usahawan siswazah

assalamualaikum.....

cukup2 la wat entry lepas geram tu...now...aku nak balik kepada kehidupan normal (mcm la sblm ni aku tak normal)...hehe....kalo di ingat kembali...kehidupan aku ni asalnya ialah usahawan siswazah.....yup...aku tak penah malu dengan gelaran yang aku penah pegang satu masa dulu tu...walaupun pada hakikatnya aku tau ramai yang mempertikai kemampuan dan kebolehan aku....

aku terlibat dalam bidang bisnes kraf ni slps 2 thn aku graduate...bkn sbb takde keja....aku penah keja sblm tu...but aku rasa nak cuba something new dalam hidup aku....i'm so happy with the job...sampai lah aku berdepan dengan satu masalah hidup yg hamat besar yang memaksa aku utk tinggalkan bumi Indera Kayangan....bukan aku tak sayangkan bisnes tu.....tp aku perlu tenangkan diri aku dulu....and now...aku dah dapat terima kerja baru aku ni...alhamdulillah.....

berbalik pada tajuk asal @ kembali ke pangkal jalan...hehe....pasal usahawan siswazah ni...ramai lagi masyarakat kita terutama bangsa melayu (sorry to say)...memandang rendah kemampuan usahawan siswazah ni....mcm2 yg dorg cakap...ada yg ckp...'ko ada degree simpan lam almari je ker'....'belajar kat universiti sampai bertahun2...blk kampung....ni je yg ko wat'.....'ko blh ker wat meniaga ni...bkn dulu ko belajar architecture ker'...'aku tak nampak ko blh hidup dgn wat bisnes ni'.....mcm2 la lg ayat org kita utk melemahkan semangat usahawan muda @siswazah ni....

tapi alhamdulillah...bukan sorg dua...tapi dah ramai sangat yg membuktikan bahawa usahawan siswazah ni mampu utk berjaya....terutamanya bg yg bukan graduate dari course bisnes....cthnya...belajar akaun, then jd usahawan cendawan.....blajar engineering,then jd usahawan ternakan kambing.....aku sendiri penah baca lam paper pasal kejayaan dorg ni...dan itulah yg memberi semangat utk aku satu ketika dahulu.....dorg pun cakap menda yg sama...at first....ramai masyarakat yg cakap cenggitu kat dorg....bg komen yg negatif la.....tp dorg dah berjaya buktikan pada masyarakat yg dorg blh berjaya....

aku cukup hairan dengan masyarakat kita....bukannya nak bg semangat untuk org muda...yg tau nak kutuk jer....cuba tgk masyarakat bangsa lain yg berjaya dalam meniaga...dorg keja camna pun last2 mesti dorg nk meniaga jugak sbb bg dorg....peniaga ni tinggi darjatnya dalam masyarakat sbb dia mampu kerja sendiri dan hidup dengan hasil usaha sendiri....masa zaman org sibuk2 pakai handphone dulu....berlumba2 anak2 muda dorg buka kedai tu...dorg sanggup bg modal demi untuk lihat anak2 dorg hidup berdikari...bukan cam org kita...lagi nak kutuk...sampai tahap menghina pun ada kadang2 tu....

wahai seluruh masyarakat melayu....tolong la buka minda....bagi la sokongan pada usahawan muda ni.....tak kira la graduate atau tak....kalo yg graduate korg ckp tak blh meniaga sbb study course lain...yg tak graduate pun kena kutuk gak....dorg cakap la...'ko ni blh meniaga ker....blh kira duit ker....bkn ker spm ko sangkut ker'.....pulak....yg belajar salah....yg tak belajar salah....sapa yg betul....kadang2 yg dok cakap tu pun bukan nye wat pe2 pun....dok umah...makan tido...makan tido....heh....tau kutuk org jer....

bg la peluang kitorg nak meniaga....lgpun bukan kiotorg minta duit ko pun....dah ada macam2 agensi yg nak tolong graduate entrepreneur ni...sme bank...mara....tekun....bagai2 lagi la....abis sgt pun...wat loan ngan mak pak kitaorg je la....ko jgn risau....satu sen pun kitorg tak minta ngan ko paham....

cuma...............wat masa ni aku terpaksa melupakan seketika gelaran 'usahawan' tu.....aku perlu tumpukan pada hidup baru aku skang ni....tp segala azam...cita2....dan tekad dalam dunia keusahawanan tu tak pernah padam dalam diri aku....hanya masa dan keadaan yang tak mengizinkan.....wat masa ni aku cuma mampu berdoa....moga2 aku boleh dan mampu untuk menjadi usahawan semula....walaupun sekadar part timer....kerana itu lah hidup aku....dan dunia aku sebenarnya......

p.s gambar kat showcase sdsi melaka 2009....salah satu kenangan terindah bergelar usahawan....

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak