Nuffnang

Wednesday, March 16, 2011

Kertas Buatan Tangan II (the making)

assalamualaikum.......
tetiba malam ni baru teringat ada satu benda yang dijanjikan belum di upload lagi....sambungan berkenaan kertas buatan tangan....kali ni nak cite pasal proses pembuatan...bg yg terlepas 1 edition...blh carik under topik "Kertas Buatan Tangan".......under label "my biz''.....

ok....kita rewind dlu berkenaan kertas buatan tangan ni....kertas ni diperbuat daripada serat tumbuhan seperti jerami padi, batang pisang, kulit pokok, kenaf, rumput, lalang dan sebagainya......jeans n tshirt pun blh wat kertas ni......

untuk mendapatkan produk cam kotak ni....kita kena dapatkan sekeping kertas buatan tangan......cantik jer kita tgk produk tu kan...tp sebelum nak siapkan satu produk tu.....perlu melalui beberapa proses selama beberapa hari....bergantung pada serat yang kita gunakan tu....

proses pertama...... mengumpulkan bahan.....cam biasa la....cari n kumpulkan semua serat yang nak digunakan tu....kalau yang seratnya padat mcm kulit pokok...tak la byk sangat diperlukan...tapi kalau serat yang kurang padat cam rumput or lalang...kita kena kumpul banyak2 la jugak.....lam gambar ni...serat kulit kenaf....


proses kedua..... memotong.....bahan yang kita dah kumpul tadi perlu dipotong ke bahagian la lebih kecil....bukan per...untuk memudahkan kita semasa
proses menghancurkan nnti....kalo tak...berselirat lam blender tu karang.....yg ni gambar jerami yg dah dipotong kecil2....lebih kurang 2 inci kot....
proses ketiga.... merendam......tempoh kita rendam ni ikut jenis serat...kalo jerami /rumput/ lalang tu....satu hari dah cukup....kalo kulit kenaf...3 @ 4 hari gak...dan kalo batang pisang 8 minggu @ 2 bulan.....tp kalo nak cepat...kita blh rebus serat2 ni....dan kalo nak lebih cepat....blh guna chemical.....tapi nak tegaskan kat sini....all the handmade paper product from Liznim Kraf is CHEMICAL FREE !! kitorg tak campur chemical....kitorg pilih untuk rendam manually sampai serat tu betul2 hancur....ni serat kenaf yg direndamkan.....


proses keempat....menghancur....lepas kita tgk serat tu dah lembut...blh la kita blend...kalo memula dulu kitorg juz pakai blender yg org wat blender cili tu....time tu kena blend sket2 je.....but now....dah ada heavy duty blender...blh la blend banyak2...thanks to Kraftangan Malaysia cawangan Perlis.....


proses kelima.....menangguk....untuk proses ni kita perlukan satu bekas besar yg diisi air........serat yg kita dah blend halus tadi kita masukkan ke dalam satu bekas yg besar tu sket demi sket....kacau kan.....then kita kena guna alat yang kita panggil 'mold and decker'......alat ni la yg kita akan gunakan untuk menyaring serat dari air.....dan menjadikannya sekeping kertas.....
proses keenam....mengeluarkan kertas.....mold td diterbalikkan atas sekeping kain...dan ditekap dengan span......untuk mengeluarkan air dan memisahkan kertas dari mold......lepas tu....alaskan kertas tu dengan kain yang lain lak...dan ulangi proses menangguk....


proses ketujuh.....memampatkan....timbunan kertas yg masih basah td tu perlu dimampatkan untuk mempercepatkan proses pengeringan....kita juga dapat menguatkan struktur kertas....

proses kelapan.....pengeringan....setiap kain yang ada kertas td...perlu dikeringkan menggunakan cahaya matahari...tempohnya bergantung pada cuaca gak...kalo panas terik...kejap jer keringnya....bila kertas dan kain tu dah betul2 kering....tanggalkan kertas dari kain....


maka terhasillah satu produk seni yang dinamakan KERTAS BUATAN TANGAN.......tu jer la utk kali ni.....

2 comments:

  1. Nak belajar buat kertas, boleh?

    ReplyDelete
  2. Insya ALLAH boleh....sori lewat reply....x perasan sgt2....

    ReplyDelete