Mintak Kurang kak....

assalamualaikum......

kali ni akak nak crita berkenaan salah satu fenomena yg biasa berlaku pada semua peniaga n usahawan....terutama usahawan bumiputera....

fenomena yg akak maksudkan ialah....fenomena tawar menawar atau minta kurang....

sebagai peniaga...akak dah biasa ngan semua ni....n akak pun mmg dah ada rate discount bg produk yg dibeli pada kuantiti yg banyak....dan ada rate harga borong.....kalo kita pikir cam xde masalah la.....BUT....

kekadang stress gak dgn some customer....bukan semua....x ramai pun golongan pening ni....tapi masih wujud di dunia serba canggih ni....antara yg akak masih ingat.....

1.  akak jual baby brooch dgn harga RM1 jer...kalo beli lebih dari RM 10 atau RM20 tu akak bg la discount atau free gift......tu pn ada yg minta kurang lagi....dengan brooch yg dah harga RM 1 tu...blh dorg ckp "kak, brooch ni 2 = RM1 boleh tak?".....just imagine my feeling at that time...

2.  akak tulis harga table runner tu RM 18....ada la sorg makcik tu minta tawar....akak ckp la...plg murah akak blh bg RM 15....nk tau reaksi makcik tu... "kalo x bg RM 10 baik tak yah jual !!" sambil terus blah....baik betul budi bahas makcik tu kan....

3. my friend pun kena kes ni gak....ngan sorg makcik gak....minta tawar harga yg rendah dari harga kos!!.....last2 bila dah tension my friend pun ckp dgn penuh senyum....."makcik....saya ni meniaga...nak jual barang...tp kalo saya rugi...rasanya lebih baik saya tak jual kat makcik....

tu antaranya saja....byk lagi kes2 yg kalo diingat mmg agak menyakitkan hati dan menganggu emosi diri...haha...ayattttt......bukan akak nk kata...tp kebanyakkan kes tawar menawar ni melibatkan makcik2.....lg satu...cam org ckp...dont judge a book by it's cover...btul la....kadang2 kita tgk penampilan seseorg tu cam 'kelas' jer...tp mulut mmg tak tahan....minta tawar kaw kaw...giler2 punya....siap ckp kita jual mahal....tempat lain murah...bila tanya kat mana...tergagap2 nk jawap....biasanya sebelum letak harga, peniaga cam akak ni dah survey harga pasaran....takkan tinggi sangat dari harga pasaran...lebih atau kurangnya harga brg kita tu plak base on design, patern dll....

sebagai pembeli....mmg kita ada hak untuk dapat sesuatu pd harga yg berpatutan dan bersesuaian dgn kualiti brgan tersebut....maknanya...selain dari kedai harga tetap cam pasar raya n hyper market...kita boleh la tawar menawar...tp kita kena igt...org tu pun meniaga....cari rezeki....kalo dah kita nk beli pd harga kos atau murah pada harga kos...camna dia nk untung...camna dia nk byr sewa...nk bayar gaji pekerja lg...n nk cover kos2 lain lg....

bukan tak boleh minta kurang...even akak sendiri dah siapkan rate harga produk...mmg kita bg less bila org beli dlm kuantiti yg byk...tp minta tawar tu padan patut la....setakat yg kita boleh bg, kita bg...tp kalo kita dah x blh bg tu...harap faham la....harap maaf ek....

hopefully pas ni semua blh faham la dgn situasi peniaga2 n usahawan2 ni....jgn nk kata kitorg menyombong la...berkira la....tp kalo keadaan tak mengizinkan...mmg harga setakat tu je kitorg bg...tambahan dengan situasi harga naik semenjak dua menjak ni...kitorg pun nk makan nasi gak yer.... ;-)

as salam

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak