Puasa Dan Pembaziran.....

assalamualaikum.....

this is the 2nd time i publish my blog in Ramdhan....bukan nye takde idea nak blogging ni....juz kali ni ter'bz' sket dengan keje2 bisnes....nak kena siapkan beberapa produk utk bw blk next week....actually aku slalu balik kampung once a month kan....tp disebabkan skang ni bln posa....rasa cam terpanggil2 nak balik buka posa kat kangaq lak.....lapaq laksa kola....haha....padahal tiap2 kali balik perlis...menda tu yg aku carik dulu.....blk hari tu pun dah kena kaw2 punya.....bila sampai sini...tu jugak yg aku ingat...he....

dah la citer bab makan tu...aku blog memalam ni takpe la kat sebelah ni ada mknan...sambil2 dok mengunyah ni...tp sian kat korg la kalo baca siang2...terliur lak karang......kang ada yg pi bukak posa...aku lak dapat share ek....tak bleh...tak bleh....

so kita citer berkenaan bulan puasa je la ek....aku ada terbaca kat mana tah...dalam internet la jgk berkenaan benda yg tak sepatutnya berlaku di bulan Ramadhan ni.....so aku nak share la sket2 kat sini n plus ngan my point of view....bgtau siap2 la yg sesetengah ni just pendapat aku.....kang ada lak yg kata aku ni ada maklumat tp takde ilmu lak...so sesapa tak puas hati blh letak komen yerk...kita bincang cara elok...tak mo gaduh2....maybe pendapat peribadi aku tu salah...just let me know ok....

ok.... balik ke pangkal jalan.....berkenaan hal yg tak sepatutnya berlaku di bulan Ramadhan ni..salah satunya adalah pembaziran....ini terang2 kita nampak...terutamanya time berbuka.....nah ko.....penuh satu meja....segala makanan ada kat situ.....air saja dah dekat tiga jug....kuih dua pinggan...tu lum kira lauk2 lagi.....kalo blh satu pasar Ramadhan tu dia nak angkut blk umah.....tapi bila time berbuka tu....minum air...makan nasi.....dah tak larat....kengkadang kuih yg 2 pinggan tu pun buang camtu saje.....membazir kan......

ni lum masuk citer shopping nak raya lagi.....ada sesetengah org tu kalo blh shopping raya tak hengat donia dah....abis cash pakai debit card....duit lam debit card tak cukup....pakai credit card plak.....kalo blh satu umah nak tukar baru abis segala perabot.....hiasan rumah nak yg grand....konon malu kalo kengkawan datang tgk umah dia sama cam thn lepas.....tu baru umah...lum diri sendiri lagi.....baru raya takat 3 pasang tu tak cukup.....kasut lagi...hand bag... tudung raya....sume la from head to toe la kiranya.....persoalannya skang ni....perlukah kita wat sume tu....mmg la seeloknya waktu pagi hari raya tu kita pakai pakaian baru.....tapi kalo dah sampai sepuluh pasang...nak pakai sampai sepuluh hari dah membazir sgt la....kalo yg mampu belakang citer la...ni kita bincang pasal yg kurang mampu...ada peribahasa "ukur baju di badan sendiri"...means....kita kena wat apa2 pun ikut kadar kemampuan kita...kalo raya ni kita melaram sampai sepuluh pasang.....p lepas raya haji nnti pun lum abis bayar...rasanya tak perlu la kot....

sepatutnya bulan posa ni la kita train diri kita utk bykkan bersabar....lawan nafsu....syaitan dah takde...sume dah kena ikat....bukan syaitan yg hasut suh kita beli segala tu....nafsu kita yg nak sebenarnya...nafsu kite yg wat kan kita teringin nak beli sume menda kat pasar ramadan tu.....nafsu kita yg nak kita beraya ngan sume perkakas baru....n nafsu gak la yg wat kita nak baju sampai sepuluh pasang tu.....sbb u kita kena banyak bersabar dan kawal diri kita untuk lawan nafsu tu....kalo dalam masa sebulan ni kita berjaya...insyaAllah...masa2 lain nnti pun kita blh kawal diri n nafsu kita....sama2 la kita kawal diri dan nafsu kita yer....

Selamat Berpuasa....

p.s : that photo been taken before Ramadhan.....hehe....

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak