Nuffnang

Wednesday, January 9, 2019

Syukur dengan Ujian

Assalamualaikum....

Dah banyak hari tak dapat nak update blog...keadaan kesihatan akak tidak mengizinkan...mula dengan sakit badan...ke demam panas....selsema batuk...sakit tekak...

Tapi akak sangat bersyukur sebab kali ni akak tak bengkak tonsil...itu yang akak doakan sangat2...kalau sampai tahap bengkak tonsil...memang kena mengadap doktor la...

Setakat ni akak baru tonsil tahap 2...sebab akak demam teruk pun setahun sekali dua ja...bengkak teruk pun stahun dua tahun sekali ja...doktor kata tak perlu operate lagi...haaa.....legaaaaa....ilang satu bebanan ketakutan...haha...

Bila keadaan macam tu...kita kena bersyukur sebab ujian kita masih boleh dihadapi lagi...ada orang yang di uji dengan masalah kesihatan yang kronik walaupun di usia muda...

Akak penah jumpa sorang adik ni....kena diabetes (kencing manis) masa umur 9 tahun...kesian sangat...kita yang dah nak hampir 40 ni di uji sekali sekala ja dengan masalah kesihatan...memang patut sangat la kita insaf dan bersyukur...

So...akak nasihatkan semua termasuk diri akak....bersyukur la dengan apa yang kita ada...itu lebih baik dari mencari kekurangan apa yang kita tak ada...

As salam



Saturday, January 5, 2019

Pasar Karat UTC Perlis

Assalamualaikum

Hari ni akak ke UTC Perlis lagi...untuk satu lagi event mingguan UTC Perlis...Pasar Karat...pasar karat ni di sini pada setiap hari Sabtu jam 5 petang hingga 11 malam...

Ok...ni akak snap la sikit pic Liznim Kraf di sini...




Pic2 kawan2 niaga yang lain nnti akak snap lain kali yer...

As salam

Friday, January 4, 2019

Flea Market @ UTC Perlis

Assalamualaikum

Hari ni akak kat UTC Perlis lagi...join flea market...sebenarnya flea market ni dah mula sejak oktober 2018 dah...ni dah nak masuk 4 bulan dah...

Flea Market ni di buat pada setiap hari Isnin dan Jumaat....bermula dari 9 pagi hingga 6 petang...


Akak ikut flea market ni dari hari pertama lagi...setakat ni baru 3 kali tak datang...rekod yang agak bersih...hehe...

Ok...ni la pic barang-barang jualan akak hari ni...hari ni tak jual baju budak...cuma bawa kluar kraf, aksesori dan beg...





Nanti bila2 ada masa akak letak pic kawan-kawan lain yang meniaga kat sini ek...

As salam

Thursday, January 3, 2019

Jadi Lebih Baik

Assalamualaikum...

Hari ni akak nk sembang santai2 ja...saja nak cari topik biasa2 yang tak serabutkan otak dan jiwa...

Ok...sempena tahun baru ni akak yakin semua orang nak berubah menjadi lebih baik kan...nak jadi baik tu mesti lah dr semua aspek seperti kehidupan, kewangan, keluarga, akhlak, ibadah dan lain-lain...

Bila kita dah berazam dan berniat untuk berubah, kita mesti akan berusaha untuk melaksanakannya...untuk melakukan perubahan ke arah kebaikan bukanlah satu perkara yang mudah...

Kat sini akak nak share beberapa tips untuk kita berubah...

1 . Tulis apa yang kita nak ubah tu...walaupun kecil dan nampak remeh bagi orang lain...

2. Jangan lakukan perubahan secara mendadak....takut kita rasa susah dan akan kembali ke tabiat asal...

3. Lakukan perubahan selama 40 haro berturut-turut...insyaAllah selepas 40 hari kita akan istiqomah...

4. Pedulikan bebawangs sekaliam alam....biar orang nak kata apa...asalkan Allah tau niat kita..

Ok...tu ja yg akak nak ajar hr ni...ada masa aka tulis lagi...

As salam

Wednesday, January 2, 2019

Car Boot Sales UTC Perlis

Assalamualaikum...

Sebenarnya akak sambut tahun 2019 ni dengan sakit demam urat... 😂😂😂 Nak kata keja teruk, orang lain teruk lagi...mungkin ketahanan badan x sama kot...

Tapi...dalam pada dok sakit tu...cer ada orang ajak meniaga mana2...terus on...lupa sat kata tengah dok sakit...kebah demam la la tu juga...pelikkkk.... 😅😅😅

Macam malam ni...team ajak join car boot sales di UTC Perlis...orang habaq ja...terus ok...maka malam ni di sini la akak...




Malam ni akak buka tak banyak...jual aksesori dan baju budak ja...letak yang senang nak kemas ja...setakat mana yang larat dah la...

Ok la...ada rezeki akak citer lagi esok ek..

As salam

Tuesday, January 1, 2019

Welcome 2019

Assalamualaikum


Selamat tahun baru 2019...dengan bertambahnya tahun ni...maka akan bertambahlah usia kita...yang mana sepatutnya bertambahlah kematangan kita dan segala kebaikan kita...

Akak dok baca dalam socmed sehari dua ni pasal azam baru...besa la...bila masuk tahun baru mesti ada azam...walaupun azam tu kita dah carry forward 5 tahun dah...hehe...

Cuma yang tak bestnya bila ada yang dok kecam2 azam orang lain terutamanya azam kurus...tak perlu lah nak kutuk2 orang...bio la dia nak azam apa pun...itu keinginan dia...sekurang2nya dia ada rasa untuk berubah menjadi lebih baik...ko hade???

Sempena tahun baru ni...ubah la perangai dan sikap kita ke arah yang lebih baik...masukkan benda ni dalam list azam baru...buang sikap dan sifat negatif dalam diri kita...jadi lebih positif..

Kalau kita berjaya berubah jadi lebih baik insyaAllah perkara baik dan positif akan datang pada kita...semoga tahun ini akan memberi sinar kejayaan dan kebahagiaan untuk kita semua...

As salam

Tuesday, October 16, 2018

Kita Hanya Merancang

Assalamualaikum...

Penat plus malu dah nak tulis tajuk come back...brapa kali come back dah...pastu tenggelam semula dalam laut dalam...muncul balik sat...pastu hilang dalam hutan paya bakau pulak...huhu...

Begitu lah adatnya kita ni sebagai manusia...buat pelan kemain...nak buat itu nak buat ini...tapi akhirnya tak menjadi...ada saja dugaan dan halangan...

Apa yang penting...kita tetap kena berusaha walaupun kerapkali gagal...kita jangan cepat putus asa...kata kan kita dah 10 kali berusaha tapi semua gagal...mana kita tahu...entah entah kali yang ke 11 kita akan berjaya...tapi kalau kita dah putus asa pada kali ke 10...tak akan ada kejayaan pada kita...

Kadang-kadang kita rasa kecewa bila apa yang kita impikan tak kesampaian...apa yang kita doakan belum dimakbulkan Allah...akak pernah terbaca di mana ntah...

Allah suruh kita sentiasa berdoa...adakala doa itu akan dimakbulkan segera....adakala doa itu tersimpan untuk satu masa yang lebih sesuai...dan ada juga doa kita yang disimpan dan akan dimakbulkan di akhirat kelak....walahhualam...

Oleh itu...sentiasa lah merancang, berusaha dan berdoa...kerana walaupun kita tak dapat sesuatu tu sekarang, insyaAllah pada satu masa nanti Allah akan makbulkan permintaan kita...

As salam