Raya, Makan.....Makan.....Makan....

assalamualaikum......

how you all tonight.....may all be fine....camna...ada mood raya lagi or dah tanak pikir pasal raya dah...haha....mlm ni as i still have hari raya mood.... so kita citer sket pasal issue yg berkaitan ngan raya and puasa gak la....

cam biasa la....sblm raya lgi kita dah pikir...dah plan siap2....apa menu nak wat raya tahun ni....ketupat, rendang, lemang...tu dah kira wajib......termasuk dah segala macam kuih raya....dalam pada tu ada gak menu plus plus...cam laksa...bihun sup...nasi tomato.....fuhhhh.......bisa mengoncang nafsu makan yg dah sebulan dibendung ni.....hehe......

bila jumpa makanan tu sume.... blh lak lupa diri......masa sebelum puasa dlu...target kemain...."puasa ni cadang nak turunkan berat la....at least 5kg...".....berkat usaha jaga mkn lam bulan puasa tu....mmg dah turun la berat...waluapun tak sampai 5kg....setakat 3kg pun kira ok la....ada gak perubahan masa nak sarungkan baju raya yg ala2 fit gitu ke badan....haha...kira bangga la babe....

but sadly bila p beraya....dari satu umah ke satu umah....macam2 makanan yg ada....mula tak hengat donia.....sume menu yg sedap2....tak makan kang kecik lak hati tuan umah (alasan konon....haha....)....kekadang tu cadang nak rasa sket je.....tp bila sedap....hambik ko...bantai dekat dua pinggan....tu baru satu umah.....kalo sehari pi beraya 5 @ 6 buah umah bayangkan......korg wat la calculation pakai calculator sendiri yerk....brapa byk tu.....

cam aku ni...lepas seminggu beraya pun lum brani nak timbang berat lagi.....coz aku tau kompem naik nyer la.....mmg lupa diri utk seketika time raya tu....korg ckp jer menu per....aku rasa sume menu wajib hari raya dah lalu kat tekak aku time raya hari tu....even tak blh mkn pulut (coz of elergic)....aku merasa gak la lemang setakat sehiris dan ketupat palas tu lam 2 hiris....rasa jer tu...bkn mkn....hehe....yg lain2...laksa...bihun sup tu jgn ckp la....mmg bantai jerk umah sapa serve......

aku baru tsedar yg badan cam dah naik bila dah blk langkawi ni ....coz ada my peberet slack cam dah ketat sket....tu yg kalut sgt tu.....nak timbang lum konfiden....takut kang terkejut ngan berat badan sendiri...so....skang ni....amik inisiatif utk turunkan berat jer la setakat yg mampu.....ikut plan tu nk control mkn n jogging la....kan ker kena balance antara food and exercise.....kalo control mkn jer pun....mmg berat turun...but bdn tak fit...kang tak cantik lak....huhu....kalo exercise saja tp tak control mkn pun takde maknanya jgk....so kena balance la ek....

my target now....nak timbang ujung bulan ni.....skang ni juz work to lose some weight....insyaAllah...

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak