Nak Pinjam Boleh ?

assalamualaikum.....

dah lama akak tak wat entry humanity kan....tp dengan peristiwa yg baru berlaku ni...akak terpanggil2 nak wat entry label ni....kali ni kita crita sket pasal tabiat suka meminjam ni....n obviously entry ni mmg entry nak mengentam.....hahaha....

akak pelik la....mmg ada sesetengah manusia ni dah jd cam hobi lak pinjam brg org len....kdg2 dia sendiri dah ada benda tu....tp still gak x puas hati dgn reta sendiri n nak gak meminjam brg org.....ada ja la yg wat dia nak brg org tu....

tp ada gak yg mmg takdak brg tu tp nk berlagak cam ada....so terpaksa la nk meminjam brg org lain...dari sekecil2 anak tudung...beg...sampai ke laptop dan kamera.....nk berlagak depan kwn2...nk berlagak depan boyfriend.....

kalo slalu2 akak bincang from +ve n -ve view....tp untuk topik ni....mmg x dak +ve nya....-ve ja yg akak nampak....ya la...wat pa nk pinjam2...be ur self....terima diri kita seadanya....kalo dah takat tu kemampuan kita takat tu ja.....

kalo kes pinjam duit mcm2 dah kita dengar..mulut manis ja masa minta.....dh elok2 org bg pinjam....pastu...dah la x byr....smpai x bertegur la...tanak jumpa la.....last2...ada yg terus bermusuh....

kalo kes pinjam barang ni lg sakit otak n sakit jiwa.....tergedik2 time minta pinjam...org pun kesian ko xdak brg tu...bg la pinjam....dah pinjam tu x reti2 nk jaga....rosakkan brg org....dah tu takut nk ngaku....wat alasan macam2 xnk bg blk....rupa2nya ko dah jahanam kan harta org....sial betul....mmg akak sumpah manusia jenis ni hidup dia takkan senang.....menyusahkan org....

dah....kalo xdak tu wat la cara takdak...pakai ja la apa yg ada kan....bukan maksud akak nk berlagak ka hapa...akak pun bukan perfect...bukan ada suma benda....tp akak mmg cuba mengelak dari pinjam meminjam ni...coz akak tau...benda ni lg banyak -ve nya...n yg paling penting...akak tanak menyusahkan org.....

kalo dah abis desprate pun nk menunjuk depan boyfriend.....jaga la brg org yg ko pinjam tu.....tu harta org...mahal ka murah....bukan harta ko...kalo org tu sanggup kumpul2 duit beli sendiri....dapat kat tangan ko satu hari ja dah rosak....mau tak hangin org tu....akai ada???

takat alasan....ko dah jaga benda tu...tp dah nk jd (rosak).....nk wat camna....ko ingat org blh trima sgt ka....dalam warannty pun...kalo rosak tu punca dari production error blh la kilang repair free...ni ko yg @#$% p jahanamkan benda tu....ko igt org blh sabar ka dgn perangai ko tu.....

ni pengajaran for me....lepas ni NO MORE PINJAM2....nk guna brg akak make sure akak ada skali time tu......tak kira  la sapa pun....akak betul2 dah serik jumpa kes cam ni.....nk kata akak berlagak ka....kedekut ka....berkira ka...lantak la....harta akak....yg pasti akak terlalu fobia dgn stupid case camni.....

haahhh...lega dapat luah prasan hr ni....nnti akak update lg ek....

salam

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak