Kasut & Surau

assalamualaikum

dah banyak hari sangat tak update blog....dgn keadaan x brapa sihat ni...mmg kurang sket mood nk blogging....every night buka laptop pun coz nak transfer data to external hard disk jer.....but mlm ni tingat satu crita nk kongsi ngan korg sume...

citer ni berlaku masa akak blk perlis last week...as i told be4...masa akak blk sana tu...akak ada join promosi kraf....so mmg akak stay kat situ from 10 am till 10 pm la...siap bw baju tukar...tiap2 ptg mandi kat sana....bkn pe tanak blk umah...perjalanan ja dah > 10 minit....buang masa kat jalan je yg byk.....

so....solat pun sume kat sana la....peristiwa ni berlaku waktu maghrib hari ke3.....lepas mandi n ambil wuduk...akak terus ke surau...masa tu awal lg....so ramai yg baru nk pegi....masa akak sampai surau wanita tu akak tgk lampu dah buka....but xde kasut pun kat luar....akak pun terus la masuk....dgn andaian ada org yg lupa tutup lampu pas asar td.....once akak buka ja pintu.....

ASTAGHFIRULLAHHALAZIMMMMMM.........ada sorg tgh solat....dan ada sepasang KASUT kat tepi kanan dia...meh akak citer situasi dlm surau tu nk bg korg phm....surau tu dah ada carpet (cam lam surau2 biasa)....pastu kat satu sudut tu ada la dorg letak tikar buluh.....hamba ALLAH ni solat kat atas tikar buluh tu dan tinggal kasut kat tepi kanan sebelah tikar buluh tu.....

akak geram sangat...nak tau gak sapa manusia yg x blh pikir ni....masa nak ambil sejadah yg dorg letak kat atas tikar buluh (sebelah tempat dia solat)....saja ja akak jenguk tgk muka dia....terbukti bukan usahawan situ...maybe visitor kot....then akak terus bentang sejadah sebelah KASUT dia....bila dia selesai solat....dia ubah ke belakang.....sementara dia nk selesai berdoa dan siap2....akak pun dah selesai solat...

yg menimbulkan rasa benggang akak lagi hari tu....blh plak dia PAKAI KASUT dari dalam surau dan jalan keluar dgn selamber.....eiiiiii.....bodo laaaa.....masa dia keluar tu ada la 2 org makcik2 ni yg sama2 meniaga ngan akak hr tu sampai surau...dorg pun terkejut dan takut2 nk masuk surau....takut terpijak bekas TAPAK KASUT budak tu....for your info...budak tu umur dalam lingkungan 17-25....hr tu pakai bj tangan panjang kaler purple....pakai jeans...tp malangnya xde otak.....

ko tgk la....kalo dah dari pintu tu dah ada carpet of coz la tempat tu x blh bw kasut...dah nama pun surau....walaupun ada debu sket2 standard la coz surau tu tumpang lam bengkel kayu....yg ada tu habuk2 kayu jer....awat??? jijik sangat dgn habuk kayu tu....yg hang lantak bw masuk kasut yg hang pijak ntah mana tempat tu....tak kotor lg?? lain kali kalo p tempat yg nama SURAU.....x blh bw masuk KASUT OK !!!!!!

kalo kasut hg tu branded....bw masuk coz takut hilang...logik gak...but jgn la letak kat tempat org SUJUD tu....letak blakang2 la beb...then lapik la dgn apa2....ini....kasut dah la BURUK.....sapa nk curik kalo letak kat luar pun.....dah brapa hari akak masuk situ....alhamdulillah ALLAH jaga harta benda akak....

sib baik hari tu akak meniaga.....kalo tak.....akak dah sound dah org benggong cam ni......takde otak langsung.....badan ja besaq akai tak dak.....tp memandangkan akak meniaga....kang org kata kita ni sombong la....itu la ini la.....padahal kita cuma nak betulkan keadaan....biasala manusia ni...x blh tegur sket...nak2 pulak dgn peniaga cam kami ni....mula nk kata macam2...susah tul....

hopefully....lepas ni xde lg kejadian yg menyesakkan dada camni lg.....semput akak mikirkan kejadian ni.....(tu yg terus demam kot).....ahaksss.....

salam

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak