Nuffnang

Sunday, September 10, 2017

Kursus Sulaman Kristal

Assalamualaikum...

Dah lbh seminggu akak x hapdate blog...mula2 sangkut raya haji...pastu akak diuji dengan demam sikit...lps tu akak p kusus plak....

Kusus???? kusus apa????

Pada 7, 8 & 9 september 2017 akak dipilih untuk join kursus sulaman kristal anjuran jabatan pembangunan wanita...kursus kali ni diadakan di dewan bonda, tambun tulang, arau...

Akak rasa sgt2 bertuah sbb dipilih join kusus ni...mmg asa manik akak dah ada...tp bila join kusus ni akak masih belajar teknik2 yang akak x tau lagi...

Ok...meh layan pic...









Ok la...tu ja untuk malam ni...

As salam

Wednesday, August 30, 2017

Kerdilnya Diriku

Assalamualaikum....

Salam ambang merdeka...Akak nak cerita kisah semalam...#throwback...hehe...kisah ni agak menginsafkan akak sangat2....toksah intro banyak...mai nak cerita...

Alkisahnya...waktu maghrib semalam...disebabkan di tempat akak meniaga kali ni tak disediakan surau...maka akak ambik keputusan solat di booth saja...akak pun pi la tandas untuk ambik wuduk...

Masa akak sampai ada sorang anak kecil ni tengah wuduk...akak rasa dia dalam lingkungan darjah 1 hingga 3 ja...akak pun masuk 'bilik kecil' sementara tunggu giliran...dah siap akak keluar...tengok ada sorang anak lagi tengah ambil wuduk dengan di'guide' oleh anak kecil yang telah selesai berwuduk tadi...dia ajar satu-satu kepada kawannya tu...

Apa yang terkesan di jiwa akak sampai sekarang ni...betapa anak sebesar tu mampu mengajak kawannya berwuduk dan bersolat tapi kita yang dewasa ni tengok saja orang di sekitar kita tak solat...Allahu !!!

Sebak bila teringat budak sekecil tu mampu berdakwah kepada kawannya...akak yang dah 35 tahun menumpang di bumi Allah ni masih tak mampu buat begitu..."apa yang aku buat selama ni???" betapa kerdilnya diri ini...huhu...

Cuba kita renung di sekitar kita...berapa ramai saudara mara sahabat handai kita yang 'tergelincir' sedikit dari landasan yang sepatutnya...berani tak kita tegur...akak sendiri masih belum betul2 yakin nak buat teguran....walaupun kita tau teguran kita tu satu sumbangan kecil dakwah kita...

Mulai hari ni...jom la kita sama2 insaf...sempena merdeka esok ni...bebaskan diri kita dari jajahan pemikiran yang membuatkan kita sentiasa takut untuk bergerak ke arah kebaikan...merdeka kan diri kita dari segala anggapan negatif yang membuatkan kita takut untuk mengajak org berubah...

MERDEKA !!! MERDEKA !!! MERDEKA !!!

As salam

Tuesday, August 29, 2017

Luaskan Pandangan

Assalamualaikum...
Semalam dah bincang2 ngan kawan2 meniaga...hari ni tak keluar meniaga awal...masing2 nak buka booth lepas asar...so...pagi ni akak ada la masa untuk keluar settlekan beberapa urusan...

Barang2 keperluan meniaga pun ada yang nak kena beli...punya la pulun meniaga sampaikan lupa beli plastik isi barang niaga...  :-| ...sib baik semalam lebih kepada setting ja...orang mai jalan2...kalo tak kompem akak kna pinjam plastik kawan2...adeehhh...

So...keluarlah akak ke beberapa destinasi sorang diri...beli apa yang patut...alhamdulillah...sebelum zuhur dah sampai umah...
Sepanjang akak ke beberapa kedai tadi...macam2 yang akak boleh tengok...dan yang paling best..akak dapat idea untuk buat produk baru...lagi best bila akak bagitahu mak...mak setuju & support idea tu....yeaaaa.....

Apa yang akak nak highlight kat sini...dalam kita nak buat keja & meniaga...ada kalanya kita stuck...hilang idea tiba2...bukan setakat nak buat produk...nak buat hal bisnes...urusan peribadi pun sama...contohnya...tengah kemas bilik...tiba2 stuck...tak tau baju ni nak letak mana...tak tau aksesori ni nak susun camna...nak2 lagi kalo kemas baju nak travel banyak-banyak hari kan...

Kalo akak...ada dua cara akak buat...1st...minta tolong pakcik google...tapi kalo idea pakcik google pun akak tak nak terima...akak akan guna cara kedua...keluar jalan2...kadang2 bila kita keluar...minda kita akan refresh...nak2 pulak kalo p window shopping...bila tengok2 tu...selalu ja akak akan dapat idea...

Keluar window shopping bukan bermaksud kita kena shopping...kadang2 benda yang nak digunakan atau diperlukan tu kita dah ada...cuma kita tak tahu nak manfaat kan ja..

So...bila kalo kita keluar jalan2 sat...kemungkinan kita akan mendapat idea untuk menyelesaikan masalah...lagi satu bila keluar kita dapat rehatkan minda seketika dan mungkin lepas tu kita akan dapat idea yang lebih baik...

Ok...tu ja untuk kali ni...

As salam

Monday, August 28, 2017

Jualan Hari Raya Aidiladha 2017

Assalamualaikum...

Smlm dh berakhir HPPN Perlis 2017...byk kenangan manis n ilmu2 yg dicedok sepanjang 4 hari di situ...hr ni sambung pulak Jualan Hari Raya Aidiladha 2017 kat Taman Sena Indah, Kangar...berderet 8 hari kali ni...relaxs la...dlu kan kalo join kraf...berderet 10 hari pun sanggup...

Malam ni x ramai lg...lebih kepada setting booth ja...so sempat la hakak snap pic siap2...

Dr depan booth

Aksesori dan rempah kari

Baby dress

Pelbagai baju kanak-kanak

Table Runner, Beg dan Pot Holder

Bagi yang ada di Perlis dan kawasan sekitar...pakat mai la membeli kat sini...memang raya haji kurang meriah di Perlis...tapi persiapan tetap dibuat serba ringkas...

Jadi...kunjungilah booth akak dan kawan2 akak kat sini ok...support la kami...

As salam

Sunday, August 27, 2017

My New Journey - Welcome My Baby

assalamualaikum

sambungan dari entry sebelum ni...setelah mengharungi kesakitan dari tengah hari td tu...membawa ke labor room...masuk labor room akak still 8cm lg...nk menunggu 10cm tu...Allah ja yg tahu...dlm labor room tu nurse2 n doc dok suh zikir byk2...jgn jerit2...

Dlm pd dok sakit tu sok tggu la sapa nk masuk...mula2 hubby ckp x nk masuk...suh mak masuk...tgh dok sakit tu nurse mai tnya sapa nk masuk...masa tu yg akak mampu ckp "masuk la sapa2 pn...janji ada org teman saya.."alhamdulillah...finally my lovely hubby masuk...ada semangat sket..hehe

Tp dgn keadaan akak yg x mkn dr tgh hr td...mmg agak lemah...ms dh 10cm tu dorg ajar n suruh push juga...finally...pd 20 sept 2016 jam 10.09 pm lahirlah my cute little princess...



Akak discaj esoknya...tp baby x blh blk lg sbb muntah mlm tu...22hb br baby blk...maka bermulalah episod cek kuning...ni yg tension ni...2 kali baby kna masuk wad...tp alhamdulillah...last cek dia dh ok...

since tali pusat dia dah jatuh pada hari ke4...so...pada hari ketujuh baby kena la bercukur....masa baby bercukur..akak tgh diurut kat bilik...siap2 ja keluar tengok...baby dah xda rambut...oloooo.....

Ok la...tu ja nk crita....acctually my baby dh 11 bulan pn...hehe...dah lain sgt dr pic2 br lahir tu...nnyi ada masa akak update yg terkini ek... 

as salam

Saturday, August 26, 2017

My New Journey - Kelahiran Yang Dinanti

Assalamualaikum

Pada kebiasaannya ibu mengandung selama 9 bulan 10 hari...tapi dalam kes akak...kelahiran perlu dipercepatkan untuk mengelak risiko....antara risiko yang perlu dielakkan adalah semakin lama kehamilan risiko utk paras Hb semakin menurun adalah lebih tinggi dan lagi satu  tumpah darah yang banyak semasa bersalin...

so...semasa last appoinment....doktor di O&G HTF pun bagi la tarikh untuk akak check in...akak perlu check in awal dua minggu dari due....due akak sepatutnya 3 oct 2016...tp akak perlu bersalin 19 sept....so akak kena masuk wad 18 sept...

kalo korg lupa...12sept tu raya haji...seperti biasa family akak ada buat korban sekor lembu...tahun ni giliran umah pak tam sebab pak tam baru balik perlis so kira cam jamuan masuk rumah sekali harung la....macam biasa la kalo nama nya jamuan family...memang melantak tahap lupa diri memasing...kalo ada yang diet pun memang kelaut la jawapnya....dengan menu2 kampung seperti sup tulang, masak asam, daging rebus, daging bakar, air asam dan ulam memang sapa2 pun akak makan lebih dari jangkaan...nak2 pulak dengan keadaan akak yang membuyung masa tu semua orang suruh akak makan ja...memang kenyang tahap ulaq sawa...haha

hari akak nak check in tu pun ada kenduri sebenarnya...kat umah jiran lorong blakang...bila akak p dgn terboyot2 n bgtau makcik2 kata nk p cek in sat lg...masing2 pakat suh makan smpai x larat hakak...

So lps solat zuhur akak pn p la HTF dgn my hubby...check apa yg patut kat PAC...lps tu terus dihantar ke wad ob2...


Sepatutnya pagi 19hb akak kna induce...unfortunely...hb drop masa cek in tu...so...19hb tu akak kna tmbh darah lg skali...20hb br la akan di induce... 

Pagi2 20hb tu akak dipanggil ke bilik procedure...ms tu br buka 1cm...so doc masukkan 1 ubat...awal2 x rasa apa lg...

Tgh hr tu kna ke bilik procedure lg...ms tu dh buka 4cm...so doc x tmbh ubat dh...lps tgh hr tu akak dh mula rasa sakit contraction...nk mkn pn xda selera dh...sakit yg tak tau nk digambarkan...hanya Allah ja yg tau...

Ok byk lg nk crita...nnti akak crita smbungan nya ok...

Sementara tu kat umah..persiapan nk sambut newborn ni dh ada...akak wat simple2 ja...byk yg buat sendiri...set tilam baby...set bakul baby...


Saja ja nk tunjuk bakul n tilam yg akak wat sendiri tu...kalo2 ada yg berkenan nak order blh contact akak yer...

As salam

Friday, August 25, 2017

Hari Peladang Penternak Nelayan Perlis 2017

Assalamualaikum...

Selamat Pagi...Salam Jumaat penuh barakoh...actually hari ni hari kedua akak kat sini...tp kemarin (semalam) x sempat snap pic untuk update...

Ni la suasana booth Liznim Kraf...macam2 akak jual..hahaha...memang tepat konsep aneka kraf...so...layan pic ni ek

Overall view

Aksesori

Killer produk - gelang nama

Baby dress

Baby dress
 Nampak tak killer produk gelang nama tu...haaa...yang pasal tu nanti akak update crita pasal tu ja ok...

So...bagi yang ada di Perlis, Kedah, Penang dan kawasan2 sekitar...dijemput datang beramai ramai ke sini...cepat2...last ahad ni...ada 3 hari ja lg...

As salam