cooking @ cameroon highland

assalamualaikum....

hari ni kita sambung citer semalam ek...pasal trip tu cameroon highland tu....tapi kali ni akak nak citer more on projek masak memasak masa kat sana...best sangat...ni adalah salah satu sebab yg akak rasa percutian kali ni adalah salah satu yg memorable..

bila dah confirm ja booking kat Villa Dahlia ni...cepat2 akak surf intenet...check apa accommodation yg ada..yg penting ada kitchen....haha....terus contact mak...ajak wat projek masak2...mak on ja...asalkan akak yg handle....tau dah....hehe....so....hari sblm bertolak tu....akak kluar la bli bhn2 utk msk.....ayam...fish ball...letak lam kotak ais.....segala bhn2 lain..sos...kicap....n lain2...satu beg gak la....masak sakan ko.....

so...lps ja arrive n check in...kitorg kluar semula...selain jalan2...kitorg nk cari sayur utk mkn mlm...projek mlm ni bihun tomyam......and off coz tomyam sayur....best sgt dapat mkn tomyam sayur fresh kat sini....sayur tu still rangup walaupun lama kita masak.....n yg paling best....kat sini kita blh mkn time makanan tgh berasap lg....adik ada ckp..."patut la adik tgk citer korea depa mkn makanan yg berasap lg...rupanya dh x panas..." hehe....
bihun n tom yam yg br siap di masak.....
pg sok tu plak....wat bihun goreng...n jagung rebus......pepagi lg kitorg dh msk.....dok kat sini rasa nak mkn ja....kena lak ngan sayur2 fresh ni....best sgt.....actually roti n coklat pun ada...tp lg best mkn yg panas2 n fresh tu........sekali2 nk gak mengada...ahaks....

1st day breakfast
untuk mlm tu....actually kitorg p psr mlm but xdak yg teringin sangat...just beli murtabak n udang goreng ja....so blk wat steamboat la...nak kata steamboat sgt pun...ada gak yg mkn ngan mayo...cam salad la plak...lantak la kan...asal kenyang....cdg nak goreng cendawan n kincan...but dah full sgt mlm ni...so mission will be continue tommorow.....

steamboat @ salad..ntah la...
utk breakfast esok tu...smbg projek semalam...goreng kincan n cendawan....n satu lg resepi tambahan....sandwich....pg ni last kat villa ni...before 12 ni dah kena check out....so wat breakfast simple2 ja la...
last day breakfast
last but not least...kalo p cameroon highland x mkn menda ni akak rasa mmg x cukup syarat...strawberry coklat....disebabkan dah byk kali ni p cameroon highland....dah ada pengalaman...kali ni akak bw coklat dari umah.....just beli stawberry...cicah sendiri...kalo nk beli kat pasar mlm pun 3 biji RM2...ni beli strawberry sekotak (lam gambar) RM5...cicah la ko sampai x larat..satu family mengadap ni ja....hehe....

strawberry coklat
 ok la....tu ja la yg akak nk citer pasal trip to cameroon highland kali ni....mmg best sgt...walaupun kitorg msk sendiri...but x letih pun...enjoy lg ada la....lain kali kalo nk travel..akak nk cr tempat yg camni gak la....

salam....

Comments

  1. zy pun sempat masak gak ari tu.... tapi masak megi jer ari tu..tak tau nak beli bahan mentah kat mane tau...huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. ayam n fishball akak bw dr umah...dr perlis...isi lam kotak ais yg kaler putih tu....bhn2 lain cam bihun,sos,kicap,mayo,perencah pn akak pn akak bw dr umah gak....

    kat sana just beli sayur ja....

    yg penting...sblm p kita plan siap2 apa nk masak n apa yg senang n cepat dimasak...so blh la bw brg siap2....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak