Doa Yang Dimakbulkan

assalamualaikum......

dalam pada tgh menenangkan diri dengan kejadian yg amat menyakitkan hati akak tu...akak buka la beberapa islamic blog....mencari2 doa apa yg patut....masa tgh surf tu...akak ada la jumpa jugak ciri2 doa yg dimakbulkan ALLAH....

antaranya......doa anak yg berbuat baik terhadap kedua ibu bapanya.....doa org yg berpuasa hingga berbuka...doa pemimpin yg adil......doa org yg terdesak (dalam kesusahan)...doa org yg teraniaya dan dizalimi.....dan byk lagi.....

apa yg menarik perhatian akak ialah berkenaan doa org yg berada dalam kesusahan dan doa org yg dianiaya....dalam satu website tu ada disertakan skali bukti dari ayat Al Quran dan hadis utk menguatkan hujah tu.....so akak nak kongsi la ngan korg sume...mmg sblm ni kita slalu dengar org bgtau...doa org yg teraniaya ni dimakbulkan ALLAH...tp dgn adanya sume ni mengukuhkan lagi kan.....ni akak copy paste yer...TQ pada sume website yg bg info berguna ni.....

"Atau siapakah yang memperkenankan doa orang yang menderita apabila ia berdoa kepadaNya dan yang menghapuskan kesusahan, serat menjadikan kamu pengganti menguasai bumi? Adakah sebarang Tuhan yang lain bersama-sama Allah? Amat sedikit di antara kamu yang mengingati." (an-Naml:62)


Nabi s.a.w.bersabda kepada Muaz bin Jabal r.a ketika mengutusnya ke Yaman: "Takutilah kamu doa orang yang dizalimi kerana tiadalah sesuatu penghalang antara doanya itu dengan Allah S.W.T." Riwayat al-Bukhari)

akak cuma nak kait dengan kes akak sket ja....coz akak betul2 rasa teraniaya. dan dizalimi.......kita wat baik ngan org...bg pinjam harta benda kita kat org...tp org x tau nak hargai....lupa diri...wat brg kita mcm brg sendiri....letak sesuka hati....wat apa yg jd.....janji nk pulangkan...tp x jugak lg.....macam2 alasan diberi...last2 skali akak yg sakit hati......

akak bukan org kaya...org biasa2 ja...disebabkan x brapa suka nk tanggung hutang byk2...akak lagi suka kumpul duit....then beli apa yg akak nak....so bila dapat beli tu mmg puasnya ALLAH saja yg tahu...puas sbb dapat jugak benda yg kita nak....walaupun tak secantik dan semahal brg org lain...tp akak bersyukur...dan akak terima...setakat tu kemampuan akak...dan ALLAH pun dah beri yg seadanya...

so mmg akak syg brg2 akak sgt2....tak kira la gadget ka...pakaian ka....apa ka....selagi mampu akak jg....akak akan jaga elok2...tp bila org lain yg merosakkan @ menjahanamkan brg akak tu....mmg akak x blh terima sangat2.....honestly...wat masa ni akak belum maafkan lg.....(doakan hati akak lembut satu ketika nnti untuk maafkan)....

akak mmg down once dapat berita tu....cuma akak bersyukur sbb akak x pengsan....dorg ckp akak dah pucat....n akak yakin blood pressure akak mmg low time tu....sebenarnya....akak dah rasa something....bila that thing not reach my hand at the moment it suppose to be....naluri akak dah rasa sesuatu yg pelik....dah menjangkakan sesuatu yg buruk akan berlaku...n tekaan akak mmg tepat....akak cuba bersabar....that's why akak langsung x blh ckp dgn org tu....tgk muka dia pun akak tanak....coz kalo akak cakap...akak akan keluarkan perkataan yg x sepatutnya....so better for me to stay in silent mood...

akak x blh lupakan time2 akak simpan duit....kumpul2....nak dapatkan sesuatu brg...then bila dapat kat org....punah sekelip mata.....sedih sangat2....mmg brg tu berharga....tp boleh dibayar....but sentimental value of the thing....x ada harga yg mampu dibayar.....so apa yg akak mampu wat disaat2 hati akak sedang sakit ni....cuma berdoa dan mohon petunjuk pada Yang Esa.....dan akak yakin Dia akan terima doa akak yg teraniaya  dan dizalimi ni......akak mmg terlalu yakin ALLAH ada bersama2 org yg teraniaya ni....LA TAQOF WA LA TAHZAN INNALLAH HAMAANA.....mmg akak yakin....

tak perlulah akak nyatakan dengan detail apa yg akak doakan...cuma cukup kalo akak bgtau...akak berdoa untuk akak dan org yg dah wat akak down sangat2 tu...semoga ALLAH makbulkan doa akak tu....akak bersyukur sbb setakat hrni ALLAH mmg mendengar doa akak...sama ada cepat atau lambat akak mesti akan dapat jugak apa yg akak minta dari ALLAH....so untuk kali ni pun akak mmg yakin ALLAH ada bersama2 akak....insyaALLAH....

dan lg satu akak x lupa nk ucapkan terima kasih yg  teramat sangat untuk suma yg very supportive di saat2 akan down semalam....hanya ALLAH yg tahu...dan DIA saja yg ada reward utk suma tu...thanks a lot...

ok lah....jom la sama2 kita berdoa pada ALLAH...mengadu padanya...memohon hanya padanya wahai insan2 yg teraniaya....

salam

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak