Makan-makan @ Bandung

 assalamualaikum....

rasanya dah sampai masanya nak siapkan entry ni.....bkn per...dah berderet lg entry lain dok tunggu turn nk kluar......tp as usual....kena dahulukan entry yg tergantung ni dlu....

sblm ni akak ada wat entry pasal vacation akak n family ke Bandung, Indonesia pada bln June lepas....bg yg terlepas entry tu...korg blh baca kat sini, cuti - cuti bandung .....dlm entry tu akak ada janji nak citer pasal makanan dlm entry yg berbeza....n this is the time......kali ni kita crita bab makan2...saje je nk bg korg terliur....hahahaha (gelak jahat tumbuh tanduk).....

ok la....1st day kat bandung....kitorg nyopping kat pasar baru....so tetengah nyoping tu terlapaq la plak....so naik mkn kat food court kat atas pasar ni.....hr tu order ikan gurame bakar n ayam bakar.....

ayam bakar...
ikan gurame bakar....
tolong tengok kat atas meja kitorg.....makanan utk 4 org je banyak ni hokeyy....
bekas nasi yg rare.....
makanan ni dia hidangkan ikut set.....tu yg penuh meja....utk 4 org mkn dah byk cenggitu...tp apa yg dorg hidangkan....abis sumanya dibalun...lapar + letih shopping katanya......nk plak makanan tu kena ngan selera.....cuma ayam tu kecik siot...saiz dia besaq sket ja dari burung puyuh....ikan gurame tu ikan kaloi kata guide akak....

mlm tu guide akak bw ke kedai belacan...nama tempatnya...tp serius exclusive tmpat ni..kalo x silap akak gambarnya ada lam entry cuti2 bandung.....as kitorg dah x larat nk berjalan...kitorg tapau je la....tu pun tapau 3 je...cdg nak share jer....bila smpai apartment tgk...nah haihhhhh tapau dia besaq gila...n kompem2 nasi goreng dia pun selambak ko.....sib baik order 3 jer....kalo order 4 td mau pecah perut setengah nk ngabihkan.....
tapau kedai belacan yg besaq gedabak
2nd day akak g tangkuban parahu....dah jenjalan kat sana...terlapaq la plak.... so kitorg singgah la makan kat satu gerai makan kat situ....cer tgk hidangan atas meja tu...mmg rare kan.....minuman tu air teh halia yg dibancuh dalam gelas buluh original.....makanan lak ada pisang rebus yg besaq tergolek.....tahu goreng...n cucur sayur...yg paling rare dalam hidangan ni ialah cili padi....kat sini x main la cicah sos....makan ngan cili padi terus ok.....dasyat meletopsss......

makanan unik kat tangkuban parahu....
masa blk dari tangkuban parahu tu, singgah kat ladang strawberi...yg lain dari cameroon highland ialah...kat sini dorg tanam lam polibeg je....tp serius sedap strawberi dia..akak beli gak setengah kilo....utk mkn2....


untuk tgh hr tu...kitorg mkn kat restoren kampung daun....serius cantik tempat ni...kitorg dpt duduk kat satu pondok yg mmg cantik sgt ni...tenang....waiter dtg letak menu...bila nk order kena ketok buluh ni n dia dtg pick up korg nyer order....sementara tunggu makanan sampai mmg sempat berehat rehatan la kat pondok tu...kena lak pondok kitorg kat depan air terjun....mmg relax betul la....

tok...tok...tok....
order...order....
posing sebelum mkn
nasi kukus....dia kukus skali ngan cili padi ko.....
nasi campur kg daun
nasi liwet...yg ni jgn tya akak nape nama dia gitu....
nasi + sup bontot sapi (ekor lembu)
bila dh abis mkn...kena g byr kat kaunter KASIR...actually cashier......

pondok kasir
sblm sampai kat keta...smpat la akak menyinggah tgk sorg pakcik ni wat gula2 yg mmg unik....ada macam2 bentuk....serius kreatif.....ni akak tepek gambar gula2 tu....akak ada gak bli bw blk...tp cair bila smpai msia....


mlm nya kitorg menapau kat BMK lak...bmk ni singkatan dari bakso kapitan malang.....makanan dia ok gak....tp kalo selera akak...lg best yg kedai belacan semalam....yg ni sedap gak...cuma sket dr semalam....ngan2 jer...





last day kitorg mkn nasi padang kat pasar baru...kali ni serius tak sempat amik gambar...dah lapaq tahap gila dah....nasi sampai je terus ngap...abis ngap baru tinggat lupa snap gambaq...huhuk.....mlm lak ngulang mkn kat kedai belacan.....

tp ada satu yg unik kat apartment tu yg akak nk kongsi ngan korg....cer korg tgk lesung batu ni...mmg lain dgn yg kita guna kat msia kan...mmg rare btul la....tekezuttt akak.....



anyway makanan kat bandung ni mmg 100% kena ngan selera akak.....marvelous...ok la.....nnti akak citer pasal len plak.....

salam....

Comments

  1. wah seronoknya pergi bandung.. sedap tak makanan di bandung?

    recent post : Blogger Jangan Benci Blogger

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap sgtttt....makanan padang n sunda....kena ngan selera org malaysia...lgpun senang nk cari makanan halal....

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak