Tutup Mulut !!!!!

assalamualaikum......

selamat hari ahad.....actually dah malam pun.....hehe......tetiba je dapat idea nak blogging ni.....so....terus je online kat blog ni.....sebenarnya topik ni dah lama di'save' lam kepala aku....juz lum kluar ke blog je....hari ni....secara rasmi nya dah kluar....

aku buka topik ni bukannya aku nak suh korg jgn bercakap.....aku juz nak igt kan korg dan diri aku sendiri....daripada kita nak cakap sesuatu yang tak penting....yg menyakitkan hati org lain.....better kita tutup mulut!!!!!

kekadang aku pelik....ada sesetengah org ni blh je cakap sesuatu tanpa pikir perasaan org lain....bila dia cakap yg bukan2 tu....kita bg reaksi yg kita tak suka.....dia cakap gak....wat tak paham lak....kalo ikut hati nak je aku lepuk sebijik....tp tu la....kalo lepuk karang jadik isu lak.....kontroversi kontroversi.......ada gak bila dia cakap....kita wat dono.....dia pun diam....bila dah 2 3 hari memasing diam.....igt kot paham la.....rupa2nya....dok tak reti bahasa lagi....blh plak dia dok ulang benda yg menyakitkan hati tu.....ni bkn tahap nak lepuk....kalo leh buh ngan hammer jer bagus....pueh hati aku....haha....

aku mula berdepan dengan org yg bermasalah mulut ni masa menghadapi masalah 'mega' dulu...salah satu punca aku pilih jln ni adalah disebabkan tak tahan dengan mulut somebody yg jd master mind dalam masalah tu.....mulut cam @#$%.......hati dia org kena jaga....mulut dia sendiri pun tak reti nak jg.....nk lepuk pun org tua....tak patut la plak.....kalo korg baca tajuk post aku tajuk "bebel bebel bebel....." dan lain2 dalam label humanity tu.....byk gak la aku tuju kan kat dia.....aku ramai mak sedara, kwn2 mak aku, jiran2 aku.....takde sorg pun yg mulut cam dia......serius aku tak penah jumpa org yg mulut tahap camtu....tergamak nak hina org org sesuka hati dia....tengking org......mmg aku berdoa pada Allah....aku tanak jumpa org camtu lg....

bila dah settle ngan pompuan tu.....igtkan dah abis la.....rupanya masalah mulut ni lum abis2 lagi....hal ni jadi bila masalah mega tu dah selesai....ada la yg tak tau crita...dok sibuk2 tanya "dok mana la ni"...."bila lagi?".....dan yg paling kuang ajaq....yg siap mai pegang perut aku.....mmg aku betul2 tensen time tu....masalahnya....sebelum tu pun dia dah tanya tiga empat kali tp aku dah wat dono....igt kot dah paham....tup tup bila jumpa lagi tanya lak...siap pegang2 lagi.....kalo ko tu org tua....aku blh sabaq lagi....masalahnya ko tu muda lg....blajo sampai universiti....tp minded ko sempit....tak paham org.....

tu bg yg tau crita separuh jalan....dan bg yg langsung tak tahu cerita...tak tahu kisah sejarah hidup aku.....pun ada gak yg wat kes mulut ni.....aku tak bgtau sume org status sebenar aku....biar org yg tertentu saja yg tahu.....yg perlu tahu saja...mmg la aku ada blog, facebook, twitter segala.....tp tak kan aku nak kena wat announcement bgtau satu dunia ttg pertukaran status aku...bgtau sekali masa mula2 dulu kat fb dah la....lain2 tu korg pandai2 la amik tau sendiri.......so, that's mean...skang ni...ada yg tahu n ada yg tak tahu la status diri aku....so bg yg tak tahu tu...kekadang dok cakap menda2 yg aku tak brapa nak selesa.... "number 2" la......"masuk meminang" la.....cakap benda yg sensored2 la.....aku wat tak layan je....aku minta maaf...bukan aku tak nak layan....tp dgn status yg aku pegang skang ni....kalo aku layan....n kalo jd some thing bad......sume nya akan salah kan pada aku kan....sebab 'status' aku tu...

so.....kesimpulannya....tak kira la laki ker pompuan ker.....tua ker muda ker....sama jer.....spesis mulut camni ada kat mana2 je.....akan sentiasa wujud.......ada yg blh terima nasihat kalo kita suh dia tutup mulut....kebanyakkan nya tak.....masih tak sedar diri.....bg aku....kalo malas nak layan org camni....baik kita je tutup mulut.....bila kita tutup mulut ni.....bukan bermakna kita kalah....tp kita tanak gaduh dengan org spesis ni dgn takde sebab yg logik.....lantak la dorg nak cakap per....tak yah kita nak pikir pasal org sangat sbb belum tentu lg org lain nak pikir pasal kita.....

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak