Berdiri Atas Kaki Sendiri

assalamualaikum.......

camna puasa lepas seminggu dah ni...hr ni dah selesai 10 hari berpuasa....insyaAllah kalo dipanjangkan umur...esok kita akan meneruskan perjuangan untuk hari yg ke 11....cewah....cam nak p perang lak kan....tp mmg betul lah....puasa ni kan salah satu daripada usaha kita untuk memerangi hawa nafsu....puasa ni sebagai latihan untuk kita jalani hidup untuk 11 bulan yg seterusnya.....kalo kita berjaya melalui sume dugaan lam bulan puasa ni insyaAllah....11 bulan yg balance tu pun kita akna berjaya jgk nnti....

bulan puasa ni jgk byk ajar kita untuk hidup berdikari....berdiri atas kaki sendiri....terutamanya bg yg tinggal di perantauan...jauh dari family.....perantauan la sgt aku ni......cam jauh bebeno....tiap2 bulan blk.....but since aku dah tak duk kat PERLIS.....kira perantauan la....hehe......nak jugak.....

kalo kat umah.....bangun sahur n berbuka ngan family....even kena gak tlg kat dapur time berbuka n sahur tu....tak la sama cam duk sendiri ni.....kekadang mak yg kena kejut sahur.....minta tlg kat dapur....br terhegeh2 nak bgn....hehe....sama gak time berbuka...bila wat ramai2....takde la rasa sangat.....

but...bg yg jauh dari family tu....time berbuka pun sorg2 n ngan kawan2 je.....hari2 kena pikir sendiri nak mkn menu per....kena g cari sendiri....or kena masak sendiri....sama gak la time sahur....bgn ngan kengkawan or sorg2 je.....menu pun ala kadar je....kebanyakkan main panaskan menu semalam jer....ada gak mkn megi.....n aku....slalunya mkn roti jer....cam breakfast gitu.....mmg sesimple alam la sahurnya....dah tu nak masak beriya cam mkn kat umah family jgn harap la.....huhu....

mmg la bulan puasa ni byk pasar ramadhan...tp nak pegi tu...ada yg jauh hamat....nak kena ada transport lak.....kena jenis takde transport cam aku ni...susah gak time2 gini....kena lak pikir alternative lain....terpaksa la menapak ke tempat2 yg terdekat kalo nk gak kelainan lam menu....mmg la kat sini makanan provided....but sometime ada yg tak kena selera kita....tu yg jd masalah....nak harapkan org 100%....kita tak tau org suke atau tak.....kalo pun org yg menolong tu tak kisah...mmg dia ikhlas nk tlg kwn2 dia..maybe ada insan lain yg kisah...hati manusia ni....bukan kita tau....bukan kita blh baca pikiran org lain kan.....so sebelum apa2....it is better kalo kita berjaga2....beringat sebelum kena.....lebih baik kita bawak diri sendiri yerk....bukan apa....takmo keadaan jadi tak elok....tu jer.....

sama gak dah hal terawih....kalo kat umah....blh p ramai2 dgn family....p bila duk jauh ni...nak p pun jauh...dgn takde transport nya....Tuhan je yg tau.....cam aku ckp td....kena la kita berdikari......kalo nak wat terawih pun....kena la wat sendiri jer.....tak blh nak berjemaah kat masjid la.....sedeehhhh..... :(

mmg hidup kat mana2 pun ada dugaan..... ada ujian......bulan puasa ni pun mmg banyak memberi ujian pada kita...betul2 menguji kesabaran dan ketahanan diri kita...sama ada dari segi mental, fizikal atau emosi.....kekadang kita di uji dengan perkara yg terlalu remeh temeh cam soal berdikari ni....hurmmm......whatever it is.....try to be strong...dan lalui segala ujian dan dugaan ni dengan penuh kesabaran....yakin yg ALLAH sentiasa ada bersama kita.....satu pesan mak, yg aku igt sampai bila2.... "La Taqoff wa La Tahzan, Innallah ha ma'ana"....."jangan takut dan jgn gentar, ALLAH sentiasa ada bersama kita"..... every time i'm down....i remember this word...and it make me fell better.....

semoga sume nya berjalan lancar....dan semoga ibadah kita semua diterima ALLAH....selamat berpuasa.....

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak