faster faster please

assalamualaikum....

lega sesangat bila dah settle 9 entry pasal budak tak sedar diri tu....so x yah pikir pasal dia lagi lepas ni.....skang ni akak tgh meniaga kat stadium sultan abdul halim.....meniaga kat sini dari 24 july lepas..n today is last day.....akak ada gak mohon kat tempat lain tp xde rezeki...xpe la...redha je la...semua tu ALLAH yg tentukan...yakin yg DIA sdg rencanakan sesuatu yg lebih baik utk kita.....

dalam masa 10 hari ni...kadang2 datang ngan abah....kadang2 akak drive...perjalanan ke sini lebih kurang 45 minit...bergantung pada keadaan jalan dan kelancaran perjalanan.....kalo kat jalan tak jumpa yg dok ngokngek cam rombongan cik kiah ke sukan komenwel tu ok la....kalo jumpa yg spesis2 tu.....agak lambat la sampai....korg bayangkan akak penah ikut satu keta tu drive 40KM/J kat jalan persekutuan kangar alor star....akak keta yg ke 7 @ 8 dah masa tu....nk potong x blh coz sebelah sana pun keta banyak n jalan pun selekoh2 ja.....stress giler + ngantuk betul.....

lagi satu yg membuatkan kita tensen ni jenis yg dah la bw keta ngok ngek....bw keta tu dok bajet line tgh je....jenuh mengendap br nak boleh potong...kena pulak yg ngokngek tu spesis beso...hambik ko....terjenguk jenguk la nk potong.....

dah tu sesetengah ni jenis pantang dicabar....td dah la bw ngokngek...elok je kita bg signal nk potong dia laju.....tp spesis ni bkn blh layan pn ....katakan kita tak jadi potong pun karang dia ngokngek semula.....so akak tekan minyak je....tau la awak tu lelaki, drive imported car....tercabar gamaknya dengan ladies yg bw keta malaysia yg comel ni kannnn.......

one more yg menyakitkan hati....dah la slow...asyik2 brek....asyik2 brek.....mak akak citer, dia penah dengar radio...ada sorg caller tu call lepas geram n citer pengalaman dia....disebabkan terlalu tak sabar mengikut bontot keta yg suka brek ni...dia dah pintas keta tu....p buka pintu driver tu n bg penumbuk kat driver tu.....hambik ko......len kali ngoknek lg yer.....

kalo org slalu kaitkan kemalangan dgn pemanduan laju...xpa la kita terima...but akak ada teori mengatakan bw keta slow pun punca kemalangan...terutamanya kat jalan persekutuan (jalan bukan highway yg menghubungkan antara negeri....korg cek blk buku geografi ek...akak pun igt2 lupa nih...)....

TEORI 1: jln persekutuan ni biasanya keta byk dua2 hala....kdg2 susah nk dpt peluang nk potong...nak nak pulak time puncak....kalo pada waktu tu tetiba ada la sebiji keta yg drive 40kmj....mau berderet rombongan cik kiah ikut kat blakang....bila terlalu slow ni...blh menyebabkan mengantuk.....bila mengantuk blh menyebabkan kemalangan la.....

TEORI 2: cam yg akak citer kat atas td mengenai spesis pantang dicabar....dah la ko drive ngokngek....bila org nk potong marah...kadang2 tu sampai ter'race'....(ter = tak sengaja ek... :-P).... bukannya kita nk race tp geram dengan perangai sombong tak bertempat dorg tu...kita pun bayar road tax gak.....bila race tu mmg risiko nk excident la....puncanya...si ngokngek yg tercabar td....

TEORI 3: ni berkenaan yg suka brek tak pasal2 tu....dah la berderet keta kat jln....tetiba je dia brek...bukan ada satu menda pun kat depan...tp dah habit kot....mmg penah jadi time keta berderet.....bila sebiji brek...kadang2 sampai 5 @ 6 biji keta yg accident bersusun-susun....kan dah menyusahkan...yg tgh2 la teruk....depan belakang kena ko.....

so, sempena dah cuti sekolah n nak cuti raya ni akak harap korg yg nk drive berhati2 la di jalan raya.....akak harap sangat sesapa yg ada amalan ngokngek tu supaya kikis buang la amalan ngokngek tu demi kebaikan bersama....

salam

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak