Kenangan Menjelang Raya

assalamualaikum.....

lagi 2 hari jer kita nak puasa...pas ni dh nak raya dah....sori la coz posa thn ni x byk entry posa cam thn2 sblm ni....ye la coz thn ni akak sibuk ngan entry lps geram btsd tu...whatever pun kes dah settle....family akak dah malas nk amik tau pasal dia lg....

semalam x sempat nk blogging..ye la..dah 10 hari meniaga kat alor star..semalam mmg letih tergolek...mana nk basuh baju...nk kluar settle urusan lg....

dlm pada kluar menyetel urusan tu...akak tingat la satu crita...pengalaman menjelang raya yg x dapat akak lupakan....jeng jeng jeng.....

crita ni berlaku masa akak br2 grad dlu....masa tu keja part time kat kangar....nk dijadikan citer...last day keja before cuti raya....akak cdg nk p bli apa yg patut lps ofis hours ptg tu....antaranya nk ke kedai bhn kek n kedai avon....

so lps settle beli bhn kek kat yon hin...akak pn berjalan la ke kedai avon lak.....dari situ akak kena lalu satu traffic light...antara yen galley ngan macro tu.....for those yg tinggal kat perlis atau dah familiar ngan kangar mesti dapat imagine tmpt2 ni...

utk pengetahuan korg....hr tu akak pakai kebaya n high heels...dah dkt nk raya....kena la amik mood okeyyy...so bila smpai kat traffic light tu lmpu isyarat melintas tu dh berkelip2....means masa utk pejalan kaki melintas dah tinggal kejap je la....apa lagi dgn kebaya n heels ni akak pun jalan la laju2....

sebaik sampai kat seberang sana....bedebukssssssss......i dah tergolek......oh nooooo!!!!.....so dgn muka control....akak cuba bangun...time tu sib baik keta kat trafffic light tu dh start jln.....ada la 2 3 org makcik yg bersimpati dgn akak dtg nk tolong..."adik ok ka?"...."takpa makcik, saya ok"....akak try maintain.....honestly time tu x rasa sakit pun....akak terus ke avon....n bila dah selesai sume urusan...akak blk umah.....

bila dah sampai kat umah...akak crita la kat family akak pasal kejadian tergolek tu....siap wat lakonan semula lagi....masa tu dah mula sakit sikit2.....tp i maintain lagi....

nk dijadikan crita...lps buka puasa tu....kaki akak sakit sgt2....nk pijak lantai pun sakit.....mak tatau nk watpe...so letak minyak angin je dulu.....coz dorg sume nk p terawih....terpaksa la akak tinggal sorg2 kat umah.....

masa mak blk dr surau...mak terus masuk lam blk akak...dia ckp dr rashidah (doktor ni tinggal kat tmn akak) ada bg petua.....doc suruh bancuh tepung gandum + air + daun kucai...tempek kat kaki then balut kaki tu....mak terus wat camtu....serius rasa berdenyut2 kaki akak.....pg tu masa sahur mak wat lagi skali.....

dgn ikhtiar dan kuasa ALLAH.....esok ptg tu...kaki akak dah ok.....dah boleh jalan even senget2 sket....tp still kena pakai bandage sbb taknak masuk angin....cuma tepung tu dah takyah letak dah.....so sempat la akak beraya....dok risau sgt dh semalam...takkan thn ni nk raya atas katil kot....alhamdulillah.....ALLAH tolong akak.....

ok la....tu je akak nk crita kali ni....nk p wat kuih raya lak ni....

salam....

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak