Thursday, January 26, 2017

The Real Come Back


Assalamualaikum...

Mmg dh lama sgt2 akak menyepi...last update bln posa 2015...lama giler kot....ni bkn tahap bersawang....semak samun semua ada dh ni...

Sepanjang hampir 2 tahun myepi ni...sbenarnya mcm2 crita dh blaku pd akak....korg nk tau x...korg nk tau x....mcm la byk sgt follower & reader blog akak ni... 😅😅😅

Akak harap...walaupun akak dh lama menyepi...ada la lg yg sudi baca blog kecik ni...walaupun dah lama x update...akak sebenarnya rindu sgt2 nk crita2 kat sini...mcm dolu2....

Bg korg yg dh penah baca & ikut post2 dlm hanimliznim.blogspot.com ni...korg dh tau kn bkenaan blog ni...tp bg reader baru...mai akak nk bg intro sket....macam tajuknya...craft & my life...blog ni akak guna kan sebagai tempat akak bercerita bkenaan hidup akak dan kerjaya akak sbgai seorg usahawan kraftangan...dan kdg2 tmp luah perasaan...haha...

Ok la...cukup la takat ni dlu untuk malam ni...nnti kn update akak seterusnya...coz akak akan membongkarkan apa yg dh berlaku sepanjang setahun lbh ni....jeng jeng jenggggg....


Salam

Friday, June 19, 2015

Tips Target Ramadhan

assalamualaikum....


Salam Ramadhan...dah hari kedua kita menjalani ibadah puasa utk tahun ini...alhamdulillah....bersyukur kerana masih lagi diberi peluang utk melalui Ramadhan utk kesekian kalinya...

Ramadhan adalah bulan yang sepatutnya ditunggu-tunggu oleh semua umat Islam...ada juga yg menyebut Ramadhan sebagai Bulan Pesta Ibadah...ini kerana pada bulan Ramadhan terdapat banyak ibadah yang boleh dibuat...yang mana setiap satunya menjanjikan ganjaran yang amat besar....bila datangnya ramadhan...sepatutnya kita rasa gembira dan teruja...kerana inilah peluang terbaik utk kita memperbaiki diri dan amalan kita....

so....bg akak...kita kena ada target setiap kali datangnya bulan Ramadhan...dan semestinya target ini untuk memperbaiki dan memperbanyakkan ibadah...bukan target nk tambahkan koleksi baju raya tauuu...hehe...yg tu akak pun wat...opss...tp pastikan jgn letak target raya melebihi target ibadah tau...

apa yg akak maksudkan dengan target Ramadhan ni adalah apa yg kita nk capai sepanjang Ramadhan ni...kalo blh letak target sekadar kemampuan korg...dan target yg releven...Antara yg kita blh letak target sempena Ramadhan ni adalah:

1. Target Terawih (nk penuhkan terawih thn ni...even utk pompuan...mmg susahla nk penuh coz ada percutian 7 hari tu...penuh yg akak maksudkan di sini...korg pegi terawih setiap hari yg korg puasa...yg cuti tu nk wat camna...tu dah keistimewaan kaum wanita...yer dak...)

2. Target Al Quran (cuba utk sebanyak mungkin membaca al Quran sepanjang bulan Ramadhan ni...mmg diakui setiap kita ada komitmen tersendiri...family...kerja...bisnes...study...tp cuba utk memperbanyakkan membaca al Quran...cdgnya mmg nk baca setiap kali lps solat...tp kebanyakkannya akan fail lps zohor n asar....jgn rasa bersalah...mcm akak ckp td...buat berdasarkan kemampuan...lg satu tips...kalo x smpat nk baca Quran...buka mp3 bacaan al Quran sambil2 wat kerja)

3.  Target Solat Sunat (kalo boleh...cuba kita perbanyakkan solat sunat...antara solat sunat yg mudah dan boleh dibuat adalah solat sunat rawatib-sebelum dan selepas solat fardhu...Solat Dhuha...Solat Taubat...Solat Hajat...dan paling excellent kalo kita blh bgn Tahajjud)

4. Target Menjaga Puasa (ni yg susah...puasa x susah...jaga pahala yg susah..sbb kita kena jaga semua pancaindera kita...mulut...mata...telinga...dan hati...so untuk mendapatkan puasa terbaik...kita kena berusaha sebaik mungkin untuk menjaga puasa dan pahala puasa kita..)

5. Target Zikir & Selawat (isi setiap masa lapang kita dengan berzikir dan berselawat...kalo kita x mampu nk baca Quran dengan konsisten...kita mesti mampu berzikir dan berselawat kan...cara yg mudah...kalo dok kat umah blh la buka astro oasis...kalo kat tmpt lain...juz buka mp3 zikir dan selawat....mula2 kita ikut2 ja Hafiz Hamidun berzikir...lama2 kita hafal..dah blh baca dlm hati jer...)

6. Target Bersahur (bersahur ni sunat...tp ada pahalanya...apa salahnya bgn awal sket sblm Subuh tu...kalo malas sgt nk mkn nasi...mkn kurma...biskut...buah pn dh ok...yg penting kita dapat pahalanya...)

7.  Target Berjimat Cermat (ni yg sgt penting...bila tiba Ramadhan...spatutnya belanja kita bkurangan...ye la,,,,mkn time iftar n sahur ja...n mungkin mkn sket lps blk terawih....tp akak ada dgr org ckp belanja isi rumah dia meningkat pd bln puasa...gulpp!!...so...cuba sedaya mgkin utk bjimat cermat dan jgn tlalu mgikut nafsu ms membeli mknan berbuka...beli mknan yg kita perlu shj...bukan yg kita teringin...)

Tu ja la tips target Ramadhan dr akak...semoga semua readers mendapat manfaat dr entry ni...kita tak tahu andainya Ramadhan ini adalah Ramadhan terakhir buat kita....so...perbaiki diri...perbaiki peribadi...perbaiki ibadah...

as salam

Thursday, June 18, 2015

Menu Puasa Hari Pertama 1436 - Kuih Cara Kemboja

Assalamualaikum....

Alhamdulillah...selesai puasa utk hr pertama tahun ni...puasa hr ni ok...cuaca sedang2...maybe effect sbb dh dua hari ujan kot....

Seperti thn lps...akak target bln posa kali ni nk kurangkan membeli kat luar...bli sket2 n time terdesak ja....dan impian tu terlaksana hr ni...

Menu hr ni...so simple...kuih cara berlauk edisi XXL...ni la keja nya kalo nk cepat ja..skali wat gedabak mak kau....dua biji dh settle...takyah akak mengatur cara sebijik2 tu...hihi...



Ni la cerita sebenarnya...yg mjadikan cara tu gedabak...akak wat lam acuan bahulu kemboja....hehe...bancuhan sama cam bancuhan kuih cara biasa ja...

Meh nk share resepi...akak panggil ni kuih cara kemboja...memandai2 ja combine...hehe...

KUIH CARA KEMBOJA

Bahan utk inti :
Daging/udang/ayam
Kentang
Serbuk kari
Lada hitam
Garam
Bwg merah
Cili besar

*akak x letak kuantiti sebab akak main agak ja...n rasa terpulang kalo korang nak pedas ker tak...blh agak sendiri...kalo nk sedap...korang blh letak daging lebih....

Bahan utk dibancuh:
2 cwn tepung gandum
3 1/2 cwn santan + air
sedikit pewarna kuning

* untuk satu bancuhan ni...korang akan dapat 4 biji kuih...

1. Tumis daging n kentang hingga masak...kalo agak kering...letak air sket...

2. Bila dh empuk...masukkan serbuk kari, serbuk lada hitam n garam...

3. Bila dah sebati masukkan bwg n cili...biar hingga masak...

4. Bancuh adunan tepung...campurkan tepung dgn santan n air...

5. Tapis sket...masukkan pewarna...

6. Panaskan acuan kuih...n masukkan adunan tepung n inti...


Tu ja la resepi serba ringkas dr akak yg bkn chef ni...sekadar nk share cara mempermudahkan masakan n percepatkan masa...

Ok la...see u...

As salam

Wednesday, June 17, 2015

Salam Ramadhan

assalamualaikum...


mmg dah lama sgt2 x menulis kat sini...kalo masuk pn....sekadar menjengguk jengguk amik tahu keadaan sekeliling ja,,,mmg x berapa nk sempat menulis skang ni...mcm2 serabut kelam kabut dah...

hopefully bulan ramadhan ni akak ada masa utk bloging blk cam dlu2...rindu sangat2 dengan blog comel ni....ye la...ni la tempatnya akak berbisnes...tempat meluahkan perasaan (even skang dh ada tmpt meluahkan perasaan yg lbh comfortable :-p)....tp still rindukan blog ni...hopefully lps ni blh konsisten la update blog...(berangannnnn)

sempena menyambut bulan Ramadhan al Mubarak ni....akak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa utk korg2 semua....puasa elok2...jaga puasa dan jaga pahala puasa....

jaga puasa senang ja...jgn mkn minum di siang hari selagi belum masuk waktu maghrib....yg susahnya nk jaga pahala puasa....jaga mulut...mata...kaki...tangan...dan yg paling susah benda yg org len tak nmpak...jaga hati....

semoga kita dapat meningkat kualiti amal ibadat di bulan yang mulia ini...berazam utk berubah menjadi lebih baik dari ramadhan thn lepas....

salam ramadhan....

as salam

Sunday, January 4, 2015

Program Bunga Hiasan

assalamualaikum....

hope semua sihat....as skang ni akak pun tgh bz dgn closing for 2014 & documentation utk 2015...so akak decide utk wat entry program2 yg akak join at the end of 2014....actually byk program yg akak join...tp bila x update secara istiqomah (please jgn gelakkn word ni even akak pun konpius releven ker x )....tu yg sesetengah aktiviti x di update tu.....

ok.....ni antara program 2014...kelas membuat bunga hiasan anjuran pembangunan wanita....utk kelas ni ada dua jenis bunga yg diajar...1st bunga Dip dan yg kedua...bunga stokin....

di sebabkan bunga stokin akak dah biasa buat...terlupa nk snap pic lak....huhu.....overexcited ambik pic bunga dip ja....

prosesnya mudah ja....bentukkan dawai bunga....then celup dalam larutan dip yg dicampur dgn tinner...then celup kan dawai bunga ke dalam laritan tu.....but kna carefull coz kdg2 larutan tu cuma lekat kat tepi ja bkn kat tgh...after that...keringkan....masa ni kalo nk tabur glitter pn blh la....

bila dah kering....bolehkan dibentukkan menjadi bunga....

ni antara pic yg akak snap ms blajar hr tu....

memasing tgh mencelup dip...
kita selpie sat....
tgh keringkan bahagian daun
after dah siap semua....tggu keringkan aja...
proses membentuk bunga
akak disebalik bunga dip
selpie disebalik bunga....
bunga yg dah siap....

finally....
ada org yg dah blh jual bunga dip ni hasil dari belajar dari pembangunan wanita ja...bunga dip ni blh dijadikan bunga telur...bunga dulang...atau juz sebagai bunga hiasan....

ok la....nnti kita sambung crita len plak next time yer....bye...

as salam...

Saturday, January 3, 2015

Karnival Kucing & Haiwan Peliharaan

Assalamualaikum...


Sori la...mlm ni x sempat nk wat entry baru....tgk2 jam dh kul 11 lbh...drpd xda crita lgsg....bek akak share gak something....so kita crita pasal promosi yg lps ek....Pada 28 hingga 30 nov 2014 akak ada join karnival kucing cantik dan haiwan kesayangan yg diadakan di taman ular dan reptilia...perlis....

Mcm2 acara diadakan terutamanya pertandingan kucing comel...but akak x sempat p tgk sgt coz bz kat booth...nk kata ramai sgt tu x jg....but customer sentiasa ada....even sales x segempaq program usahawan mara sblm ni...but alhamdulillah...still ada rezeki di situ...

Ok la...layan ja la gambar2 kat bwh ni ek...





Mcm yg akak ckp td...ada mcm2 acara...so pd hr 1st disebabkn x ramai org...smpt la akak menyibukkan diri msuk ptandingan hiasan cup cake...but...di sebabkan bkn bidang akak...so bersyukurlah bila dapat hadiah saguhati...hehe....

My cup cake...

My friend yg menang 1st prize...

Ni hadiah akak yg akak dpt...
Ok...tu ja nk crita mlm ni....sok kita smbg lg ek....gd nite...sweet dreams....

As salam

Friday, January 2, 2015

Table Runner in d house !!!

assalamualaikum...

hr kedua thn 2015....dan hari jumaat pertama utk 2015....semoga permulaan thn ini akan menjadi satu permulaan yg baik dan berkat utk kita semua....insyaAllah...hr ni akak juz kluar p ofis kraf perlis n bank ja....bkn per....urusan stok check akak x settle lg....huhu.....

ok la....hr ni akk jual table runner....actually ada 4 size akak wat....tp kali ni akak upload utk 3 saiz je dlu....S utk meja kopi (coffee table), M utk meja jepun dan L utk meja makan 6 kerusi....utk saiz XL (meja mkn 8 kerusi) nnti akak upload len kali yer....

materialnya cam biasa...guna kain jacquard @ kain curtain tu.... then kat ujungnya akak letak tassel...

ok...sila lah jamu mata dgn produk2 ni yer.....


TABLE RUNNER (L)
Size : 18' X 75' (meja makan 6 kerusi)
Price : RM 32
Code : TR 003A1

TABLE RUNNER (L)
Size : 18' X 75' (meja makan 6 kerusi)
Price : RM 32
Code : TR 003A2

TABLE RUNNER (L)
Size : 18' X 75' (meja makan 6 kerusi)
Price : RM 32
Code : TR 003A3

TABLE RUNNER (M)
Size : 16' X 62' (meja jepun)
Price : RM 25
Code : TR 002A1

TABLE RUNNER (M)
Size : 16' X 62' (meja jepun)
Price : RM 25
Code : TR 002A2
 

TABLE RUNNER (M)
Size : 16' X 62' (meja jepun)
Price : RM 25
Code : TR 002A3

TABLE RUNNER (M)
Size : 16' X 62' (meja jepun)
Price : RM 25
Code : TR 002A4
 

TABLE RUNNER (M)
Size : 16' X 62' (meja jepun)
Price : RM 25
Code : TR 002A5

TABLE RUNNER (M)
Size : 16' X 62' (meja jepun)
Price : RM 25
Code : TR 002A6

TABLE RUNNER (S)
Size : 14' X 48' (meja kopi)
Price : RM 18
Code : TR 001A1

TABLE RUNNER (S)
Size : 14' X 48' (meja kopi)
Price : RM 18
Code : TR 001A2

TABLE RUNNER (S)

Size : 14' X 48' (meja kopi)
Price : RM 18
Code : TR 001A3

TABLE RUNNER (S)
Size : 14' X 48' (meja kopi)
Price : RM 18
Code : TR 001A4

TABLE RUNNER (S)
Size : 14' X 48' (meja kopi)
Price : RM 18
Code : TR 001A5

tu ja la update akak utk kali ni...kalo berminat...apa lagi...cepat2 PM kat FB Liznim Kraf yaa....atau blk gak Whatsapp atau sms 0125685941...

as salam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...