Teluk Nipah....Pangkor

assalamualaikum......

mlm ni cdg nak sambung entry pasal percutian ke pangkor dulu.....masa wat citer BESTNYA PANGKOR....aku ada janji nak citer pasal teluk nipah....mmg kalo wat lam satu entry sume citer tu agak panjang gak la....sbb tu aku decide nk wat entry ni kemudian sket....

ok.....kiter sambung citer dari turun feri pangkor......dari jeti lumut kitorg dah booking keta sewa....so bila sampai pangkor...terus la g amik keta tu.....RM40 utk sehari....plus minyak RM10....tu rate utk time bukan cuti la....aku p tu hari isnin....kalo time cuti tatau lak aku dorg charge camne....

so selepas isi minyak....destinasi pertama yg kitorg sampai....Teluk Nipah ni la....mulanya cadang nak bergambar kat tepi pantai....nak jalan2 sini je.....tp dorg offer utk naik bot...pusing2 kawasan pulau ni.....dia tak behenti mana2....kita dalam bot je....kalo yg ada bumbung RM70 satu
bot....rasanya blh muat 5 hingga 6 org....kalo bot yg xde bumbung RM10 sorg....tp walaupun kitorg 4 org je...kitorg pilih yg ada bumbung tu....coz it is more comfortable...

1st destination....ke monkey island....tourist guide (t.g) tu cakap....org cina suke wat parti kat sini....n bila dorg wat parti....monyet2 suke datang mkn sama2 ngan dorg....sbb tu nama tmpat ni monkey island...serius cantik tempat tu....t.g tu gak ada bgtau....kat tempat ni la dorg shot filem senario beach boy....ooOOooo....ni la gmbar kat monkey island tu....dari atas bot....tp tak nmpak sgt monkey...coz dorg byk turun time ada parti je....time biasa...tak byk ekor blh nmpak....

pastu kitorg dibawa utk tgk batu yg bentuknya macam kaki org yg sedang berlunjur....memula mmg tak perasan sangat...bila p dekat...betul la...cam kaki org....ni gambarnya.....

pastu t.g tu bawa g tgk batu yg bentuk cam kepala ikan paus.....ini pun betul2 cam real...dah la besar cam paus je....

pastu kitorg g tempat org snorkeling....t.g tu bgtau la...kalo kita nk dtg snorkeling kat sini...dorg akan antar....then nnti dorg pick up la.....cam best gak....but for this time.....kitorg juz tgk2 ikan jer....cantik.....

pastu....kitorg g tgk batu bentuk buaya n penyu.....batu ni bersebelahan je.....ikut citer org tua2....asalnya yg batu bentuk buaya ni sorg lelaki....n batu bentuk penyu ni pompuan....dorg nak kawin tp family memasing tak bg restu....ntah camana...dorg ni ilang dan muncul la batu2 ni....tp bg aku segala bentuk batu ni terjadi adalah disebabkan kuasa Allah s.w.t...... gmbar yg atas,batu kepala buaya....yg bwh gambar batu penyu....

last skali t.g tu bw kitorg tgk sandy beach....katanya kat sini org slalunya datang picnic....dtg pepagi....ptgnya blk....kalo nk camping kat sini pun blh...juz info kat t.g bila kite nak dorg pick up....

tu last destination la.....t.g tu cakap ada satu pulau yg kiter leh nmpak dari pantai teluk nipah ni....kalo time bulan FEBRUARY....air surut paras pinggang je......kita leh jalan kaki je g pulau sana....tp kena tau time air pasang surut la....kalo silap2 karang....terperangkap...tak sempat balik ko.....

so....dah cukuplah citer pasal teluk nipah dan pangkor ni......nnti lain kali kalo aku g mana2 lagi....aku akan blogging kat sini yerk....

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak