~hobby~


assalamualaikum......

sume kita dah diajar dr sekolah rendah lagi mengenai hobi...hobi ialah sesuatu yang kita buat untuk mengisi masa lapang....masa sekolah rendah dulu...hobi yg kira famous ialah mengumpul setem...rasanya sapa yg tak kumpul setem time tu cam ketinggalan la sket....hehe...and ada gak la hobi2 lain cam sport...melukis....kumpul syiling lama...n mcm2 lagi...for me...mmg dari kecil lg dh minat art n craft ni..dlu pun...selain kumpul setem...mmg minat melukis...n wat kraftangan...cuma cam skang ni nk lukis tak sempat dh....dh pilih utk lebih pada kraf...tp rsnya kalo dpt berus n color..skill2 yg terpendam ada lg kot sket2..he...

sometime hobi ni blh mendatangkan sumber kewangan..atau for student...mendatangkan pendapatan tambahan....igt lg zaman sekolah dlu....ada satu masa tu dorg wat gelang tangan guna tiup akuarium...n masukkan perca kain kat dalamnya....masa tu sy wat ngan sepupu...mak yg tolong....igt lg...siap blh jual menda tu...tp sygnya takde gambar gelang tu...try gak cari gelang tu...tp dh takde lam simpanan...maklumlah...dh 2 kali banjir ni....lagi satu time sekolah menengah...wat bunga sabun...wangi sangat...best...itu pun blh jual gak....yg dalam gambar tu bunga sabun la...tp yg dh letak lam kotak....di mcm jenis...ada yg letak lam kotak...yg wat jambangan...or kadang2 jual sekuntum2 jer....

mcm apa yg sy wat skang ni...sebenarnya bisnes ni start with hobi...suka tgk benda2 kraf yg kreatif ni...kalo g mana2...mesti nak bli...kalo tak dapat beli pun...spend masa lama2 tgk sst brg tu..sampai puas ht betul2 la...br blh gerak...sama la kalo surf internet....tak sah kalo tak surf berkenaan kraf ni....mcm2 la yg di 'search'...kdg2 manik...sulam ribbon...kristal...felt...kdg2 kalo dh tatau nk search apa...cr jer kraf secara general....

sebenarnya bagus untuk setiap org mempunyai hobi....bkn per...at least blh isi masa lapang dgn benda berfaedah...tak semestinya hobi tu memberi pendapatan..it juz a bonus....kdg2 hobi ni blh dijadikan untuk mencari ketenangan...utk relax...release tension...n sometimes merapatkan hubungan silaturahim n kekeluargaan...ya la kan...contohnya...weekend...ada org hobinya memancing...siap angkut satu family g berehat sambil memancing...piknik......bukan ker bagus tu....

walaupun ada some hobi yg membawa kepada kemudaratan...tak yah la kita bincang kat sini...itu terpulang pada individu...sebagai seorang manusia yang dikurniakan akal fikiran...semestinya kita blh berfikir n membuat keputusan yang bijak untuk diri kita...

so....sama2 la kita manfaatkan masa lapang kita...kepada pengisian yang lebih bijak...

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak