Budak Tak Sedar Diri (sambungan: TAK PUAS HATI)

assalamaualaikum....

akak ingat dah abis la entry pasal BTSD dah....tp semalam masa akak tgh mengemas kat kedai tetiba akak terjumpa lagi bahan2 bukti yg amat menyakitkan hati.....so akak dah decide....nk crita lagi pasal dia.....kali ni bukan nak mengentam...but nk melaser lak hokey.....maaf kalo kali ni ayat2 akak agak kasaq....tp mmg akak dah sakit hati dgn budak tak sedar diri ni.....

ok...bg yg tak ikut entry BTSD ni dr awal...biar akak crita serba ringkas kat sini....bln june yg lps akak ada terima sorg ahli kluarga br...nk kata anak angkat pun blh adik angkat pn blh la....family akak KUTIP dia dari RUMAH KANAK KANAK ARAU sbb katanya takde sapa nk jaga dia after nenek dia mati...thats why dia masuk rumah tu....pastu bila umur dah 18 tahun, dia kena kluar, tp tatau nk p mana....dia ckp yg dia tanak study lg...so kitorg cdg nk ajak dia tolong keja2 kat kedai pastu  ajar dia wat kraf n jahitan supaya masa depan dia terjamin...ada gak kemahiran nnti....

tp...ALLAH MAHA KUASA...tak sampai sebulan dia kat sini..mcm2 dah terbongkar...mmg dh nmpak sgt TRUE COLOR manusia yg bernama NUR FARAH NABILA ni....ya la....bangkai lama mana sangat nk ditutup, lama2 berbau gak...budak ni punya perangai kalo korg nk tau lagi teruk dari bangkai....macam2 perangai menyakitkan hati yg dia wat sepanjang dia duk kat umah akak....mmg dugaan ALLAH la amik budak tak guna ni....

ok la....bg yg belum baca....korg blh klik kat link bwh ni.....dah ada 9 entry akak wat pasal budak tak guna ni....semua tu citer pasal perangai tak sedar diri dia dan sebab kenapa kitorg sepak (reject) dia dari family kitorg.....

Part 1 : INTRO
Part 2 : PENIPU
Part 3 : MERAPU MEREPEK
Part 4 : TERGEDIK - GEDIK
Part 5 : BELUM MATANG
Part 6 : MELAMPAU
Part 7 : DENGKI
Part 8 : KURANG AJAR
Part 9 : FINALLY REVEAL

mcm yg akak ckp awal td...smlm akak mengemas kedai....tetiba akak terjumpa 3 BUAH BUKU yg dia conteng dengan GATAL GALAK DAN GEDIKNYA....nk tau kat mana akak jumpa buku tu....kat LACI DUIT DALAM KEDAI AKAK....buku tu dia sorok2 lam laci bwh tmpat duit....konon x bg kitorg jumpa la....korg bayangkan la...br mai duduk umah org x sampai seminggu dah berani nk duduk kat tmpat duit org....n conteng lam buku2 org.....n lebih menyakitkan hati....buku2 tu buku NOTA BISNES akak hokey...yg dia p wat NOTA GATAI b***k......

korg tgk la sendiri NOTA GEDIK BUDAK 18 TAHUN YANG LAPAQ JANTAN ni.....

1st page

kekonon break...but i think dia ni yg SYOK SENDIRI....



kalo korg nmpak dia ada tulis FARRAHAMIDON kan....
korg ada nmpak tak kat note tu dia tulis FARRAHAMIDON...HAFIZ HAMIDON...mcm yg akak dah crita dlm entry merapu merepek pompuan ni tergila2 kan hafiz hamidon coz masa satu event kat rumah kanak2 tu, hafiz hamidon ckp ngan dia...so pompuan bodo ni dgn banggangnya terus DITIMPA PERASAAN....

ni ntah hapa2 catatan n pengiraan number phone banggang yg dia wat lam buku akak....yg best nya nam2 kat situ sume nama JANTAN....





yg ni cam dia tulis biodata bu x sempat nk bg kat org...akak bersyukur kerana ALLAH dah menyelamatkan sorg lg hambanya dr jd MANGSA BETINA GALAK ni.....


x clear sgt....ni number phone dia n nama dia....ada la nk bg kat sapa tu....
akak penah crita kat korg pasal dia sesuka hati guna phone abah waktu kitorg tinggal dia kat umah pakcik coz kitorg p bandung...dia sesuka hati amik gambar n bluethooth phone tu...ni buktinya....dalam masa 3 HARI, BERDOZEN DOZEN gambar yg dia amik pakai tepon abah...dgn tak malunya jgk dia BLUETOOTH gambar ke phone abah....akak ingat abah dh buang...rupanya abah x reti nk buang...huhu...sian abah i....xpa, i snap gambar tunjuk kat korg dlu b4 i delete...ahakkkkssss.....

ni antara berdozen gambar yg dia amik tu....

dgn tak malunya dia bluetooth gambar dia ke hanset org lain....

ni lg satu spesis kalo nk amik gambaq kembung2 pipi...bolat2 kan mata...maklum la kalo BE ORIGINAL KO TU TAK LAWA...TAK COMEL....korg tak caya....baca sampai bwh...ada gambaq BETINA SETAN ni....dalam entry finally reveal pn dah ada gambaq dia ni....

lg satu menda banggang....kalo korg la kena buang dr family tu...korg nk cari dak ahli keluarga dorg lg...tentula tanak kn...dah tak berurusan lg dh....tp pompuan bodo ni blh lak bgtau cousin akak (yg dia br kenal kat KL time kitorg g bandung tu)...yg kitorg ni halau dia....n akak ckp YESSS!!! mmg kami halau dia coz pompuan mcm tu tak layak dok lam family kita....

yg ni akak lupa nk crita dlu + ada yg makcik br crita....masa dia duk umah makcik dlu...perangai mmg x semenggah...bangun dah tgh hr....dh tu mengada2....blh lak dia ckp nk blanja ayie (my cousin) mkn...tp bila sdh mkn dia wat tatau je...lastly budak ayie yg baik hati ni la bayar....b4 blk kangaq...dia suh ayie belikan coklat utk dia....n plg memalukan BUDAK TAK GUNA NI MINTA TEPON AYIE...ayie ni ada phone lain...dia bg je la yg tu....sib baik mak x tahu awal...kalo mak tau...mak dah suh dia pulangkan dah....n ada satu mlm tu makcik dh siap goreng bihun...tetiba dia ajak adik kluar bli burger...kitorg x sedar time tu...kalo sedar, kompem x bg p...elok dak perangai, bila tuan umah nk jamu mkn, kita kluar bli mknan lain....mmg budak  FARAH ni BANGANG ABADI la....

disbbkan geram dgn dia...akak pun dh brapa kali letak kat fb...maybe fb friend fb akak x perasan...but ni akak print screenkan.....





untuk kesekian kalinya...akak nak letak lagi gambar budak FARAH NABILA atau nama terbalik yg dia minta nk tukar, ARRAF ALIBAN NI....biaq satu DUNIA tgk....menurut apa yg dia bgtau ayie dgn tiada malunya...dia skang ni ada kat SEREMBAN.....kononya blajar....but i dont think so.....dgn result spm yg x seberapa tu...kolej biasa2 ja kalo nk dpt msk pun...lg satu bangga gila dgn result spm yg TAKDAK A SATU HARAM pun tu.........konon lam sedara dia result tu gempaq la...konon kalo nk p UiTM pn blh tp dia je yg tanak......but kitorg ckp kalo dlm sedara kitorg result camtu malu nk bgtau org coz cousin akak dpt 9A1....n akak ckp sbg ex UiTM, akak  tahu yg UiTM x terima result yg x power camtu....terus dia diam....


apa yg mak n abah kesalkan.....dah la wat perangai cam haram jadah kat umah org...masa nk berambus tu....langsung TAK MINTA MAAF dgn akak n abah...time tu abah lam blk dia n akak br sudah solat....dgn mak ja dia salam...tu pun sbb mak ada kat situ....ko dah wat perangai mcm2....kot nk hulur tangan....xde langsung hokey.....mmg BIAWAK HIDUP tul la pompuan ni....tak kenang budi langsung....

masa akak bgtau mak n abah yg akak jumpa contengan BETINA GALAK ni lam BUKU BISNES akak.....
abah kata : kakak, lempaq buang segala apa yg ada pasai budak tu.... (sambil geleng kepala)
mak kata : elok la kita tak bela ORANG GALAK lagu tu.....

bagi sesiapa yg bersekolah, mengajar, bekerja di SEKOLAH MENENGAH SYED SIRAJUDDIN, PERLIS hopefully kenal la pompuan tak guna ni.....coz dia br abis spm thn lps.....n korg yg ada kat SEREMBAN skang ni beware tau sbb betina galak ni ada kat sana skang....dia bgtau ayie la...but akak rasa dia kalo bkn seremban maybe dia ada kat JITRA (dkt budak ABM nama naim tu)....atau KL (dkt maksu n maklong dia)....akak cuma nk minta korg berhati2 la dgn NUR FARAH NABILA budak tak guna, tak sedar diri, gatal, galak, gedik, melampau, kurang hajar, degil, pendengki, pembohong, penipu, mulut jahat, mulut busuk, mulut bangkai, mulut longkang, tak dak otak, tak matang, mengada2, tak kenang budi dan kesimpulannya mmg seorg yg banggang.....

akak bersyukur pada ALLAH bg macam2 petunjuk supaya kitorg SEPAK KLUAR budak tak guna ni...nasib baik dia x lama kat sini...kalo tak, lagi menyusahkan la.....tak dpt nk byangkan setiap kali nk p meniaga dgn gatal galaknya....tergedik2 minta no phone semua jantan2 yg ada....terkinja2.....alhamdulillah....ALLAH bg dia menumpang sini sat sj.....apapun akak terima ni sebagai satu ujian dr ALLAH utk akak dan family...sebagai satu pengajaran dan pengalaman utk kami semua utk kami lebih berhati2 pada masa depan....

salam

p.s : maaf kalo kali ni kata2 akak agak kesat n kasaq...mmg dh geram tahap dewa dh ni...akak cuba utk avoid utk entry lain kali....

Comments

  1. Saket nye hati bile bace. haha. Elok la budak ni dah blah. Kalo Una, lame dah budak ni kene. hehehe

    ReplyDelete
  2. sib baik masa tu ALLAH kurniakan tahap kesabaran yg tinggi.....kalo tak, maybe akak dah pijak2 perut budak ni....hahaha....

    ReplyDelete
  3. macam hal budak zaman sekarang ni ye kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal....korg beware ye....akak doakan supaya org lain x jumpa manusia cam gitu dah...semoga akak la org erakhir di uji dg manusia perangai gitu....

      Delete
  4. boleh lak terlayan kesembilan2 entry tu. mungkin dia jadi macam tu kerana latar belakang keluarga, kurang perhatian dan kasih sayang dari ibu bapanya yang dah bercerai, atau mungkin memang ada penyakit saraf otak yang menyebabkan pemikirannya agak tidak betul dan berperangai macam budak2. cuma harap2 ibu bapanya jangan lepas tangan, jaga dan bimbing dia semula kerana walau seteruk mana pun dia, dia masih anak mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tanak crita la latar belakang dia...kang mengaibkan sangat...cukup la akak crita perangai tak senonoh dia jer....akak pun rasa dia kurang diberi perhatian ms dok ngn family dulu...sbb tu kitorg amik dia dgn niat nk jaga dia...nk bentuk dia semula....nk didik supaya dia jadi manusia...tp mcm yg akak penah sebut lam entry la...skang ni dia dh ibarat buluh...dh susah utk org luar (bkn family) cam kami ni nk bentuk dia...dia asyik ikut perangai dia jer...nk tegur tak boleh...nk ajar (mengaji + berkraf) pun dia malas....masa dia ngn kami hr tu mak kandung dia agak mengambil berat gak la....slalu gak bertanya khabar...cuma dia yg tanak balik umah mak dia.....masa dia kluar dr umah kitorg pn mak kandung dia still sms family kitorg....skang katanya dok ngan abang angkat lak....biar la...dia yg nk tentukan hidup dia sendiri.....biar dia rasa susah senang hidup lam dunia ni....

      Delete
  5. agree dgn prince of noob tue.kalau ikotkan budak budak yang takde attention parents ni ,memang thp pemikiran diorang tak matang sgt.luaran memang npk mcm tue.gedik kuang aja buwat prangai je sampai org menyampah kat die janji die dpt ape die nak.tapi deep inside kite tak tawu depression die. kesedehan die.besyukolah kite yg laher dlm family sempurna kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup....bersyukur kita di lahirkan dalam family yg sempurna....cuma apa yg akak kesalkan....kita dah cuba bg perhatian...bg kasih sayang yg maybe dia x dpt secukupnya dari family dia...but balasan yg kita dapat dr dia mmg sangat2 mendukacitakan....apapun akak redha dgn ujian ni.....

      Delete
  6. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang REIHAN BANDUNG TRANSPORT selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Reihan Bandung transport hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Reihan, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Reihan Bandung Transport menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta.
    JOM JOM ke Bandung bersama Reihan, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Reihan… 😉
    Dijamin Reihan bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..
    Harga Sewa Kereta ;
    Rate Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 380.000 or RM 115
    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 520.000 or RM 157
    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 620.000 or RM 182
    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 840.000 or RM 242
    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245
    *Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)
    *Include : Kereta,sopir,minyak,parking & Tol
    Contact Person :
    Mobile Phone : +6285723129752/+6281323761223
    WhatsApp : +6281323761223
    Email : mohdreihan98@gmail.com
    Reihan Bandung Transpor tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..
    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap REIHAN BANDUNG TRANSPORT (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)
    Regard
    (REIHAN BANDUNG TRANS

    ReplyDelete
  7. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang REIHAN BANDUNG TRANSPORT selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Reihan Bandung transport hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Reihan, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Reihan Bandung Transport menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta.
    JOM JOM ke Bandung bersama Reihan, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Reihan… 😉
    Dijamin Reihan bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..
    Harga Sewa Kereta ;
    Rate Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 380.000 or RM 115
    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 520.000 or RM 157
    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 620.000 or RM 182
    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 840.000 or RM 242
    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245
    *Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)
    *Include : Kereta,sopir,minyak,parking & Tol
    Contact Person :
    Mobile Phone : +6285723129752/+6281323761223
    WhatsApp : +6281323761223
    Email : mohdreihan98@gmail.com
    Reihan Bandung Transpor tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..
    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap REIHAN BANDUNG TRANSPORT (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)
    Regard
    (REIHAN BANDUNG TRANS

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak