Plan & Planner 2013

assalamualaikum......

tahun baru 1434 hijrah dah lepas....skang dh december....tak lama lagi masuklah tahun baru 2013 lak....org suka sgt dah cakap pasal azam baru....but rasanya lagi best kalo kita citer pasal plan tahun baru.....

mesti ada yg akan cakap kat akak...awal sgt la skang nk pikir pasal tahun baru....dek non, hari ni dh 6 dec....kalo dah namanya tu plan......kena la wat awal2.....coz byk menda yg nk kena letak...nak kena pikir....

supposely semua org kena wat plan utk setahun ni.....tak kira la student ka...dah keja ka...keja sendiri ka....mkn gaji ka whatsoever.....n tak kira la pendapatan kita sket ka byk ka....better kena ada plan.....

plan ni jugak sepatutnya merangkumi aspek kewangan (main part)....to do things.....and also target......

actually target tu kena set dlu....target mestilah something yg realistic & achievable....something yg logik dan kita mampu nak capai.......cthnya kita wat handcraft....so kita target utk ada packaging n branding sendiri thn ni....jgn la tetiba target nk beli lori kontena nk p meniaga barang....cam kureng logic nn real sket la.....

then kena tgk dari segi kewangan lak camna...kalo kita dah mampu...then go on....kalo kita still belum cukup dari segi kewangan....then...do something utk kumpul duit in order to achieve the target.....salah satu caranya dengan tingkatkan sales....and kena lebih hardwork....

and also...kita kena plan 'to do' thing.....kena set kan step2 yg kita kena wat untuk sampai target tu.....cthnya....bila kita nk tingkatkan sales untuk capai jumlah2 tertentu.....1stly kena make sure stok kita mencukupi...then....pastikan yg kita marketkan produk di saluran yg mampu beri pulangan lumayan.....

tu ja la serba sedikit tips2 yg akak blh pikir dgn mata yg kian layu ni...nnti jumpa lg ek...

salam...

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak