Under mum's control

assalamualaikum......

entry hari ni kira cam sequence dari post lelaki anak emak hari tu....nak bincang sket la pasal tu.....yg hr tu nyer post byk aku lepas geram dan mengentam ngentam jer....haha...nak puas kan hati ....bkn per... nak bg peringatan kat korg sume yg sebenarnya mmg wujud manusia camtu la dunia ni....aku pun kalo tak jumpa ngan mata kepala sendiri kes ni....mampus nak percaya kalo org citer....but bila dah jumpa tu mmg percaya la ada gak manusia2 cam ni menyemakkan muka bumi ni......

so as usual.....when something happen....we want to find a solution....first step is to find why it's happen.....sama la cam dalam kes mummy's boy @ lelaki anak emak ni.....kita kena tahu gak punca2nyer....

ada org kata punca nya mak....yg terlalu tak percayakan anak....tak yakin anak dia blh berdikari....so dia nak ngatur hidup anaknya.....mmg tul ada mak yg jenis cengggini....cam yg aku citer lam entry lepas.....sampai makan pakai anak pun dia nak atur.....penah gak ada percubaan nak ngatur hidup si menantu.....kalo kata menantu pakai seksi seksa tu kot la kena tegur.....ni tak nyer.....masa dia tak pakai jubah....ko perli2 satu hari suntuk....dah pompuan tu pakai baju kurung pahang (kan bwh cam kembang sket)....ko kata lak....."awat pakai bj besaq"....kang dia b@g@l depan ko padan muka.....mknan lam pinggan dia pun ko nak sibuk.....sib baik dia dalam mood sabaq...kalo ilang sabaq tu rasanya ko dah mandi nasik dah.....

kalo mak yang kategori camni....dari sekolah tadika....sampai masuk universiti sume dia nak tetapkan untuk anak dia....suke tak suke lantak ko la....janji ati dia puas....blh tayang kat jiran2...blh citer satu kampung.....sampaikn bila anak dia grad pun dia yg tentukan anak dia keja....tak blh keja kat luar2...kena dok kat umah....keja lam negeri tu jer....tu for those yg educated la.....bg yg tak brapa nak bijak.....dia tak bg kluar lgsung la.....lps abis spm duk la bwh ketiak busuk berulat tu......tak kisah la keja tak keja....janji tak pi mana2.....kalo wat bisnes pun....bukan dia harapkan anak tu 100%...ada ja part dia nak menyibuk n wat kalut....

but for me....jgn salahkan sebelah pihak ja....anak tu pun sama gak....kena gak disalahkan....kalo dah umur lebih suku abad....apa kes sampai tak blh nak guna otak ko pikir pasal hidup ko sendiri....kalo part pakaian tu...explain la kat mak hg.....bg reti sket....sama la part makanan.....bg la mak ko paham....yg ko dah beso panjang.....nak gak merasa makanan yg ada atas muka bumi ni....kang mati tak sempat nak makan....mengidam sampai mampos la ko....n part keja or bisnes.....tak blh ke kalo bgtau dia elok2 suh dia jgn kaco soal bisnes ko.....sama gak soal keja....bgtau la yg ko pun ada pilihan sendiri....nak rasa keja yg dah jd cita2 sejak ko kecik lg.....and the most imprtantly soal rumahtangga....ni yg dia plg tak blh campur......kalo ikut statistik...penceraian yg berpunca dari campur tangan mertua n ipar duai ni mmg dlm top3 kat malaysia ni.....menakutkan......

so as a solution...dua2 pihak kena la ubah sikap masing2......yg si emak tu...jgn la nak control anak tu semedang...dah anak tu blh pikir sendiri....percaya la ngan dia.....emak just pantau.....n kalo ada yg tak betul...tegur.....bg nasihat....bukannya ko yg susun jadual harian anak ko cam secretary wat....tambah pulak kalo anak tu dah kawin....bg la kebebasan untuk dorg rasa yg dorg dh kawin....bg dorg bina hidup sendiri.....kalo ko bg dorg pikir sendiri...of koz dorg akan hargai...n nnti apa2 dorg akan refer ko jgak nntinya....sebagai tanda penghargaan...

sama gak ngan anak....bgtau la kat mak ko yg ko nak bina hidup sendiri.....nak ada hidup sendiri....nak wat pilihan sendiri....kalo mak ko suh wat menda tak logik cam p kenduri tak blh pakai bj merah tu....ko tanya la nape....peraturan2 tak masuk akal tu....cuba ko bincang2 elok2.....bg yg dah kawin or nak kawin....korg kena pikir elok2 pasal ni.....walaupun ada pompuan yg suka....tp ramai yg tak suka lelaki camni....explain baik2 kat mak ko....mmg la mak yg camtu memula tak blh terima....tp tak salah kalo usaha kan.....selain tu....ikhtiar la cara lain.....wat solat hajat minta mak ko lembut hati.....tak control hidup ko sangat.....banyakkan doa.....minta sungguh2 dengan ALLAH....insya ALLAH...Dia tak akan hampakan kita...satu hari nnti mesti doa kita dimakbulkan.....sama ada cepat atau lambat saja.....

ingatlah.....pilihan di tangan kita......

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak