Gempa Bumi 2012 @ Langkawi

assalamualaikum.....

alhamdulillah...akak masih diberi peluang oleh ALLAH S.W.T. untuk terus bernafas dan menumpang di buminya....satu nikmat besar yg patut di syukuri oleh semua insan walaupun kadangkala kita sebagai manusia ni terlalu alfa dengan kenikmatan dunia.....

akak bukan la nk memandai kat sini...but apa yg akak tulis ni mmg ikhlas dari hati....menginsafi seketika kejadian yg baru berlaku semalam....lebih 24 jam yg lalu.....

kira2 kul 4.45 ptg semalam...akak kat ofis...tetiba ada sorg kwn tanya "ada rasa gegaran tak?" kata dia...wife dia call bgtau ramai org yg kat dlm kedai depan2 ni dah lari kluar coz rasa gegaran....suddenly sorg lg kwn ckp dia nmpak mineral water kat atas meja dia goyang....tp awat akak x rasa apa pun.....mungkin ALLAH ada sebab untuk tu kan.....

lepas tu ofis terus kecoh dgn berita tu...suma pakat kalut contact sedara mara n kwn2....tanya kabar....akak call mak abah kat perllis n adik kat shah alam...but dorg pun x rasa pe pe gak....alhamdulillah la suma slamat...

kalo slalu blk ofis kul 5.30 lebih....semalam ngam2 kul 5.30 suma kalut nk balik especially for those yg ada family...risaukan anak2.....akak terus blk kuarters...on9 kat fb utk dapatkan latest info....sesambil tu bincang ngan member2 kat sini.....

lbh krg kul 6.30...ada gegaran kedua...ni pun akak x rasa...akak dpt info kat fb ja....then ada news yg mengatakan ombak selaju 800km/j dan setinggi 6 meter sedang menuju ke Malaysia.....pastu ada lak yg update bgtau tsunami dijangka smpai Msia kul 9.11 mlm....nk buka website meteorologi mmg toksah mimpi la....jem yg hamat....amaran tsunami pun dh kluar....

selepas bincang ngan member2 kat sini kitorg decide untuk tumpang umah member kat Padang Matsirat....apalagi...cepat2 kemas apa yg patut....cr transport....terus ke sana....mlm tu mmg tawakal pada ALLAH ja la apa nk jadi....kita dah berusaha kan..tgk brita mlm tu.....merata2 gak rupanya yg rasa gempa ni....so sesambil berehat2 tu....sesambil cr news....alhamdulillah kul 10 lbh dpt brita yg amaran tsunami dah ditarik balik.....lega memasing....blh tido dgn lena mlm ni...

tu la kan....benda ni berlaku mmg mengejutkan....masing2 kelam kabut dgn kejadian ni....walau apa pun kita kena ingat....tu br sket ja ALLAH gempaq kita...dah gelabah...akak ckp ni bkn utk org....utk akak jgk....bila ALLAH bg gempa tu baru kita nk berdoa....kat fb memasing letak mcm2 doa....sebenarnya DIA nak uji kita...nk tgk kita ni ingat DIA or tak....walaupun amaran tsunami tu dah ditarik balik.....tp ingatlah...amaran ALLAH sentiasa ada....dalam bentuk apa n macam mana hanya ALLAH saja yg tahu....kita sebagai hamba perlu sentiasa ingat pada NYA....dan jgn terlalu lalai dgn apa yg kita dah ada.....

salam.....

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak