Cameroon Highland again


assalamualaikum.....

ni salah satu post yg amat2 tertangguh...sepatutnya dah wat lama dah....tp atas beberapa sebab dan halangan...hari ni baru nk publish kan....actually akak ber holiday ke cameroon highland ni bulan February yg lepas...dgn family la..sapa lg....

mcm biasa...p ni pun dgn keahlian Swiss Garden International Vacation Club abah nyer...kali ni dapat duk kat Villa Dahlia...bila dah tau jer tempatnya...cepat2 akak surf internet....ok gak la...ada dapur and all the equipment...so apa lagi wat plan nk masak la....but pasal masak memasak ni nnti akak wat entry lagi satu ek....kali ni nk citer bab jenjalan ja....


pagi2 lagi...lbh krg kul 9 kitorg bertolak dari Kangar....waktu p ni tadak singgah mana2...direct ke Cameroon Highland ja....cuaca agak panas la hr tu...tp bila dh naik kat tanah tinggi tu....dah mula rasa sejuk2....so bila dah mula jumpa tempat persinggahan tu mulanya nk benti2....posing2...jalan2....coz target bila smpai sana dah blh check in....disebabkan blm smpai masa check in lg...kitorg mkn tgh hr la dlu kat brinchang...
tempat yang pertama
lepas check in...rehat2 jap....kluar semula....as this appartment terletak tgh2 antara brinchang n tanah rata...kitorg pilih utk ke tanah rata dlu....tp x byk yg best kat sana bg akak...so..terus ke brinchang la....dlm perjalanan tu asal ada ja strawberry garden or apa2 yg best...singgah ja.....ptg ni target nak cari sayur utk mkn mlm sekali.....so..bila dh dekat maghrib...kedai2 n tempat persinggahan pun byk dh tutup...kitorg pun blk ke appartment.....

perjalanan hari kedua bermula dgn Al Mashoor Strawberry Agro...salah satu pengusaha bumiputera yg ada di sini...ms melawat kat sini ada akak terbaca....dari 2000 pengusaha tanaman disini...hanya 5% shj bumiputera...sedih kan.....hurmmmm.....

Al Mashoor 


lps al mashoor...kitorg ke Cactus Valley....tiap2 kali smpai sini mesti akak n family nk masuk sini...best...dgn pelbagai spesis cactusnya...dengan bunga2 lagi...

cactus
cactus
cactus valley
cactus valley
lepas cactus valley tu..byk lg la tmpat yg kitorg singgah....blh dikatakan suma la....hahaha....but x dapat la nk letak suma gambar kat sini...byk sangat karang.....kitorg sggh gak tmpat yg jual madu asli...but...tetiba hujan lak dah...so...perjalanan terhenti wat seketika....huhu....

bila dapat teruskan semula....terus ke Bharat Tea Plantation..kat sini ada tea shop......so amik peluang la minum teh kat ladang teh...price kat sini blh tahan la...untuk 4 org minum lbh dr RM 10...but skali skala nk merasa gak kan...ahaksss....pas minum2 kat situ.....patah balik ke brinchang...n singgah kat tmpat yg x sempat nk singgah masa dtg td.....mlm tu ada pasar mlm kat brinchang...so apa lgi...amik peluang la....shopping....sekali akak angkut cactus smpai 20 hengget ko....15 pasu kecik tu.....hehe....

lepak santai @ Bharat Tea
beautiful roses
last day....singgah lg tempat2 yg belum sempat semalam n kelmarin...amik ko...akak x dtg xpa....sekali datang....qada abis....haha....n time nk blk ni la singgah kat Kea Farm...tmpat shopping sayur yg plg famous kat sini....beli la serba sket....utk mkn2 n bg2 sedara....pastu terus turun...balik ke kangar....mlm gak la smpai kangar hr tu....

last destination
best trip ni...relax n santai ja kitorg....mmg memorable journey.....lebih2 lg bila tahu yg travelling kali ni hadiah birthday for me n my brother....tq abah n mak....akak mmg suka p sana....kalo blh tiap2 thn nak p...hehe...insyaAllah.....rasanya tu ja la akak nk story mlm ni....sok2 akak citer program masak2 kat sana lak ek...tunggu tau....

salam

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak