Lelaki Anak Emak

assalamualaikum......

tak sabar rasanya nak wat post ni....bukan per....nak tunggu tarikh ni...25 October.....kalo ikut hati dah lama dah wat...tp nak juga bg kena betul2 tarikh ni coz tajuk entry ni mmg ada kena mengena yg somebody punya tarikh...haha....

kalo sebelum ni kita citer suke2 pasal lagu my love....dah feeling2....hehe....kali ni kita citer lak pasal satu menda yg paling paling paling aku tak suka....lelaki anak emak......

kita semua yg ada di dunia ni adalah anak pada emak kita....tak kira la apa panggilan kita pd dia...mak, mama, ibu, mummy.....tp yg pasti kita telah dilahirkan oleh wanita istimewa tu.....tul kan....bg yg bernasib baik...kita dibesarkan oleh ibu kita....kita dijaga dan diasuh dari kecil sampai dewasa.....

dalam pada tu ada gak certain person ni dah jadi anak emak.....apa yg saya maksudkan dgn  anak emak di sini ialah seseorang yg terlalu bergantung hidup pada emaknya dari segala aspek kehidupan....pelajaran....pekerjaan....makan minum....pakaian.....dan lain2....kadangkala sehingga melibatkan soal jodoh dan rumahtangga....dia adalah seorg yg tak mampu berfikir sendiri dan tak mampu untuk membuat keputusan untuk hidupnya baik perkara yang besar atau perkara yang remeh temeh.....

mmg ada yg ckp.....ada kebaikan gak anak mak ni....org nya penyayang, bertanggungjawab, berbudi bahasa dan ambil berat....itu tak dinafikan....ada gak logik nya...ada gak yg mcm tu....aku sendiri pun penah jumpa....but tak semua yg macam tu....mmg bertuah sangat sapa yg jumpa lelaki mcm tu.....

apa yg aku nak cerita kat sini mmg dah jd satu sejarah....so hari ni meh sesama kita buka buku sejarah yerk...atas pengalaman pahit yg dah berlaku....aku mmg dah letak lelaki anak emak ni dalam no 1 reject list aku.....bukan aku kejam....tp aku terlalu fobia dgn apa yg pernah berlaku....

aku tak sangka bila lam dunia ni wujud sorg mak dan sorg anak macam ni....kalo aku ada bajet, of koz aku dah wat movie....kompem box opis nih....27 tahun umur aku time tu....mmg aku tak penah jumpa manusia2 yg mcm tu.....

korg bayangkan la ek.....hari kenduri umah pengantin pompuan....pengantin lelaki, si lelaki anak emak (LAE) ni, tanak tido umah pompuan....nak balik tido umah mak dia....pas pompuan tu dah majuk....br nak tolak ansur....dah tu sepanjang 7 bulan bersama....9 hari saja dia penah tido umah mertua dia walaupun umah mak dia n mertua dia dalam satu negeri dan perjalanan 30 minit....tgh mlm....subuh sapeii pun nak blk umah mak dia...alasan...kesian kat mak dok sorg kat umah....abih tu pak hang tu tunggul??

si LAE ni juga langsung tak penah makan tgh hr kat umah mertua dia walaupun wife dia ajak.....lg satu....tiap2 kali dia sampai umah mertua dia (to pick up wife...coz tmpat keja wife dia dkt2 situ)....tak sampai 5 minit mak dia akan call tanya dia kat mana n suh dia blk cecepat....dan ayat glamer dia..."on d way"....dan pastu dia mesti suh wife dia cepat2 siap koz nak blk umah mak dia.....padahal kat sana bukan ada apa2 pun...saja wat kalut....

paling menyedihkan bab raya....dah la mlm sebelum raya tu si pompuan ni dah temankan si LAE ni berniaga sampai dkt2 nk pagi....kul 3 pagi br blk...lum smpat lelap mata dah subuh....bgn la pompuan ni utk p solat raya yg pertama sbg sorg isteri bersama si suami....masa isteri tgh bersiap si LAE ni masuk n tanya..."lum siap lg?" n cecepat kuar bila mak dia dh jerit2 panggil....wife dia yg masa tu tgh pakai telekung cepat2 siap n kluar....bayangkan apa perasaan pompuan tu bila sampai ja dpn pintu umah....keta si suami tgh bergerak kluar n dia juz bw mak n pak dia ja....masa tu dorg br kawin tak sampai 2 bulan....hancur hati....family dia tak penah wat camni.....

kengkawan aku pun ada yg anak bongsu (tak sume anak bongsu ialah anak mak)....ada gak kwn2 aku yg anak emak...tp aku tak penah jumpa lg yg makan pakai pun mak dia yg atur walaupun dah berusia lebih suku abad (25 thn).....bg aku usia tu dh cukup utk wat kita blh pikir sendiri....ada kehendak dan kemahuan sendiri...but maybe pada si LEA ni....bila dh biasa mak dia atur sume.....so dah tak blh nk guna otak pikir sendiri....walaupun dh kawin....mkn dia sume mak dia yg tentukan...tak blh mkn itu ini.....sume kena ikut mak dia....tak blh makan koeteow juz becoz mak dia tak mkn !!! tak hapa2....

sama gak bab pakaian....nak p solat raya mak dia tentukan kena pakai jubah...so si menantu yg tak tahu law (coz si LEA ni x bgtau sepatah haram pun) pakai bj kurung je la....n kena kutuk ngan mak dia sehari suntuk.....nak pegi kenduri x blh pakai bj merah (ni aku tak paham why).....bayangkan sorg ibu atur hidup anak yg umur dah lebih suku abad ni dalam soal2 kecik gitu...tu sket je tu.....mcm2 lg yg tak masuk akal mak dia ni wat.......

paling gila bila mak si LEA ni mula campur tangan dalam urusan keja si pompuan.....dulu cakap tak kisah pompuan ni keja apa...blh terima....masa tu kemain cakap..."yg nk kawin tu depa"......ececeh....tapi tak sampai setengah tahun anak dia jadi laki org...dia yg kalut dgn bini org tu....mula nak persoal keja pompuan tu...cam tak ske lak bila si pompuan ni wat bisnes ngan family dia....sibuk nak suh pompuan ni keja lain lak...."nnti bw la sijil p umah abg (abg si LEA ni cikgu)....kalo2 blh wat tosyen (tuisyen)"....."kalo ada masa2 lapang nnti wat la tosyen".....amboiiiiiiiiiiiii....byk cantik muka hang...hg sedar dak kata anak hg yg kena sara bini dia....bukan bini dia yg sara anak hang.....!@#$% tul la.....dah la anak hang tu penipu...sblum kawin cakap kat pompuan beriya kata ada kilang...padahal bengkel buruk yg  mcm berhantu tu....dah la anak hang tu pemalas....bengkel buruk pun kalo rajin usaha....blh jd kilang..ni tak...pemalas yg hamat.....harap cakap ja lebih....dah nama pun anak mak.....kira nak duk kepit ngan mak je la....mana mak dia pi ikut....bukan nya nak pikir kerja sangat.....

setiap kata2 yg keluar dari mulut LEA ni mmg dari mak dia.....dah dia ni mmg tak reti nk pikir.....memula pompuan ni tak perasan lg, tp bila dh byk kali apa yg si LEA ni ckp....tak brapa lama mak dia akan cakap benda yg sama....tahu la pompuan tu.....

last2 bila tak tahan....si pompuan ni ajak si LEA ni pindah....but seperti yg di duga....mana si LEA nak tinggal ketiak busuk mak dia tu.....pompuan ni punya la carik umah yg jauh dari mak pak dia....takut karang dikata nk pindah dekat family lak....kira2 tgh la antara tmpat keja LEA n pompuan tu....tp dia tanak gak pindah....pompuan ni nak bayar deposit dan beli barang kelengkapan umah...dia tanak gak.....juz imagine....akhirnya pompuan ni berserah pada ALLAH untuk memberikan keputusan dalam hidupnya.....

tak salah untuk jadi anak emak....tapi berpada2...agak2 la....ambik yg positif....cam cth kat atas td....jd sorg yg penyayang, pengasih, bertanggungjawab, berbudi bahasa dan ambil berat....ada gak pompuan yg suka...coz dia cakap anak mak ni mesti penyayang....coz dia sayang mak dia n dia kompem akan syg wife dia......tp...jgn jd anak mak sampai tahap tak reti nak pikir dan wat keputusan untuk hidup sendiri....dan tak reti nak bezakan kasih sayang untuk mak dan isteri.......dalam Islam suh lebihkan mak....it is ok....but si lelaki ni kena la bijak ambik hati isteri...wat isteri paham....dan adakan juga waktu untuk si isteri......jgn jd anak mak yg langsung tak blh keluar dari ketiak mak......

untuk si LEA dan kroni2nya...kalo ada terbaca blog ni terutama skali entry ni....sempena tarikh ni.....harap2 lps ni mula la belajar guna kan fungsi otak yg ALLAH dh bg kat ko tu yerk.....otak ni kalo tak guna kang berkarat....tau la otak ko tu ada 20mb je memory.....18mb simpan mak ko....1mb 'kilang' ko....(hahahaha)...1mb je psl pompuan...tak kisah la.....manfaatkan 1mb yg ko ada tu sebaiknya yerk....jgn biar org lain pulak jadik mangsa ke'anak emak'an ko tu.....ada faham?????

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak