...lagi satu yang akak letak serai tu cuma nak bagi ada beza dengan sup ayam yang akak biasa buat sebab baru ja buat...

Selamat mencuba

As salam

Thursday, January 11, 2018

Kaktus in Memory

Assalamualaikum...

Satu ketika dulu akak sangat2 suka dengan kaktus...asal ke cameroon highland ja mesti akak cari kaktus.. akak akan sedia bajet siap2 untuk beli kaktus tau...

Tapi semua tu dah tinggal kenangan skrang ni...bermula masa peknen letih2...ada anak kecik...akak dah tak sempat nak jaga pokok kaktus akak...banyak yang dah arwah pun...huwaaaa....sedih...

Cuma akak ada la simpan pic kenangan...meh la kita nengok sama2...























Skarang ni tinggal lbh kurang 5 pasu ja dah...akak pn dh x fokus sangat dah...x sempat dah...jaga yang mana ada ni aja la...

As salam

Wednesday, January 10, 2018

Personalized item (BOLEH BUAT / TULIS NAMA) - Aksesori

Assalamualaikum...
Bertemu di edisi kedua...kali ni akak nak citer pasal personalized item aksesori pulak...

Sama macam produk handmade paper....produk aksesori pun boleh personalized gak...boleh letak nama...

Ni antara produk yang boleh di personalized....

Gelang Pearl

Phone Charm / Keychain

Brooch Juntai

Pin Shawl

Rantai Tangan

Rantai Leher

Ok...tu ja untuk kali ni...kalo berminat...boleh wasap / telegram akak 0125685941

As salam

Tuesday, January 9, 2018

Personalized Item (BOLEH TULIS / BUAT NAMA) - Handmade Paper

Assalamualaikum....
Hari ni kita cerita berkenaan personalized item...atau dalam bahasa melayu nya...barang2 kepunyaan / milikan sendiri...macam mana nak pastikan benda tu milik awak jer??? Letak la nama awak kat situuuuuu....

Untuk kali ni akak nk cerita berkenaan produk kertas buatan tangan yang ampa boleh letak nama...

Ni antara contoh yang akak buat...nama & wording tu ampa boleh request la nak letak apa ok....selagi mampu selagi boleh akak akan cuba buat yang terbaik...harga insya Allah akak bagi yang mampu milik...kalau ambik 20 unit ke atas ada diskaun...

Signage(L)

Signage

Bookmark

Keychain

Selain yang akak bagi contoh kat sini...produk2 lain pun ampa boleh letak nama juga...macam notebook, bekas pen...

Ok...kalau ada yang berminat...boleh wasap atau telegram akak kat number ni 0125685941...

Monday, January 8, 2018

Proses Pembuatan Kertas Buatan Tangan - Video

Assalamualaikum...

Ampa dah tengok kan gambar-gambar proses pembuatan kertas buatan tangan yang akak buat tu...

Bagi yang baru kenal akak...mai nak bagi intro sikit...akak ni salah seorang usahawan kraftangan di Perlis ni...akak ada banyak produk...salah satunya ialah kertas buatan tangan....

Kertas buatan tangan ni diperbuat dari serat tumbuhan seperti jerami, batang pisang, kenaf, serai, lalang...lalang yang ampa anggap tak berguna tu pun sebenarnya bermanfaat tau...

Ok...mai layan video pendek ni...






As salam