Gosip....Gosip....

assalamualaikum.....

memula akak mmg xdak cdgan nk wat entry mlm ni....but bila akak online kat fb td....ada la dorg share satu gambar from I LUV ISLAM.COM....ni hah akak letak gambar ni kat sebelah.....

actually bila tgk gambar tu...akak tingat satu citer yg tghh hot skang ni....kat area2 sini.....yg konon2nya di senyap2kan...but berita tu still tersebar merata2....

at the first time akak dgr citer ni...akak pun dah hampir nk percaya...akak terpikir sorg2 betul ker tak benda ni.....skali pikir cam x logik....

nk tanya org pun takut benda ni makin heboh...kang tak pasal2 akak jd penyebar plak....so akak amik tindakan bertanya pada somebody yg rapat dgn org yg kena 'backbiting' ni.....akak nk tanya direct pada org tu x sampai hati lak.....

dan seperti yg ku jangka terjadi....semua tu cuma gosip semata2....tatau la mulut mana yg start....cerita sejengkal dah jadi sedepa....so akak diam ja la.....tp apa yg akak x puas hati....hr ni cerita tu masih lg bertiup sekitar kawasan ni.....ada lg yg dok bw citer tu.....

kadang2 susah ngan mulut org ni....benda yg x jadi saja direka2 nak tambah perasa....nmpak cam lain p dok bercerita cam lain....dengar org citer A....dia p cerita ABC........dorg x tau ka hukum kalo kita sebar benda2 tak betul ni....berat hukumnya...akak takmo komen lebih2....coz akak pun xmau tersilap fakta....baik korg search sendiri hukum fitnah ni...

tu satu hal...satu lagi...kadang2 kita kena ingat...kadang2 apa yg kita nmpak bukannya realiti..akak bg contoh kat sini...korg igt lg x iklan harian metro x lama dulu....dorg tunjuk sorg lelaki berlari....then ada org ramai2 berlari kat blakang dia...so time tu kita mesti igt yg dia tu peragut....but...rupa2nya dia yg kejar peragut...peragut ada kat depan dia....dorg capture photo lelaki tu tangkap peragut....so dorg ckp....metro melaporkan hal yg sebenarnya....bg akak lak...moral dari iklan tu...x semestinya apa yg kita nmpak tu betul...mgkin ada lg disebaliknya.....

apa yg akak nak kait dengan citer ni.....contohnya camni.....ni bkn nama sebenar ek.... lina, fizah dan fendi kwn opis....dorg kluar mkn....fizah dah sudah mkn.....dia pun bgn p toilet....tinggal lina n fendi kat meja mkn tu sedang habiskan makanan...dalam masa tu tetiba kak linda lalu.....dia nmpak lina n fendi makan berdua...dan dgn itu dia pun buatla tangapan yg dorg ni kluar berdua saja...dalam erti kata lain berdating la...

akak x suka nk dengar menda2 camni....bukan bermakna akak ni baik sangat...akak pn ada hal yg nk digosipkan kdg kdg....hehe...tp kena tgk la jgk apa halnya...yg penting bukan hal peribadi org lain...ni sampai melibatkan maruah org...cam dah tak best la....

entahlah....sempena bulan ramadhan yg akan datang ni...kalo blh nak kurangkan penglibatan dalam hal2 yg x sepatutnya camni...nk kurangkan sket demi sket......kita pun bukan sempurna sangat...camna kalo org lain lak dok wat camtu kat kita...kalo nk gosip pun biarlah yg mendatangkan pekdah ja..hurmmmm...


hopefully benda ni akan settle as soon as possible....dan pada yg jd mangsa 'backbitting'....sabar la banyak2...igt la sume ni sebagai satu ujian ALLAH untuk kita...dah pada tukang wat 'backbitting' tu....bw2 la igt pada ALLAH sama yer....kalo dh rs desprate nk bercerita sgt pn...cukup la apa yg kita nmpk dgn mata kita ja....x yah la dok memandai2 tambah ajinomoto lak yerk....


salam....

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak