Tips Rawatan Demam Campak

assalamualaikum....

actually mlm ni akak mmg xde idea nk crita pasal pa....letih meniaga siang td...kat sini cuaca panas sgt...even dok kat tempat berbumbung bahang tu still terasa...blk ptg td melekit2 ja badan....

tp tetiba tingat nk share something la ngan korg pasal demam campak....bg korg yg ikut perkembangan blog akak ni mesti korg tau kn yg akak kena demam campak 18 november lps....kena quarantine 10 hari kat kangar....then blk langkawi dgn campak yg still dok kluar sket2...kluar x byk n kecik2 ja.....but since 3 4 hari lepas rasanya dh xdak yg br kluar...

so nk share la ngan korg apa yg akak wat sepanjang kena demam campak hr tu....memula akak p klinik untuk confirm kan yg tu betul2 campak....then bila doc say yes....blk tu terus beli ayam...wat sup ayam....pastu cari air kelapa....memula akak mkn gak ubat demam yg doc bg tu...but then ada yg advice jgn mkn ubat dr klinik coz kalo suhu dh ok....campak tu lambat kluar....

pastu ada satu kesilapan yg akak dh wat...akak termakan ice cream...huhu....actually akak takut tonsel bengkak...tp rupanya silap....ada lak yg bgtau....jgn mkn ice cream.....nnti x kluar panas...cmpak susah kluar....

akak ada gak tanya doktor...apa yg sebenarnya x blh mkn...dia ckp kalo blh jgn mkn seafood...udang,sotong,siput n anything yg blh wat kulit kita gatal....ikan bilis pn  blh sgt kot...but doctor tu ckp...kicap blh mkn...even ada yg ckp kalo mkn kicap parut jd hitam...but setakat ni xde bukti saintific utk tu yer....

pastu ada petua ubatkan dengan daun mambu @ semambu.....ada 3 cara yg akak tau...1st mandi...rebus daun tu.....then mandi ngan air rebusan....yg ni akak x wat....2nd....letak bwh bantal....akak bukan takat letak bwh bantal....siap letak bwh comforter lg....hehe...3rd....minum air daun mambu....yg ni abah tlg watkn....ambil 3 helai daun mambu....tumbuk sampai lumat...then campur sket air....tapis n dapatkan agak2 sesudu makan pati daun mambu ni....letak gula batu saiz duit syiling 20sen....biar sampai gula tu cair....then minum.....tp yg ni serius pahit.....akak dh standby air kelapa n gula2 masa minum ubat ni.... tu pun still terasa pahit lg....

yg bab pantang mkn2 tu masa campak dok kluar ja....bila dh ok....blh la mkn semula kot....tp yg akak tak tahan ni dengan pantang larang yg ambil tempoh lama ni....tak boleh kena hujan....n...tak boleh mandi laut....6 bulan tuuuu..adoiii.....tp nk lega pnya pasal....kena la ikut gak....huhu...

skang ni akak cuma nak make sure yg akak btul2 dah sembuh....dah x sabar nk wat face n body treatment....nk transform ke keadaan asal semula.....nk hilangkan parut2 ni suma....

salam

Comments

  1. baru tau info cam ni pasal tak penah kena..thanks for sharing

    ReplyDelete
  2. welcome Sue Bee....nnti kalo ada sesapa kena blh la share petua ni ok.....

    ReplyDelete
  3. skali jer dalam hidup kene ngan demam campak nie.. :)
    www.infomalaya.my

    ReplyDelete
  4. selalu org ckp camtu la...but bila refer doctor...dia cakap...x semestinya...it's defend on our antibody...kalo kuat....mmg kena skali ja...kalo lemah...kemungkinan untuk kena lg...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis