Dugaan Ramadhan

assalamualaikum....

cadang nak wt entry pasal beads sequin...tp lum transfer photo la plak...pikir punya pikir last2 rasa cam nk citer pasal bulan ramadhan ja la....just berkongsi pendapat dengan korg.....akak pun bukan la pandai n arif sangat....

bila datang bulan puasa ni....kita diwajibkan untuk berpuasa sebagai menunaikan rukun Islam ke3....bukan saja berpuasa dari makan dan minum...tp juga seluruh anggota...mulut kena kurangkan bercakap benda yg tak berfaedah....telinga kena kurangkan dengar benda yg x elok....mata jangan x tgk benda yg tak sepatutnya....tangan jgn wat hal yg tak baik...dan kaki juga jangan pergi ke tempat yg dilarang....

so...bila kita kena menahan diri dari suma tu...di situ la bermulanya cabaran dan dugaan bagi kita.....at the fisrt place...mmg susah sket nak control suma tu...but kalo kita cuba dengan sabar dan tekun....insyaAllah...kita akan berjaya hadapi suma ni dengan tenang.....

berkenaan dengan dugaan di bulan Ramadhan ni....mcm2 dugaan sebenarnya....1st sekali tentulah dugaan lapar dan dahaga.....bila kita lapar ni.....kita rasa letih.....tak larat nak wat keja.....but kita kena sabar.....kekadang tu ALLAH uji lagi dengan bg cuaca yg amat panas untuk kita.....panas sangat2.....kalo x kuat iman...rasa cam nak minum ja.....tp kita kena kuat....kena lalui juga dugaan ni.....

bila dah petang...dugaan Dia cam lain lak....dugaan pasar ramadhan....bg yg suka ke pasar ramadhan tu tau la camna.....dah la macam2 makanan ada....dengan bau masakan yg mmg sedap...wat kita rasa cam nak angkut suma ja......kat sini sebenarnya ALLAH nak uji kasabaran kita melawan nafsu makan dan nafsu membeli tu....

apa yg akak blh cakap kat sini sebagai peringatan pada sume dan diri akak juga...sama2 la kita bersabar menempuhi dugaan yg ALLAH bg ni....tak lama pun...sebulan ja.....tp yg lebih penting kalo kita blh terus apply sifat apa yg kita dah wat ms Ramadhan ni pd bulan2 yg lain....insyaAllah....selepas setiap ujian tu ada rewardnya.....

salam

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak