Ekonomi Melayu

assalamualaikum.....

lewat sket online mlm ni...bkn per....cam takde idea nak discuss about what mlm ni.......so after think....think....and think......lastly i got an idea.....mlm ni nak discuss sket pasal sistem ekonomi org melayu.....

bg korg yg blajar ekonomi mesti korg pelik kan....sbb lam subjek ekonomi...mana de sebut pun sistem ekonomi melayu....yg ada...sistem ekonomi islam, kapitalis, sosialis, campuran dan komunis (kalo tak silap aku la....maklum ler dah lama tak buka buku ekonomi ni...huhu) tetiba malam ni aku sebut ekonomi melayu lak.....bg adik2 yg amik spm...ni tak masuk lam silibus yerk....jgn memandai korg nak jawap time exam tau......

sebenarnya aku je yg panggil benda/virus ni sebagai sistem ekonomi melayu.....nape aku sebut virus lak...sebab benda ni dah macam penyakit pada orang melayu yang meniaga....kalo blh kita taknak benda ni jadi...tapi dia memang selalu jadi dan selalu berjangkit.....

ok....kita citer point terus la.....penah tak korang g mana2...let say satu kawasan kampung tu....korang nampak la satu gerai goreng pisang....korg tgk selang 5@6 meter kat depan ada jual goreng pisang.....kat depan sana pun ada jual goreng pisang lagi......

then korg pegi la somewhere else......rasa nak makan bihun sup.....kes yg sama....kat sini bihun sup....depan bihun sup....kiri bihun sup....kanan bihun sup...korang rasa pelik tak.....

korg tak yah rasa pelik kalo sume peniaga tu org melayu sebab kat mana2 pun di Malaysia ni possibility korg berhadapan dengan kes tu 90%.....haha....sbb tu aku sebut sebagai sistem ekonomi org melayu....bukan aku nak kutuk org melayu.....aku pun melayu...and i'm proud to be malay...cuma menda ni mmg aku tak puas hati sangat2 sejak dulu lagi....

ada satu kes.....somebody yg aku kenal...kes ni dah lama...dia pun dah pindah skang.....memula dia meniaga nasi lemak pagi2....buka satu gerai dekat depan jalan kampung dia....kongsi ngan kawan2 lain...ada yg g letak kuih.....bisnes ok....dalam beberapa bulan meniaga...ada gerai lain mula buka dekat2 situ....dorg sabar lg......tak lama pastu...ada la sorang makhluk ni....meniaga nasi lemak gak....terus dari pintu ke pintu....kompem org akan beli yg tu je kan...so bisnes yg memula tu pun bungkus......pastu dorg decide utk meniaga petang lak....jual air, buah, jajan.....memula ok.....dah takde org lain wat....elok je bisnes nak naik....mula la dua tiga gerai tumbuh kat tepi2 dorg tu....dah la kawasan tu org bukan ramai sangat....kalo ramai yg meniaga sapa nak beli karang...huhu....bungkus lagi la jawapnya.....so dorg ni dah malas nak meniaga....sian sangat2.....

tu la yg amat aku kesalkan dalam masyarakat kita......nape kalo org wat benda tu....ko nak wat benda yg sama....ALLAH dah bagi kita akal pikiran....pikir la untuk cari kelainan sket...cuba jadi kreatif sket.......kalo org tu dah wat goreng pisang....ko nak niaga sebelah dia....wat la kopok lekor ker....rojak ker....kalo dah nak wat goreng pisang gak....konon tu je skill yg ko ada.....pegi la wat jauh2 sket.....nape nak kena menempek kat situ gak......

ko cakap lak kat org....dia tu takut pada persaingan.....bukan takut.......tapi sebelum ko datang meniaga situ ko wat kajian populasi penduduk tak......(mak aih!!!! sejak bila aku jadi ahli geografi ni).....maksud aku....ko tgk tak kwsan tu org ramai ker sket.....org situ kebanyakannya keja awam/swasta atau keja sendiri....bukan per....kalo kawasan yg ramai org keja....ok la meniaga ni...sbb biasanya org blk keja dah tak larat nk wat goreng pisang lg dah...nk terus makan jer..lain le kalo jenis keja sendiri, wife dok umah...sure byk memasak sendiri......tp tu bkn alasan nk menempek kat sebelah gerai yg sedia ada.....p la dok jauh sket....

bumi ALLAH ni luas....mana2 ja ada rezeki untuk kita....9 dari 10 rezeki tu datang dari perniagaan.......untuk berjaya atau gagal.....sumenya terletak atas usaha dan kerajinan kita sendiri gak....serta doa dan tawakal kita pada NYA.....

p.s. gambar kotak kertas buatan tangan...even ada ramai pengusaha kertas buatan tangan ni....kitorg biasannya kan pastikan produk setiap org berbeza......

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak