Menu Puasa Hari Pertama 1436 - Kuih Cara Kemboja

Assalamualaikum....

Alhamdulillah...selesai puasa utk hr pertama tahun ni...puasa hr ni ok...cuaca sedang2...maybe effect sbb dh dua hari ujan kot....

Seperti thn lps...akak target bln posa kali ni nk kurangkan membeli kat luar...bli sket2 n time terdesak ja....dan impian tu terlaksana hr ni...

Menu hr ni...so simple...kuih cara berlauk edisi XXL...ni la keja nya kalo nk cepat ja..skali wat gedabak mak kau....dua biji dh settle...takyah akak mengatur cara sebijik2 tu...hihi...



Ni la cerita sebenarnya...yg mjadikan cara tu gedabak...akak wat lam acuan bahulu kemboja....hehe...bancuhan sama cam bancuhan kuih cara biasa ja...

Meh nk share resepi...akak panggil ni kuih cara kemboja...memandai2 ja combine...hehe...

KUIH CARA KEMBOJA

Bahan utk inti :
Daging/udang/ayam
Kentang
Serbuk kari
Lada hitam
Garam
Bwg merah
Cili besar

*akak x letak kuantiti sebab akak main agak ja...n rasa terpulang kalo korang nak pedas ker tak...blh agak sendiri...kalo nk sedap...korang blh letak daging lebih....

Bahan utk dibancuh:
2 cwn tepung gandum
3 1/2 cwn santan + air
sedikit pewarna kuning

* untuk satu bancuhan ni...korang akan dapat 4 biji kuih...

1. Tumis daging n kentang hingga masak...kalo agak kering...letak air sket...

2. Bila dh empuk...masukkan serbuk kari, serbuk lada hitam n garam...

3. Bila dah sebati masukkan bwg n cili...biar hingga masak...

4. Bancuh adunan tepung...campurkan tepung dgn santan n air...

5. Tapis sket...masukkan pewarna...

6. Panaskan acuan kuih...n masukkan adunan tepung n inti...


Tu ja la resepi serba ringkas dr akak yg bkn chef ni...sekadar nk share cara mempermudahkan masakan n percepatkan masa...

Ok la...see u...

As salam

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak