kerenah orang berniaga

assalamualaikum.....

lama tak update blog ni...tp rasanya tak bersawang lg kan....bukan takde idea...tp hr tu bz sket wat barang untuk "car boot sales" 1 & 2 dec...but suddenly every night ujan....mmg dah takde rezeki akak la nak kluar...org chickenpox cam akak ni kan kena pantang ngan ujan...abah cakap kalo blh 6 bulan....means in the middle of May 2013 br blh kena ujan la...hahhhh!!! sabo je la....

apa yg akak nk story kat sini pengalaman akak pagi semalam...semalam kn ahad...my off day....so akak kluar nk bli brg keperluan kat kuah....sblm tu akak cari kedai nk repair pintu tempat minyak keta akak...ntah camna masa isi minyak 3 hari lepas....pintu tu tercabut...huhu...so dah nk kluar hr ni cdg nk sggh repair la.....

akak smpai la kat satu kwsan ni ada la sederet bengkel repair kereta....akak sggh kat kedai yg 1st....bw pntu yg tercabut tu n kluar tanya org kat kedai tu....masa tu dia tgh dok tgk hapa tah kat laptop dia....

"ada apa kak?"

"you blh repair x pintu ni....pasang blk or tukar baru?"

'kita x buat...kena p kedai ketuk n cat depa buat.....dekat2 sini xdak" (smbl mata dok pandang laptop)

"ooo...ok....lg satu nk tnya....radio x bunyi...blh tlng tgkkn dak?" (dh tau x blh coz tgk kat situ x nmpak audio item pn, but saja nak test coz geram tgk cara dia dok kalut dgn laptop lebih dr customer)

"kita x buat....kena pi save cost..." (masih sibuk ngan laptop)

"ok...TQ" (kluar dgn muka wat2 senyum)

so dekat dasar I'M NOT STUPID...akak pun behenti kat kedai selang 3 4 buah dr kedai tu....alang2 dh mai area ni...baik sggh tanya dlu....

'' blh repair x pintu ni.."

''ooo...ni kena welding ja...you p kedai exhaust sblh ni...."

so walaupun dia tgh dok pegang playar repair keta org lain time tu...tp dgn baik hati nya...dia tunjukkan akak kedai tu n siap bgtau org kedai tu suh tlg akak....lepas beberapa minit...x sampai setengah jam pun...pintu tu siap repair....dorg charge RM 8 jer....

apa yg akak kesalkan...sikap org meniaga ni.....kn kita dh tau....kena utamakan customer...kalo ya pun x blh wat ckp la elok2 ...tgk dkt customer tu....bg suggestion terbaik utk dia...ni ko ckp dkt2 sini xdak...padahal selang brapa buah dr kedai ko pun ada yg blh wat....x phm la....

jd peniaga ni PR kena bagus...tau camna nk serve customer...walaupun kita x blh wat......jgn la wat tatau kat dia....wat x layan ja...siap blh dok layan laptop lg.....kang kalo akak bgtau nama kedai ko kat org lain....ckp pR ko x bagus...org x p..sapa yg susah....but setakat ni hati akak x jahat la sampai camtu skali....biarlah ngan akak ko wat camtu...harap2 pasni ko dah insaf yer....

salam

p.s: tu bkn gmbar keta akak...akak goggle ja td...pada tuan gambar...minta maaf yer tumpang share...

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak