Posts

Showing posts from June, 2011

what goes around comes around

Image
assalamualaikum.....
kalo dalam post sebelum ni kita cerita pasal berani kerana benar.....kali ni kita sambung sket citer tu....berkenaan 'what goes around comes around'....atau dalam bahasa melayu kita cakap.....buat baik dibalas baik...buat jahat dibalas jahat....ada gak yg kata....buat baik berpada pada....buat jahat jgn sekali.....
penah gak ada yg sebut sume ni sebagai hukum karma....but now i dont want to discuss more about karma....coz i kena study dulu sebelum wat entry tu....karang kalo silap info....ada lak org cakap i ni tak berilmu.....just ada maklumat je kan.....even sebenarnya setiap entry yg i wat ni....i dah kaji meaning for the phrase...kalo ada yg berkaitan agama....i dah surf web2 islamic.....cuma apa yg i tulis tu.....i tulis from my point of view...and i relate the story with my life....my past experience...lantak la korg nak cakap per....malas dah nak mikir....terutama pasal menda yg menyakitkan hati....dari dok pikir nak jaga hati org....baik pikir pasal …

Berani kerana Benar

Image
assalamualaikum.....
memula aku mmg takde idea nak tulis apa mlm ni....tgh aku mikir2 nk menulis ni....tetiba my mum call from perlis.....slalu camtu....aku br cdg nk call dia...dia dh call...hehe....biasa la kalo sembang ngan depa kat phone....topik bisnes....topik family.....tak lupa gak gosip2 terkini....hehe.....dan dari salah satu gosip yg aku dapat tu la aku nak wat entry kat sini.....
aku bkn nak bergosip kat sini ekkk....tolong sket....just nak share moral of the story dari gosip yg aku dapat tu....kalo nak bergosip korg kena cari blog2 gosip la ek...
ok...camni....macam yg tajuk entry ni...berani kerana benar....tak dinafikan bila berlaku seseuatu musibah pada kita kita kita akan rasa terganggu dari segi emosi dan mental...dan lebih teruk lagi bila kita asyik pikir...nape sume ni jadi kat aku....sume ni salah aku ker.....apa yg aku dah wat sampai benda/masalah ni jadi kat aku......sampai kadang2 kita jd tak sure sama ada kita di pihak yang benar atau di pihak yang salah.....betu…

Ekonomi Melayu

Image
assalamualaikum.....
lewat sket online mlm ni...bkn per....cam takde idea nak discuss about what mlm ni.......so after think....think....and think......lastly i got an idea.....mlm ni nak discuss sket pasal sistem ekonomi org melayu.....
bg korg yg blajar ekonomi mesti korg pelik kan....sbb lam subjek ekonomi...mana de sebut pun sistem ekonomi melayu....yg ada...sistem ekonomi islam, kapitalis, sosialis, campuran dan komunis (kalo tak silap aku la....maklum ler dah lama tak buka buku ekonomi ni...huhu) tetiba malam ni aku sebut ekonomi melayu lak.....bg adik2 yg amik spm...ni tak masuk lam silibus yerk....jgn memandai korg nak jawap time exam tau......
sebenarnya aku je yg panggil benda/virus ni sebagai sistem ekonomi melayu.....nape aku sebut virus lak...sebab benda ni dah macam penyakit pada orang melayu yang meniaga....kalo blh kita taknak benda ni jadi...tapi dia memang selalu jadi dan selalu berjangkit.....
ok....kita citer point terus la.....penah tak korang g mana2...let say satu k…

usahawan siswazah

Image
assalamualaikum.....
cukup2 la wat entry lepas geram tu...now...aku nak balik kepada kehidupan normal (mcm la sblm ni aku tak normal)...hehe....kalo di ingat kembali...kehidupan aku ni asalnya ialah usahawan siswazah.....yup...aku tak penah malu dengan gelaran yang aku penah pegang satu masa dulu tu...walaupun pada hakikatnya aku tau ramai yang mempertikai kemampuan dan kebolehan aku....
aku terlibat dalam bidang bisnes kraf ni slps 2 thn aku graduate...bkn sbb takde keja....aku penah keja sblm tu...but aku rasa nak cuba something new dalam hidup aku....i'm so happy with the job...sampai lah aku berdepan dengan satu masalah hidup yg hamat besar yang memaksa aku utk tinggalkan bumi Indera Kayangan....bukan aku tak sayangkan bisnes tu.....tp aku perlu tenangkan diri aku dulu....and now...aku dah dapat terima kerja baru aku ni...alhamdulillah.....
berbalik pada tajuk asal @ kembali ke pangkal jalan...hehe....pasal usahawan siswazah ni...ramai lagi masyarakat kita terutama bangsa melayu …

Harga Sebuah Kepercayaan

Image
assalamualaikum.....

hr ni cuti hr keputeraan agung....memula dok pikir gak nk gi keja tak hari ni....tp lastly pg tadi rasa cam tak sihat....so aku decide utk rehat kat bilik je la hari ni...cdg nak siapkan keja jahit manik baju sendiri...tp takde mood lak......last2 layan perasaan sorg2....huhu....
hari ni nak bincang satu topik humanity....berkaitan dengan kepercayaan.....dalam dunia hari ni susah kita nak kenal sapa yg sebenarnya boleh kita percaya atau tak.....kawan2.....sedara2....sama jer...sume bergantung atas diri seseorg tu....
kadang2 seseorg yg baru kita kenal lebih boleh dipercayai kalo nak dibandingkan dengan org yang dah lama kita kenal.....dan ada gak terjadi..... baru je kita kenal tak sampai setengah tahun...terus menghancurkan kepercayaan kita.....tambahan dalam zaman IT ni....lebih susah kita nak percayakan org....
juz imagine kalo org yg korg kenal baru 2 @ 3 bulan....korg tercerita la sket2 kisah hidup korg...dh dia yg tanya...dengan tgk pada latar belakang pend…

Teluk Nipah....Pangkor

Image
assalamualaikum......
mlm ni cdg nak sambung entry pasal percutian ke pangkor dulu.....masa wat citer BESTNYA PANGKOR....aku ada janji nak citer pasal teluk nipah....mmg kalo wat lam satu entry sume citer tu agak panjang gak la....sbb tu aku decide nk wat entry ni kemudian sket....
ok.....kiter sambung citer dari turun feri pangkor......dari jeti lumut kitorg dah booking keta sewa....so bila sampai pangkor...terus la g amik keta tu.....RM40 utk sehari....plus minyak RM10....tu rate utk time bukan cuti la....aku p tu hari isnin....kalo time cuti tatau lak aku dorg charge camne....
so selepas isi minyak....destinasi pertama yg kitorg sampai....Teluk Nipah ni la....mulanya cadang nak bergambar kat tepi pantai....nak jalan2 sini je.....tp dorg offer utk naik bot...pusing2 kawasan pulau ni.....dia tak behenti mana2....kita dalam bot je....kalo yg ada bumbung RM70 satu bot....rasanya blh muat 5 hingga 6 org....kalo bot yg xde bumbung RM10 sorg....tp walaupun kitorg 4 org je...kitorg pilih yg a…

.....Riak......

Image
assalamualaikum......

dua tiga hari ni tak dapat nak wat post pasal liznim kraf lagi.....ada something yg amat2 mengganggu fikiran aku....mmg aku dah cuba ignore hal ni....aku tanak pikir langsung kalo blh....buat menyemak kepala je sume ni....tp tu la bila dah namanya kehidupan...camna pun kita akan terpikir hal yg kita tanak pikir tu......
disebabkan hal yang menyakitkan hati tu....kali ni rasanya nak bincangkan satu topik yg agak heavy....berkenaan dengan sikap.....sifat manusia...dan juga berkaitan dengan Islam......RIAK....saya wat topik ni pun lepas baca dua tiga blog lain...terima kasih yerk......apa yg saya nak kongsikan kat sini utk kita sume...saya pun masih belajar...jadi segala salah silap...mohon maaf yer...
Riak dari segi bahasa maksudnya memperlihatkan, manakala dari segi istilah ialah melakukan sesuatu bukan kerana Allah.... ada aku terbaca kat mana tah....riak ni termasuk dalam golongan syirik kecil.....syirik kan maksudnya menyekutukan Allah.....ye la kan...bila kita…