Posts

Showing posts from February, 2011

Kertas Buatan Tangan

Image
assalamualaikum.....

kali ni nk crite pasal kertas buatan tangan....sebenarnya menda ni baru lg kat M'sia....tak sampai 10 thn lg rsnya...kalo kat luar negara..ada beberapa negara yg wat kraf ni...antaranya...Thailand, Filifina, Mesir....setiap negara menggunakan serat yang berbeza utk menghasilkan kertas ni...ikut serat yg plg banyak ada kat negara tu n yg agak popular la agaknya....

cam kat M'sia ni....dh ada beberapa company yg wat projek handmade paper ni...kat Kedah...Penang....dan Perlis....kat negeri lain sy tak sure sangat...kat Msia...kita banyak menggunakan serat seperti jerami padi, batang pisang, kenaf, pandan, serai, lalang dan lain tumbuhan yang menghasilkan serat....ada gak percubaan wat guna jeans n t shirt lama...and it was successfull !!!

kalo kita pikir logik pun...benda2 tu memang dh takde gunanya kan...cam jerami padi tu...kalo tak amik...karang dorg bakar jer....kalo btg pisang pun...sama la...buang gitu jer...so..bila wujudnya projek2 ni...at least ada …

Cabaran Bahan Mentah

Image
Assalamualaikum.....
Siang td...lepas je solat Zohor...aku amik kesempatan yg ada untuk kuar mencari raw material utk projek kraf......projek brooch bunga2 yg ditempah oleh my cousin.....skali ngan kotaknya....alhamdulillah...hr ni Allah permudahkan urusan aku....senang je dapat sume yg aku nak tu...rs lega sgt....
berkenaan bahan mentah ni...bukan je utk aku...rs nya kebanyakkan usahawan...dr industri mana pun...akan menghadapi masalah yg sama....kalo makanan...kite dengar hr2 kat media..isu kenaikan harga bahan mentah...dh la naik harga, stok brg lak takde....plg haru biru bila dorg terpaksa naikkan harg produk dorg...customer lak melenting....penin oh penin....
cam usahawan kraftangan mcm aku ni pun ada gak mslh bhn mentah....kebanyakkan bhn mentah yg aku guna takde di tempat yg dekat ngan aku...plg koman pun kena drive 1 jam br sampai tempat tu....ada gak yg lebih 2 jam....kalo masa minyak murah dulu ni ok la jgak...cam skang ni minyak pun mahal...kalo nak g setakat nak beli barang R…

Jualan @ Liznim

Image
assalamualaikum.....

semalam tak sempat nk online...sbb tgh siapkan bakul hamper buah2an....last minutes order by my auntie....alhamdulillah...dpt siap dlm masa yg dijanjikan....
so mlm ni nak proceed citer pasal produk yg ada kat liznim kraf....yg tertangguh hr tu...
main product kat sini ialah produk jahitan dan hiasan rumah.....antara produk yg kita ada...bantal hiasan, tissue cover, table runner, fridge cover, fridge holder, pelbagai bakul serbaguna, rehal bermanik dan macam2 lg..terdapat dalam pelbagai saiz dan patern....produk ni kita di jual terus kpd customer...atau pun kekadang kalo customer nk tempah bantal hiasan, tissue cover or anything else nk matching kn dgn set umah dorg pun no hal...kita leh buat kan...nk guna kain sini pn blh...nk bwk kain sendiri pun blh....terpulang....
2nd....produk terbaru @ Liznim....aksesori kristal....kebanyakkan produk ni kita wat sendiri...handmade gitu....antara yg kita ada ialah....gelang tangan dewasa dan kanak2...gelang kaki dewasa...da…

Services @ Liznim

Image
assalamualaikum........

untuk kali ni rasanya nak cerita sket pasal perkhidmatan/services........apa yg boleh dibuat kat liznim kraf....seperti namanya...of coz aktiviti utama Liznim kraf is about crafting....kat sini kita ada wat jualan produk kraf dan hiasan dalaman...detail mengenai produk jualan ni akan diceritakan dalam next entry yer...

Selain tu kita ada juga menerima tempahan jahitan langsir, alas meja, skirting, sarung banquet, set bakul dan tilam baby....and anything yg boleh dijahit dan relevan dengan kapasiti pengeluaran kat sini....harga bergantung pada produk dan bahan mentah yang digunakan...blh mai bincang....

Kita juga menerima tempahan hantaran, bunga telur dan sirih junjung......sejak buka dlu byk gak la tempahan hantaran yg dh dibuat...harganya bergantung pada budget customer sendiri...kalo nak ala kadar kita wat kan...kalo nak grand pun no hal punye...kalo nak sewa dulang hantaran n alas dulang pun kita ada sediakan sekali....dgn harga yg berpatutan....

Then kita ada…

Lokasi Perniagaan Yang Strategik.....

Image
assalamualaikum.....

semalam tak sempat nak post something pun...so tired coz one whole day sibuk mencari raw material.....untuk jualan and tempahan...alhamdulillah....dah ada banyak gak tempahan since masuk kedai baru ni.....

Berkenaan dengan lokasi bisnes ni....Kadang2 apa yang kita pelajari secara teori kurang menjadi bila dipraktikkan ke alam nyata...contohnya berkenaan lokasi perniagaan...secara teorinya...lokasi di tepi jalan utama antara 2 bandar adalah yg strategik....tp...di alam nyata ni...banyak lagi faktor yg kita kena kaji...contohnya...walaupun jalan tu kira jalan yg menghubungkan 2 bandar...tp kalo ada jln alternative (shortcut)...kekadang jln ni di pinggirkan....selain tu...walaupun kat tepi jalan...kalo dekat sangat ngan traffic light pun org susah gak nak berenti....then...faktor parking pun kena kaji gak....skang ni org pikir nk senang ja...kalo blh nak langkah 2 3 tapak terus msk kedai.....sume ni berdasarkan pengalaman setahun jagung aku dalam bisnes ni.....berdasar…

Make Your Business Operate Legally.....

Assalamualaikum......
Bila kita memulakan sesuatu permiagaan...kita harus menjalankan perniagaan itu secara halal dan sah...bukan saja di sisi agama..tapi juga dari sudut undang-undang.....pastikan perniagaan kita mematuhi segala undang2 yg telah ditetapkan oleh pihak berkuasa....
Begitu juga sepanjang tempoh menjalankan perniagaan...sentiasa pastikan segala lesen2 perniagaan diperbaharui apabila cukup tempoh.....
So...pada hari ni...aku mengambil masa untuk ke SSM...tujuannya untuk pertukaran alamat perniagaan...dan mendaftar cawangan perniagaan...alhamdulillah...segalanya selesai dengan mudah...lepas tu turun ke maybank....buat pertukaran alamat utk company current account....org kat bank hr ni tak ramai sangat...sbb tu tak gi semalam...org bank pun dh pesan...kalo blh cuba elak pegi bank hr isnin & jumaat...napa ekkk...asal hr isnin n jumaat ja org ramai?....
Lepas settle kat maybank...g kedai printing....wat segala mcm perlatan utk promotion kedai baru....tak sempat g mpk....
ptg b…

Liznim Kraf Berpindah

Image
assalamualaikum..............
utk post hr ni......i will proudly announce that Liznim Kraf Ent has been moved from Gerai UPD (MADA C-1).....sebenarnya pindah awal bulan January lagi...tp lum sempat nak update....banyak sebab kenapa perpindahan ini berlaku....
1.. menyahut seruan Rasulullah s.a.w. utk berhijrah dan mencari sesuatu yang lebih baik dalam hidup kita...biasanya kita akan menemui yang lebih baik bila berhijrah...cuma masanya bila kita akan menemui 'sesuatu ' itu...Allah saja yang tahu....
2.. sebab peribadi...as what i said in my last post...i got some personal problem...so dgn penghijarah ni...moga2 aku dapat melupakan sedikit sebanyak kenangan di tempat lama dan memulakan hidup yg baru di tempat baru...
3.. mengelak dari kerenah birokrasi....kali ni aku menyewa dgn org perseorangan/private..sewa sket lot dalam kedainya...butik pakaian..aku wat kraf n jahitan...so bidangnya tak la jauh sgt beza....so dgn ni rasanya dh tak yah pening2 kepala pikir pasal kerenah birok…

come back !!!!

Image
assalamualaikum....

it's almost 8 month since my last post...wow...dh lama sgt tu.....sejak menghadapi masalah peribadi yg teramat kritikal tu...ni la kali pertama aku buka semula blog ni for my come back...yeahhhhh....

even masa opening dlu pn aku dalam masalah tp ms tu pemikiran aku tak la kritikal sgt...cuma bila time 'tu' makin hampir...aku jd kelam kabut...minda bercelaru...

Alhamdulillah...now...everything is been settled....dah....tak yah nak pening kepala lagi pikir pasal menda yg menyakitkan hati dan memenatkan otak...skrang ni...juz pikir diri sendiri...keja....

Thanx to all people who give me support....sehingga aku blh ada d tahap ni...jasa kalian Allah saja yg mampu membalasnya....