Tolong Faham Dikkk

asalamualaikum.....

akak bukan la nk mengentam....akak cuma nk crita pengalaman akak kat Karnival Usahawan Desa 2013 (KUD).....meniaga kat situ mmg best....salah satu kenangan manis sepanjang akak meniaga....

dalam pada tu ada gak la crita yg akak nk bgtau korg supaya jd pengajaran..bukan la crita yg tak best sgt....tp sekadar utk korg amik iktibar n jgn wat lg.....terutamanya for those yg masih belajar kat IPT...

critanya camni.....second day akak meniaga kat KUD (hari perasmian)..... korg blh bayangkan sendiri la ramai mana manusia yg datang hari perasmian tu....akak lunch pukul 4 ok...tu pun mkn bihun jer...sambil2 bgn layan customer...nk minum pun x sempat...solat pun gilir2.....br je nk minum, tetiba datang la sorg student ni nk interview akak utk project paper dia...akak ckp la akak bizi...."kejap jer kak"...''akak minta maaf mmg x sempat...minum pun tak sempat camna nk interview dik"....so dia minta izin nk amik gambar...akak bg kebenaran la...n akak bg bisnes card n flyers...suh dia refer FB Liznim Kraf or call akak nnti..akak lupa nk tanya dia dr IPT mana....

pada hari keempat peristiwa ni berulang...kali ni satu group ada 4 org...yg sah2 dari IPT mana...coz dorg pakai baju corporate IPT tu...siap tulis nama IPT lg....tp sori la akak tanak sebut IPT mana....tak fair bg yg tak wat hal ni.....hr sabtu tu mmg org ramai...walk in customer yg datang hr sabtu tu lg ramai dr group yg datang hr perasmian...akak lunch kul 5...mkn wedges je okeh!!! tgh dok kalut2 tu datang la group bebudak pakai baju ijau ni.....time tu akak tgh serve customer...serius ramai....yg tgk2 brg la...yg nk bayar la....bebudak ni minta nk nk interview...as usual akak bgtau la x sempat....yg kali ni jwpn dorg lg dasat...."tak kan kejap pun x blh"...."sori la dik mmg tak sempat"....sambil berckp tu sambil akak serve customer...dlm hati akak (takkan korg x tgk lg...tgh2 ckp drg korg pun customer tanya2 brg la...nk bayar la)...so dorg blah je.....akak tgk dorg g booth len pun sama gak...org tak layan...org bizi...

akak pun penah blajar IPT....bukan nk bangga diri....but i'm higher then bebudak yg datang group tu....penah gak ada assignment yg kena interbiu2 usahawan bagai...tp akak minta la...tolong pikir rasional n guna logik akal.....kalo time expo2 ni usahawan sure bizi nya...kalo korg berminat nk interbiu sekalipun....amik la contact number usahawan tu first...then usaha la cari dia...make an appointment....let say usahawan yg korg minat nk interbiu tu jauh...tak blh nk p jumpa...intebiu je online....via email...skype....or susah2 sangat time expo tu pi minta je flyers2 usahawan...then pilih je yg dekat ngan korg n korg mampu p jumpa dia.....

bukan akak tanak bg kerjasama...but apa yg dorg wat tu tak kena cara....serius bizi time tu....kat sini pun akak dah kerap di'interbiu' student2 IPT utk assignment dorg...student UiTM, UNIMAP n PTSS dah biasa cari akak...biasanya dorg call dlu sblm dtg....n kitorg set kan time utk mempermudahkan keja dua2 belah pihak....alhamdulillah...biasanya semuanya berjalan lancar.....

so akak nk ingatkan bg korg yg nk interview ni.....tolong datang ngan cara yg betul...n gunakan kebijaksanaan anda sebagai student dan budi bahasa anda sebagai rakyat Malaysia....jgn lak bila org tak dapat nk layan, kita nk ckp org sombong....padahal cara yg kita gunakan tu sedikit tidak betul.....

hopefully ini kes terakhir akak jumpa....

salam

p.s:  moral akak letak gambaq KLCC.....setinggi mana pun pelajaran kita....kita akan tetap dipandang rendah kalo budi bahasa dan sopan santun kita fail.....

Comments

  1. Sabar La Akak Layan Karenah Adik2..

    Baca2 Ternampak PTSS Bangga Semunite..Haha

    http://shafiqhashim.blogspot.com/2013/10/candy-crush-saga-ketagihan.html

    ReplyDelete
  2. org meniaga mmg kena byk sabar....senyum walau hati sakit......

    ReplyDelete
  3. budak2 zaman sekarang ni memang dah kurang adab mereka..
    mereka rasa hanya mereka yang betul..
    mereka tak tau kita ni lagi awal makan garam dari mereka..
    ╔════════════════════════╗

    ║ My Blog ► http://abgdude.com/blog

    ╚════════════════════════╝

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la....even tak semua camtu... ada gak yg berbudi bahasa tp golongan yg segelintir ni yg wat rosak nama semuanya....

      Delete
  4. Nak interview tak kena masa.. Dah sah2 orang tengah busy.. Takkan tak nampak kot. Sabar jelah kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ...masih lg mampu bersabar....btl tu.....mmg tak kena masa...mmg customer tgh ramai time dorg dtg...sepatutnya dorg nmpak la.....but dorg cam push akak nk intebiu gak...sbb tu yg akak 'ter'geram sket....hehe...

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak