Kertas Buatan Tangan


assalamualaikum.....

kali ni nk crite pasal kertas buatan tangan....sebenarnya menda ni baru lg kat M'sia....tak sampai 10 thn lg rsnya...kalo kat luar negara..ada beberapa negara yg wat kraf ni...antaranya...Thailand, Filifina, Mesir....setiap negara menggunakan serat yang berbeza utk menghasilkan kertas ni...ikut serat yg plg banyak ada kat negara tu n yg agak popular la agaknya....

cam kat M'sia ni....dh ada beberapa company yg wat projek handmade paper ni...kat Kedah...Penang....dan Perlis....kat negeri lain sy tak sure sangat...kat Msia...kita banyak menggunakan serat seperti jerami padi, batang pisang, kenaf, pandan, serai, lalang dan lain tumbuhan yang menghasilkan serat....ada gak percubaan wat guna jeans n t shirt lama...and it was successfull !!!

kalo kita pikir logik pun...benda2 tu memang dh takde gunanya kan...cam jerami padi tu...kalo tak amik...karang dorg bakar jer....kalo btg pisang pun...sama la...buang gitu jer...so..bila wujudnya projek2 ni...at least ada gak manfaat benda2 terbuang sume tu....lagi satu...kalo kita pikir dari segi enviroment...bila bhn2 terbuang ni kita amik wat guna semula...sedikit sebanyak dh kurangkan pollution....logiknya la....

untuk hasilkan sekeping kertas...banyak proses yang diperlukan...dan bukan sedikit masa yang perlu diperuntukkan...tapi percayalah...bila kita lihat hasilnya...rs berbaloi2 usaha kita tu...cuma wat masa ni...projek ni kurang di kormersialkan lagi...di atas beberapa faktor...terutamanya stok dan tenaga kerja...

penghasilan kertas ni memerlukan tenaga kerja yg mahir atau separuh mahir...untuk mendapat kemahiran...memerlukan tempoh masa yg lama....kalo setakat nak wat produk,kita blh bg pekerja ja...ramai org blh wat....tp utk dapatkan sekeping kertas yg cantik dan berkualiti...memerlukan ketekunan dan kesabaran...perlu melatih pekerja dalam tempoh yg lama...utk mendapatkan kemahiran tu...perlukan pekerja yang amat berdedikasi terhadap kerjanya....

berkenaan dgn stok....bila kita ada masalah dalam tenaga kerja...of coz stok kita akan terjejas...dan disebabkan tu la...produk ni belum dapat dipasarkan secara meluas....walaupun kita blh menerima tempahan...tp kita terpaksa merujuk pada kapasiti pengeluaran kita pada satu2 masa n mcm biasa la perlu mendahulukan tempahan yg dtg awal...first come first serve...

for next post nnti sy citer berkenaan proses wat paper ni yer....pasal citer dia panjang gak...

p.s gambar kotak hantaran yg kita wat menggunakan kertas buatan tangan....kalo nak wat kotak hadiah/souviner pun blh gak....

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak