Petua Ubati Terseliuh

assalamualaikum....

pagi semalam akak terbizi sket...dh adik nk blk shah alam pg tu...pg2 lg akak prepare kek la utk dia....then p tlg amik fiance dia...and ngantar dorg ke bus stand....dorg nk blk sama2 ke shah alam....

so sempat la akak ziarah mak tunang dia yg jatuh terseliuh hr tu....even x sempat nk duduk lama...akak sempat la bg satu petua yg sorg doctor ni share kat akak....sblm akak share petua tu ngan korg akak nk citer la sket camna akak dapat petua tu....

akak ni nk kata clumsy sgt tu x jgk...dah dh nasib akak sepanjang hidup ni dah 3 kali terseliuh....kaki yg sama lak tu....kaki kanan...so...my right leg mmg agak krg kuat la....lama lam skali, kdg2 terasa gak sakit2....

1st time akak jatuh masa bulan puasa....masa tu blk keja....nak kejar lampu isyarat punya hal...lupa yg akak pakai kebaya n high heel time tu....bila lampu pejalan kaki tgh kelip2...akak punjln laju2 nk lintas jln... dh x sempat nk cat walk la...sampai kat seberang jalan...hapa lagi...gedebuk....tergolek...kaki terpelecok...(sori akak x sure korg pggl apa)

2nd time....jatuh kat satu parking lot kat satu mall di ipoh....ntah napa tetiba lost balancing n jatuh.....

3rd time....x igt bila yg jatuhnya....tetiba kaki rasa sakit n kebas semacam yg slalu jatuh tu....

masa 1st time akak jatuh tu....kebetulan mak terjumpa sorg doc yg tggl  dkat umah akak ni.....mak bgtau la yg akak jatuh...so dia bg la petua tradisional utk redakan sakit terseliuh....bahan2 nya mmg senang nk dapat...

ok...bahannya...bandage,tepung gandum dan daun kucai (ini pun akak x sure korg panggil daun apa...but akak dah tanya encik google td...mmg ada images nya...dah tu siap ada lam wikipedia...so pada yg x tau...sila tanya encik google yer...)

caranya....daun kucai tu dipotong kecil (mcm nk masak goreng tu)....then bancuh tepung gandum dgn sikit air...pastu gaul daun kucai tu dgn tepung.....air jgn letak byk sgt...make sure bancuhan tu agak pekat....mmg dgr cam nk wat cucuq....but ini utk ubat hokey...

bila dah siap....letak @ tempek bancuhan tu kat kaki yg sakit tu....then balut dgn bandage or kain....make sure dibalut ketat2...korg akan rasa berdenyut2 kat tempat sakit tu....kalo bole time ni jgn byk bergerak...insyaAllah korg akan sembuh dlm masa yg singkat dgn izin ALLAH....

kalo ikut pengalaman akak....after sakit n langsung tak blh jalan n gerak d waktu mlm tu...nk letak kaki kat lantai pun tak boleh....lps letak ubat ni lbh krg kul 11 mlm...esoknya lbh kurg kul 12 tgh hr akak dh blh jejak ke lantai n jln slow2 tanpa bantuan org lain....alhamdulillah....

so....bg sesapa yg mengalami masalah ni...cuba la wat apa yg akak share ni....apa pun kita kena ingat....kita cuma ikhtiar dan usaha...lepas tu jgn lupa berdoa dan minta tolong pada ALLAH dan bertawakal kerana dia lah yg berkuasa menyembuhkan segalanya....

as salam

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak